Comunicat de presă - Societatea Română de Radiodifuziune

Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Societatea Română de Radiodifuziune, sindicat reprezentativ la nivel de unitate, negociator al Contractului Colectiv de Muncă al Societăţii Române de Radiodifuziune constată că, în această perioadă, grupuri de interese, mascate de presupuse interese sindicale, încearcă atacuri concertate în spațiul public asupra organizației, punând în pericol drepturile angajaţilor. Astfel, în luări de poziţie, conferinţe de presă  şi adrese către diverse instituţii ale statului, se transmit informaţii false sau trunchiate, menite să influențeze negocierile pentru obținerea drepturile angajaţilor.
Biroul Executiv al Sindicatului Liber a luat act de informaţiile nereale transmise în ultima perioadă de sindicate minuscule, conduse de persoane rău intenţionate, cercetate penal sau  necunoscătoare ale realităţilor legislative şi face următoarele precizări:
Contractul Colectiv de Muncă a fost negociat potrivit legii. CCM include drepturi şi obligaţii ale angajaţilor în conformitate cu standardele europene, dar şi cu parcursul performant al Societăţii Române de Radiodifuziune. Contractul Colectiv de Muncă poate fi consultat de orice salariat pe portalul intern al instituţiei, nu este un document secret. În opinia noastră, este cel mai bun contract colectiv de muncă din mass-media.
Procedurile privind evaluarea salariaţilor, inclusiv cele care prevăd evaluarea suplimentară a acelor angajaţi care obţin calificativ „nesatisfăcător” au fost aduse la cunoştinţa angajaţilor şi afişate pe portalul intern al instituţiei. Procedura privind evaluarea suplimentară a celor care au luat acest calificativ a fost negociată cu Sindicatul Liber, ca sindicat reprezentativ, tocmai pentru ca aceste demersuri să fie transparente, iar oamenii aflaţi în această situaţie să fie evaluaţi de alte persoane decât evaluatorii inţiali. În comisiile care evaluează SUPLIMENTAR salariaţii care au calificativ „nesatisfăcător” se regăseşte un reprezentant  sindical, în calitate de partener social.  Este complet falsă afirmaţia potrivit căreia s-a înregistrat la ITM o anexă la CCM care prevede evaluări în vederea concedierii.  A fost înregistrată la ITM şi afişată pe portalul intern al instituţiei o anexă care cuprinde evaluări SUPLIMENTARE pentru angajaţii care nu au reuşit să obţină un calificativ care să ateste standardele profesionale conform fişei de post.
Sindicatul Liber nu a fost niciodată parte a unor negocieri privind concedieri colective sau mascate, în grupuri mici, aşa cum fals s-a afirmat cu rea credinţă. De altfel, în contractul colectiv de muncă existent, prevederile care privesc concedieri colective sunt însoţite de fundamentare riguroasă şi de măsuri de protecţie socială foarte solide, poate unele dintre cele mai serioase existente la nivelul CCM-urilor de pe piaţa muncii româneşti. Ca un argument suplimentar, Sindicatul Liber a negociat introducerea în CCM a plăților compensatorii, iar de când SLSRR este partener de dialog NU A EXISTAT NICIO DISPONIBILIZARE colectivă  în Radio România.
Sindicatul Liber nu dorește să încheie vreun Acord care să înlocuiască forma cea mai sigură de protecţie a angajaţilor: Contractul Colectiv de Muncă. Este o altă formă de manipulare şi de inducere a panicii în rândul salariaţilor. Dimpotrivă, Sindicatul Liber a obţinut, drepturi şi bonificaţii pentru angajaţii Radio România. Cel mai recent demers, aflat în derulare, se referă la servicii suplimentare de sănătate, o altă încercare perfect legală şi transparentă care a fost folosită cu rea credinţă şi tendinţe manipulatorii de aceleaşi grupuri de interese.
Sindicatul Liber a negociat în actualul Contract Colectiv de Muncă prevederi potrivit cărora toate persoanele care sunt cercetate disciplinar au dreptul să fie asistate de un reprezentant al sindicatului din care fac parte ori de avocat. Şi la această procedură  Sindicatul Liber este prezent prin observatori, pentru a se asigura că sunt respectate toate reglementările legale.
Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Societatea Română de Radiodifuziune face apel la colegii jurnalişti din alte instituţii de presă finanţate din bani publici sau alte trusturi de presă să se informeze şi să ceară mai multe puncte de vedere când redactează un material de presă care presupune drepturile salariaţilor din Radio România. Sindicatul Liber nu s-a amestecat şi nu a făcut niciodată presiuni asupra negocierilor pentru drepturile colegilor din presă, manifestând respect şi decenţă faţă de colegii de breaslă. 

 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premierul Marcel Ciolacu „Vizăm să aducem din nou atractivitatea pentru categoriile ocupaţionale de la MAI, ANP şi MApN“ (VIDEO)

23 Jan 2024 630

SURSE Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu reprezentanţi ai sindicatelor din poliţie şi din penitenciare,

23 Jan 2024 664

Angajaţii instituţiilor din Ministerul Muncii intră în grevă generală, începând de luni

26 Nov 2023 840

Premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație

23 Oct 2023 590

O nouă rundă de consultări între Guvern și sindicaliștii din Educație. Ce ofertă le-a fost făcută profesorilor pentru a se renunța la grevă

11 Jun 2023 950

Acord Politic al liderilor Coaliției de guvernare pentru asumarea garanțiilor solicitate de sindicate privind majorările salariale

07 Jun 2023 925

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Ordonanţa de urgenţă privind educaţia a fost adoptată de Guvern şi negocierile au luat sfârşit (VIDEO)

01 Jun 2023 1114

Purtătorul de cuvânt al Executivului Guvernul ţine cont de revendicările sindicaliştilor şi se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat (VIDEO)

28 May 2023 1044

Președintele Klaus Iohannis „S-au găsit soluţii pentru o serie de puncte revendicate de sindicate“

24 May 2023 1094

Atenţionare de călătorie pentru Grecia! Ce trebuie să știe românii care merg acolo

16 Mar 2023 938

#citeșteDobrogea Activitatea sindicală în Dobrogea interbelică

28 Dec 2022 2772

Dantes Nicolae Bratu (ITM) „Credem că viaţa şi sănătatea omului sunt mai presus de orice cheltuială materială“

13 Oct 2022 2082

Ce spune directorul CNAPMC, Florin Goidea despre Contractul Colectiv de Muncă semnat de sindicatele portuare

06 Jul 2022 1580

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din învățământ. Ce soluții au fost găsite la problemele analizate

21 Jan 2022 1505

Se închid școlile în ianuarie? Ce spun reprezentanții federațiilor din învățământ

17 Dec 2021 2098