"...Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!..." 09.12.2008

COMUNICAT DE PRESĂ de la Uniunea Democrată Tătară Medgidia

Mai intai de toate tinem sa felicitam cele 18 minoritati nationale care au „prins" pentru inca  4 ani un nou mandat de parlamentar. „Legea" uninominalului asa cum o vedem noi oamenii de rand, permite unui candidat care a iesit chiar si pe locul 3 sa devina parlamentar si sa spuna adio celui care a iesit pe locul 1 chiar si cu 49%. Nedreptatiti sunt in toate taberele, nu intram in polemica. Oameni care acum 4 ani au participat la alegeri si au avut rezultate bune in cadrul minoritatii pe care o reprezinta nu au putut participa la aceste alegeri. Nu trebuia oare sa lasam ultimul cuvant alegatorului, ca prin votul exprimat sa „trimita" sau sa nu"trimita" pe „X" sau „Y" in parlament? Iata ca nu a fost posibil, cel putin pentru minoritati. Comic stiti ce este pentru minoritati? Nu faptul ca au alergat singuri si au castigat, ci faptul ca una din etnii(nu spun cine, persoana importanta),se „lauda" ca a  obţinut „un număr net superior de voturi" (9mii), ceea ce demonstrează că etnicii.. au înţeles că identitatea lor etnică şi religioasă depinde de modul în care sînt reprezentaţi în Parlament, dar trebuie sa ii amintim macar in treacat ca in 2004 etnia respectiva a obtinut peste 20mii de voturi, deci au pierdut peste 10mii de voturi.Un alt etnic vorbea de cel mai bun rezultat din istoria etniei, dar „uita" ca anul acesta  aici in Dobrogea a obtinut 3mii de voturi fata de 5mii acum 4 ani si fata de 10mii acum 8 ani, dar... la fel ca in Moldova(unde nu sunt tatari sau turci), si... poate oamenii au votat cu valul nu cu domnia sa „X". Nu suntem fani Metin Cerchez si nici nu il cunoastem personal(este valabil pentru majoritatea membrilor nostrii), dar in colegiul in care a candidat a obinut rezultate mai bune si ca „Tatarii Turco-Musulmanii" si ca „Turcii". In 2004 a fost pe locul 3 in etnia sa dar a luat mai multe voturi decat „Tatarii Turco-Musulmanii". Daca la scara micro(un colegiu uninominal) acest domn a obtinut acest rezultat, ne intrebam daca nu cumva, oricine ar fi candidat impotriva respectivilor deputati, ar fi obtinut fotoliul de parlamentar in „dauna lor."

„Felicitari"  inca o data domnilor parlamentari. Ati imprumutat vorbele lui Lapusneanu din nuveala lui Negruzzi „Daca voi nu ma vreti, eu va vreau! Si daca voi nu ma iubiti, eu va iubesc pre voi si voi merge ori cu voia, ori fara voia voastra" ,ati pus-o in practica  si ati venit fara voia noastra..., si aveti dreptate domnule „X", „istoria îşi urmează cursul."

Eu inca sper sa faceti ceea ce trebuie, nu pentru dvs ci pentru cetateni. Oare cat sa mai scada voturile dvs ca sa va puneti in miscare, si sa faceti acel pas in „lateral"?

Din pacate  in legea votului uninominal au fost introduse prevederi anticonstitutionale in ceea ce priveste participarea organizatiilor minoritatilor nationale,fapt ce a  facut ca atit UDT  cat si AET sa se adreseze mai intai BEC-ului, apoi CC(curtii constitutionale), acum CS (Curtii Supreme) si daca nici aici nu avem parte de sentinta favorabila curtilor europene pentru a ni se recunoaste un drept constitutional(va vom tine la curent cu evolutia dosarului nostru). Noi credem ca aceste prevederi din legea uninominalului  sunt „cadouri" cu care sunt rasplatiti organizatiile minoritatilor reprezentante in parlamentul Romaniei pentru „serviciile" aduse  tarii.
Noi speram ca doleantele noastre vor fi rezolvate la Strasbourg si la urnmatoarele alegeri, asa cum toate partidele participa la alegeri pe picior de egalitate si  toate organizatile minoritatilor nationale sa  beneficieze  de acest drept constitutional

Cu deosebita consideratie

Naim Belgin , Presedinte UDT

Persoane de contact:

UNIUNEA DEMOCRATA TATARA Secretar Musin Bolat


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 420

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 22 martie 2024

25 Mar 2024 1068

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 10 20 martie 2024 Energia Echinocțiului se simte din plin

20 Mar 2024 538

Constanța. Campioana Cătălina Ponor, mamă pentru a doua oară „Bine ai venit în această lume şi în familia noastră, micuţă rază de soare!“

13 Mar 2024 1769

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților consideră că luna martie este numită „luna femeii” deoarece se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii

03 Mar 2024 643

Editorial Martie, timpul de a ne reaminti și aprecia învățăturile și încurajările mamei

01 Mar 2024 653

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 775

Editorial Schimbarea la față a orașului! Doar în campanie electorală și doar pe hârtie

26 Jan 2024 897

Aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, marcată la Cumpăna, județul Constanța (GALERIE FOTO)

24 Jan 2024 934

Editorial Căutarea echilibrului într-o lume agitată și tehnologică

19 Jan 2024 729

Editorial Navigând prin labirintul minții. Călătoria fascinantă a gândurilor noastre

07 Jan 2024 938

Editorial Rezoluții. Ce să ne dorim în 2024?

29 Dec 2023 1267

Doliu printre pompierii din Constanța. „Șocul resimțit la pierderea unui camarad este imposibil de descris”

28 Dec 2023 2424

Doliu în lumea muzicii! Un artist a murit la vârsta de 58 de ani

08 Dec 2023 2032

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța mesaj de Ziua României „Sărbătorim unitatea, libertatea și determinarea românilor, valori care definesc națiunea noastră"

01 Dec 2023 883