Ziua Limbii Tatare - 6.05.2015

UDTTMR a organizat marți, 5 mai, o amplă acțiune dedicată Zilei Limbii Tătare. Manifestarea a reunit soliști și ansambluri ale UDTTMR, care au pus în valoare, prin evoluția lor, bogăția folclorului tătarilor din Dobrogea. Pe scenă au urcat și copii care frecventează cursurile de limba tătară din cadrul Școlii Comunitare a UDTTMR, aceștia recitând poezii din lirica tătară, atât din România, cât și din Crimeea. Prin evoluția lor, cei mai mici membri ai comunității au demonstrat că implicarea în promovarea și păstrarea limbii materne nu ține cont de vârstă. În cadrul programului artistic au evoluat copii de la Grădinița bilinvă româno - turcă „Zubeyde Hanım”, Ansamblurile Mini- Qaradeñĭz, Kĭșkene și Mini Qarasu, Mini Cansu și soliștii Suher Abduraman și Sermin Giumantar. Corul Qaradeñĭz Qızları, coordonat de corepetitor Nejla Ali și solista Melia Iusuf și înființat de curând, a evoluat în premieră, la evenimentul prilejuit de marcarea Zilei Limbii Tătare.
Din rândul spectatorilor nu au lipsit nici oaspeții de seamă: subsecretarul de stat în cadrul DRI, Aledin Amet, Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, deputatul UDTTMR Varol Amet, subprefecții județului Constanța, Ersun Anefi și Levent Accoium, dar și viceconsulul Turciei la Constanța, Ozgen Topçu. De asemenea, special pentru a participa la evenimentul organizat de UDTTMR cu prilejul Zilei Limbii Tătare s-au aflat la Constanța și trei oaspeți din Ucraina și din Turcia. Este vorba despre Shevskiiev Ryza, membru al Parlamentului Tătar din Crimeea și președinte al Fundației Crimeea, și Yuksel Ismet, redactor-șef la Agenția de presă QHA și membru în Parlamentul Tătar din Crimeea, ambii din Ucraina, precum și Celal Içten, președintele Asociației Tătarilor din Istanbul.  Acesta din urmă i-a oferit președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep, steagurile tătarilor și cel al Republicii Turcia. Cu acest prilej, Celal Içten a ținut să-i mulțumească public președintelui UDTTMR pentru sprijinul acordat regretatului Saim Osman Karahan în îndeplinirea unui vis vechi, acela de a i se edita Dicționarul graiului tătar dobrogean. Lucrarea a apărut în anul 2012, la UDTTMR. La rândul său, Shevskiiev Ryza a transmis tătarilor din România salutul liderilor Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu și Refat Ciubarov. De asemenea, mesagerul Parlamentului Tătar din Crimeea prezent la evenimentul organizat de UDTTMR a mai declarat că în cadrul Congresului Tătarilor de pretutindeni programat pentru sfârșitul lunii iulie, la Ankara, va propune ca ziua de 5 mai, declarată oficial, în premieră, de către Parlamentul României drept Ziua limbii tătare, să capete conotație internațională. Propunerea oaspetelui din Ucraina a fost îndelung aplaudată de public.
Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a anunțat în cadrul manifestării de marți că uniunea a reeditat primul din cele patru manuale de limba tătară, cartea fiind disponibilă la sediul central al UDTTMR. Așa cum a anunțat președintele UDTTMR, manualul respectă regulile ortografice specifice limbii tătare crimeene.
Cu prilejul Zilei Limbii Tătare, UDTTMR a oferit diplome și premii copiilor participanți.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța a declinat dosarul în care un fost deputat constănțean cheamă în judecată Parlamentul României

01 Mar 2024 616

Judecătoria Constanța, verdict în procesul unui deputat din Constanța (MINUTA)

16 Feb 2024 811

Deputat de Constanța, cu verdict în așteptare la Judecătorie

22 Jan 2024 615

Judecătoria Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul deschis de Autoritatea Națională pentru Cetățeni unui deputat din Constanța

02 Jan 2024 764

Deputat din Constanța, dat în judecată de Autoritatea Națională pentru Cetățenie! Instanța a rămas în pronunțare

05 Dec 2023 1249

#Dobrogea145 Amet Varol, deputat UDTTMR, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2023 1170

Știri Constanța azi UDTTMR organizează „Turneul Campionilor la Kureș - 2023” în Parcul Tăbăcăriei (GALERIE FOTO +VIDEO)

09 Sep 2023 1211

UDTTMR organizează „Turneul Campionilor la Kureș - 2023” în Parcul Tăbăcăriei din Constanța

08 Sep 2023 752

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, la final (GALERIE FOTO)

04 Sep 2023 943

Gala Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Sep 2023 1876

Știri Constanța azi Paradă a UDTTMR cu prilejul Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar (FOTO)

02 Sep 2023 2048

Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, eveniment organizat de UDTTMR

02 Sep 2023 597

UDTTMR anunță deschiderea Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar printr-o conferință de presă (FOTO)

01 Sep 2023 1453

Constanța UDTTMR organizează a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar

31 Aug 2023 821

Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, și deputatul UDTTMR, Varol Amet s-au întâlnit cu cu noul secretar de stat pentru Culte

27 Jun 2023 1225