UDTTMR Comunicate

UDTTMR, reprezentată de preşedintele Gelil Eserghep la seminarul „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale”

Preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Gelil Eserghep, a participat miercuri, 11 septembrie, alături de conducerea Uniunii Federale a Naţionalităţilor din Europa şi de alţi reprezentanţi ai organizaţiilor comunităţilor etnice din România la seminarul cu tema „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale”. Evenimentul a avut loc la Târgu Mureş şi a fost organizat de Fundaţia Culturală Dr. Bernády György.
Seminarul este parte a „Iniţiativei Cetăţeneşti Europene”, lansată de Uniunea Federală a Minorităţilor din Europa, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Partidul Popular din regiunea autonomă Tirolul de Sud din Italia, întâlnirea de la Târgu Mureş a reprezentanţilor minorităţilor etnice din ţara noastră cu conducerea FUEN venind în sprijinul acestui megaproiect transcultural.
Prin „Iniţiativa Cetăţenească Europeană” se urmăreşte să se solicite Comisiei Europene întărirea măsurilor de protecţie a minorităţilor naţionale şi etnice, în limitele competenţelor sale.
„În cele 47 ţări din Europa trăiesc aproximativ 340 de minorităţi naţionale autohtone cuprinzând în total circa 100 de milioane de persoane. Astfel, fiecare al şaptelea european face parte de fapt dintr-o minoritate naţională sau grup etnic. De asemenea, faţă de cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, numai în cadrul UE există peste 60 de limbi regionale sau minoritare, vorbite de circa 40 de milioane de oameni.
Prin deviza sa „Unitate în diversitate”, Uniunea Europeană îşi asumă cu mândrie acest mozaic multicultural, cel puţin la nivel declarativ. Lucrurile sunt mai puţin bine orânduite însă la nivel legislativ, problema minorităţilor fiind delegată la nivelul de competenţă al statelor membre, uniunea limitându-se la câteva prevederi generale care se încadrează în categoria generală a drepturilor omului, respectiv la interdicţia discriminărilor de orice natură”, susţin organizatorii seminarului, desfăşurat sub deviza „Nu eşti singur! Un milion de semnături pentru diversitatea europeană”.
Referitor la participarea la acest seminar şi la importanţa sa, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a declarat: „Uniunea Europeană însăşi este o structură care are la bază principiul diversităţii, iar faptul că minorităţile etnice din România s-au reunit în cadrul acestui seminar şi au discutat aspecte ce ţin de statutul nostru, nu atât la nivel naţional, cât la nivel european, este un semnal clar că noi, minorităţile etnice de oriude, avem un rol foarte important, lucru de care suntem şi noi conştienţi”.
 
 
Biroul de presă al UDTTMR                                                                      12.09.2013

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incendiu, în apropierea cetății Enisala (video)

20 Feb 2019 443

„Revolta“ angajaţilor din SRI! Ce s-a întâmplat ieri la Tribunalul Constanţa

20 Feb 2019 6151

Accident rutier la intersecția străzilor Nicolae Iorga cu Mihai Viteazu din Constanța. O mașină suspendată pe parapeți (galerie foto)

16 Feb 2019 4528

Mandat european de arestare Un bărbat din Constanța fura tot ce îi cădea în mână. Prefera plaja Rodos din Grecia

15 Feb 2019 473

UPDATE. Accident rutier în Ovidiu, județul Constanța. Două autoturisme, printre care și o ambulanță, împlicate. O victimă (galerie foto)

15 Feb 2019 4431

Accident neobișnuit în Portul Constanța Sud Agigea. Un autoturism Dacia Duster a ajuns în mare (galerie foto+video)

12 Feb 2019 9455

Accident rutier la intersecția străzilor Theodor Burada cu IL Caragiale din Constanța. Două mașini implicate (galerie foto)

11 Feb 2019 889

Explozie pe I.C.Brătianu din Constanţa! (galerie foto+video)

11 Feb 2019 9222

ISJ Constanța, anunț importat pentru personalul didactic pensionat care solicită reîncadrarea în funcţie

10 Feb 2019 2546

Imagini de la eveniment Constanța. Carambol la sensul giratoriu de pe bulevardul 1 Decembrie. Patru mașini implicate. Un șofer a fugit (galerie foto-video)

09 Feb 2019 13687

Imagini de la eveniment. Accident rutier pe strada Baba Novac din Constanța, zona Cimitirului Municipal. Victima este un copil (galerie foto+video)

05 Feb 2019 4806

A fost activat Planul Roşu de intervenţie. Explozie la o staţie de încărcat butelii. Ce spun oficialii

05 Feb 2019 1235

Mihaela Geoană, implicată într-un accident rutier. Trei autoturisme s-au ciocnit. În ce stare este aceasta

04 Feb 2019 777

Imagini de la eveniment. Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. Victima, un pieton (galerie foto+video)

04 Feb 2019 8759

Constănţean urmărit internaţional pentru infracțiuni de furt în Austria, reţinut de poliţişti

01 Feb 2019 491