Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, la TIFF 2015

Șapte tineri din România, Franța, Belgia, Austria și Spania alcătuiesc anul acesta Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, care va viziona șase filme de limbă franceză din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania și va acorda unuia dintre acestea Prix TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie du Jeune jury francophone / Premiul TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie al Tânărului juriu francofon, în cadrul Galei TIFF din 6 iunie.
 
Filmele ce urmează a fi jurizate sunt:
 
FEVER PITCH (Franța, r. Raphaël Neal, 2014)
UNE NOUVELLE AMIE/ NOUA IUBITĂ (Franța, François Ozon, 2014)
Un illustre inconnu / ILUSTRUL NECUNOSCUT (Franța, r. Matthieu Delaporte, 2014) 
Vie Sauvage / VIAȚA SĂLBATICĂ (Belgia, Franța, r. Cédric Kahn, 2014)
La famille Bélier / FAMILIA BELIER (Franța, Belgia, r. Eric Lartigau, 2014)
Les Nuits D'été/ NOPȚI DE VARĂ (Franța, Mario Fanfani, 2014)
 Lungmetrajele sunt subtitrate în limbile română și engleză.
 
Juriul Tinerilor Francofoni TV5MONDE este coordonat de criticul de film Irina Trocan, care anul acesta a lucrat în echipa editorială a Semaine de la Critique, din cadrul Festivalului de film de la Cannes, 2015.
 
Selecția celor șapte membre ale Juriului a fost coordonată de Vincent Henry, atașatul pentru cooperare universitară al Institutului Francez din Cluj, în colaborare cu instituții universitare și francofone din Franța, Belgia, Spania, Austria și România.
 

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2015 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, Institutul Francez din România și RFI continuă să le dezvolte împreună pentru a susține tinerii și francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al doilea an consecutiv.
 
Iată, mai jos, o prezentare a celor șapte membre ale Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE care vor veni la Cluj-Napoca din 29 mai, până în 7 iunie:

 
Cristiana HILOHI (România)
“Sunt studență în cadrul Masteratului de Studii Culturale Britanice. Am obținut o licență în franceză-engleză la UBB și am avut ocazia să fac voluntariat în cadrul Institutului francez Cluj și la biblioteca Lectoratului Francez din cadrul universității. Această colaborare m-a interesat mult, de aceea sunt foarte fericită să fac parte din acest Juriu francofon TV5 al festivalului TIFF. Sunt foarte interesată de film, de istoria sa și de noile forme de expresie. Studiile mele mă fac să mă aplec mai mult asupra istoriei imaginilor și a noțiunilor de imaginar vehiculate de cinematografie. Acest juriu este ocazia unică de a împărtăși experiența festivalului cu alți tineri francofoni, în special că anul acesta Clujul este Capitala Europeană a Tineretului. ”
 
Eléonore BONDU (Franța):
“După un masterat în administrația instituțiilor culturale, am participat la organizarea ultimelor două ediții ale Festivalului Internațional de la Roche-sur-Yon în echipa administrativă și apoi în cadrul polului de programare pentru publicul tânăr. Lucrez în prezent pentru festivalul de scurt metraje Silence, on court ! Îmi place să merg în cinematografe retrase și să abordez, prin intermediul filmelor, realitățile lumii care ne înconjoară, căci abordările personale și artistice ale regizorilor te fac să vezi lucrurile altfel. După ce am călătorit în America Latină, am dobândit un interes deosebit pentru filmele acestei regiuni a lumii.”
 
 Veronika ZWING (Austria):
„De toamna trecută locuiesc la Cluj, unde lucrez la Institutul de filologie germană. Pe parcursul anului am observat și am participat la viața culturală și artistică remarcabilă a acestui oraș. Festivalul TIFF este punctul culminant și mă bucur nu doar să văd agitația din oraș, ci mai ales să iau parte în mod activ la un festival de asemenea amploare. Apropierea mea de film a avut loc prin intermediul literaturii comparate, unde se compară tot – deci și textele cu filmele.  Mă interesează în special multiplele metode și maniere de a spune povești și sunt foarte curioasă de descoperirile pe care le voi face la TIFF.”
 
Berta JIMÉNEZ LUESMA (Spania):
„Am studiat jurnalismul și acum fac un masterat în domeniu. Pe tot parcursul studiilor, producția audio-vizuală a fost o temă centrală (realizarea de documentare, reportaje…). De asemenea, am participat la numeroase proiecte de scurtmetraj, ca actriță sau în spatele camerei sau în cadrul echipei de producție. Sunt o pasionată de film, în timpul studiilor mele în Franța din 2006 în 2008 am animat un club «ciné-passion», unde prezentam filme din toată lumea. Cu această ocazie am putut să particip la festivalul filmului hispano-american din Toulouse. Sunt fondatoarea și redactor-șef al unei reviste culturale online: «Zero Grados» (www.zgrados.com), despre cultura generală și film. Să fac parte din juriul francofon de la TIFF este pentru mine o frumoasă oportunitate de a-mi exprima pasiune pentru cinematografie. ”
 
Teodora BACARAN (România):
„Sunt în curs de înscriere la un master 2 în Management și Politici culturale în Balcani, în cadrul Universității de Arte din Belgrad și Universității Lyon 2. Parcursul meu universitar s-a creionat în jurul limbii franceze și a spațiului francofon: o licență în limbi moderne aplicate, un masterat în comunicare multilingvă și multiculturală în cadrul UBB Cluj, care a inclus o mobilitate Erasmus la Montpellier. Una dintre abordările propuse în cadrul Masteratului de comunicare multilingvă exemplifica societatea franceză prin prisma cinematografiei (cursul de Cultură și cinematografie în secolul XXI, profesor Ioan Curseu). Acest curs mi-a permis să înțeleg mai bine antropologia culturală franceză și spațiul socio-cultural francez. În viitor, doresc să implementez politici culturale francofone în spațiul balcanic, iar participarea la Juriul francofon TIFF 2015 este o oportunitate unică pentru a crea legături care ar putea apoi fi valorizate în cadrul altor proiecte care au în centru filmul ca instrument de schimb.”
 
Raphaëlle BESANÇON (Franța):
„Am 25 de ani și tocmai mi-am încheiat studiile de jurnalism. Am descoperit cinematografia printr-un curs opțional la liceu și m-am îndrăgostit pe loc! Am continuat să mă interesez de acest domeniu, implicându-mă în mai multe festivaluri de film precum Premiers Plans, de la Angers sau Festivalul filmului spaniol, la Nantes. Am participat și la organizarea unui mic festival de film din regiunea mea, Mamers en Mars. În cadrul stagiilor mele de practică din timpul Facultății de jurnalism, am lucrat pentru un mic săptămânal de film din Nantes, apoi pentru Première, revistă de film națională. În final, am decis să mă dedic jurnalismului pe teme de societate, dacă va fi posibil chiar în străinătate, însă filmul rămâne o mare pasiune pentru mine. Sunt deci încântată să particip la TIFF.”
 
Maud CHRISTIANE (Namur, Belgia):
„Sunt născută în Verviers, Provincia Liège, înBelgia. Am o licență în Fotografie la Școala Superioară de Arte Saint-Luc dinLiège (2011) și un masterat în Artele spectacolului, specializarea Film documentar, la Universitatea din Liège (2014). În cadrul studiilor mele am reușit să asociez pasiunea pentru fotografie și pentru film prin scrierea unei lucrări de licență despre activitatea fotografului și cineastului american Larry Clark, interogând raporturile între imaginea fixă și cea animată (Les Poussières de l’Oklahoma, Les rapports entre photographie et cinéma dans l’œuvre de Larry Clark). Sunt atașată din punct de vedere profesional și sentimental de Festivalul internațional al Filmului Francofon de la Namur, pentru care am lucrat în două reprize (în 2013 și în 2014). În cadrul celei de-a 30a ediții, în octombrie anul acesta, voi fi responsabilă cu coordonarea prezentărilor filmelor. Sunt de asemenea interesată de sectorul producției cinematografice și sper ca, într-un viitor apropiat, să lucrez în acest domeniu.”
 
 
Despre Irina Trocan, critic de film
 
Născută în 1990, Irina este absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC, secţia Comunicare Audiovizuală, și a unui masterat în Filmologie în cadrul aceleiași instituții. În prezent coordonează, alături de Andra Petrescu, revista online de cultură și media Acoperișul de Sticlă. A scris despre film pentru publicațiile românești Film Menu, SUB25, Film Reporter, Close Up și Istoria Filmului precum și pentru publicații în limba engleză precum Festivalist, Movie Mezzanine, Fandor. Este co-selecţioneră, din 2011, a Festivalului Internaţional de Scurt- şi Mediu-metraj NexT și a fost în juriul Festivalului de Film Francofon de la Namur, precum și al Festivalului de Scurtmetraj Timishort. Irina a fost nominalizată în 2012 la Bursa Alex. Leo Șerban pentru tineri critici și a participat la workshop-urile Festivalurilor de Film de la Sarajevo, Berlin și Rotterdam. Anul acesta, ea a lucrat în echipa editorială a Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de la Cannes.
 
Despre TV5MONDE
 
TV5MONDE este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin intermediul a nouă canale regionale distincte și a TiVi5Monde, un canal 100% tânăr, difuzat pe teritoriul american.
 
TV5MONDE Europa difuzează în fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1300 de ore de ficţiune, 2000 de ore de film documentar și reportaj și 19 emisiuni zilnice de știri şi cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.
 
Este singurul canal generalist francez care emite la nivel mondial. Are 10 canale francofone partenere (France 2, France 3, France 4, France 5, France Ô, ARTE France, RTBF.be, RTS, Radio-Canada și Télé-Québec), le CIRTEF și l'AEF. Este prezent în 235 millioane de cămine și 25.000 de hoteluri, în 55 de țări și difuzează programe cu caracter generalist produse în limba franceză şi subtitrate în șapte limbi (română, engleză, germană, spaniolă, olandeză și rusă).   
 
TV5 Monde este prezent și aici:
Internet: tv5monde.com,
mobil: m.tv5monde.com,
tablete, rețele sociale (Facebook, Twitter, Youtube, Dailymotion), web TV, video la cerere și catch-up: tv5mondeplus.com.
 
Site-ul televiziunii, tv5monde.com, înregistrează aproximativ 7 milioane de accesări lunare.
 
Site-ul oficial al TV5MONDE
TV5Monde – pagina de facebook
TV5Monde – canalul de youtube
București, 28 mai 2015
Anca Romanescu | PUNK PR | anca@punkpr.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.