Interviu online cu fostul director al Grupului Şcolar „Dimitrie Leonida", prof. Adriana Oprea s-a terminat Tema a fost - „ Epurări politice şi reglări de conturi dictate de CA-ul ISJ Constanţa"?!

IMG_0032_1.jpgSinteză:

Oprea: "Zaiţ şi Purcărea sunt adevăraţii inspectori generali. Aliss s-a depersonalizat şi a învăţat regulile jocului"

Adriana Oprea despre revocarea din funcţie: "Probabil că în spatele fiecarei înlocuiri/numiri de directori există o dispută care poate fi la nivel de şcoală sau probabil s-au promovat oameni pe baza de relaţii cu apropiaţi, inspectori, oameni din ISJ. Nu am fost protejată a doamnei Buhaiev ci o bună colaboratoare. Eu sunt un cumul de motive de înlocuire în care se adună vendeta, prietenia şi apropierea de doamna Buhaiev. Personal, inspectorul general al ISJ, Aliss Andreescu nu mi -a reproşat nimic în calitate de manager. La momentul în care am devenit director nu am dat nici un ban pentru a fi numită. Eu nu am dorit putere în şcoală iar posturile au fost ocupate prin concurs atât pentru director plin cât şi pentru director-adj.".

Adriana Oprea despre cine conduce ISJ: "Se spune în târg că dacă ai o relaţie bună cu doamna Zaiţ şi cu Petre Purcărea rezişti în funcţie. Mi-e teamă să mai spun ce gândesc pentru că armele lor şi armata lor sunt neegale cu ale mele. Cu toate că sunt un cetăţean care-mi plătesc contribuţiile la stat, mi-e frică de razbunarea lor. Păi domnul Purcărea a condus RODIS-ul unde nu m-a "cunoscut" şi a privit prin mine iar doamna Zait din memorii şi comentarii nu-mi iartă povestea cu şcoala 24 care deja este de domeniul istoriei. Pe timpul mandatului meu, dânsa era profesor la şcoala 24 şi probabil că şi-ar fi dorit postul de director. Dar nu a spus-o atunci. Cât despre Aliss Andreescu, nu este o victimă, este rezultatul unui sistem în care a învăţat toate regulile jocurilor."

Adriana Oprea despre MECT: "Nu voi face memorii la minister. Eu am atenţionat asupra celor întâmplate în ISJ încă din noiembrie 2010 printr-un memoriu adresat ministrului Funeriu. Dacă nu există voinţă politică pentru a se face politica educaţională ci de altă natură şi să se implementeze noua lege a învăţământului, nu se poate schimba nimic. Răspunsul primit m-a dezarmat şi nu am de ce să mai fac niciun pas către minister. Mă aştept să mă lovească, să mă înjure în continuare probabil vor să mă mut în alt judeţ. Probabil că asta vor. Dar iau în calcul un transfer. Am primit prea multe semnale că risc prea mult şi nu vreau să-mi pun în pericol familia."

Întrebările redacţiei:

IMG_0032_2.jpg1. Doamna Oprea, faceti parte dintre directorii care au obtinut calificative foarte bune, la evaluarea facuta de ISJ. Cum s-a ajuns la revocarea dvs din functia de manager al Grupului Şcolar "Dimitrie Leonida"?

A.O.: Nu numai ca am alificativ foarte bun, si multumesc pe aceasta cale domnilor Gevat Nejdet si Ene Ulcean pentru evaluarea obiectiva. Dar acum un an cand sefa comisiei pentru acordarea gradatiei de merit era doamna Sorescu, am luat cel mai mare punctaj pe judet, 98 de puncte iar la Rodis-ul care mi-a rupt oasele, la pagina 25, la preluarea datelor rezultatelor, am obtinut procente de aproape 100%. Revocarea mea este subiectiva, neverficata in teren si este o lectie pentru toti viitorii inspectori generali si pentru toti directorii ca “asa nu se face” si pentru directori “se poate si asa”.
 
2. În ultima săpătămână au fost rostite de multe cadre didactice cuvinte precum "razbunare", "epurare pe criterii politice şi de gaşcă", "şpagi pentru posturi de directori", "vendetă". Probabil le-aţi auzit şi dvs. Cum s-a ajuns la acest scandal în cadrul ISJ Constanta?

A.O.:  Probabil ca in spatele fiecarei inlocuiri-numiri de directori exista o disputa care poate fi la nivel de scoala sau probabil s-au promovat oameni pe baza de relatii cu apropiati, inspectori, oameni din ISJ.

3. În cazul dvs şi a altor colegi demişi s-a spus că ati fost protejatii fostului inspector general Elena Buhaiev şi că tocmai acesta ar fi fost motivul schimbării dvs. Cum comentaţi?

A.O.: Nu am fost protejata a doamnei Buhaiev ci o buna colaboratoare. Eu sunt un cumul de motive de inlocuire in care se aduna vendeta, prietenie si apropiere de doamna Buhaiev.

4. Cum aţi colaborat cu ISJ de la momentul preluării managementului la Grup Şcolar "Dimitrie Leonida" şi până în momentul schimbării dvs?

A.O.: Am colaborat foarte bine.

5. Personal, inspectorul general al ISJ, Aliss Andreescu ce a avut a va reprosa ca manager?

A.O.: Nu, niciodata.

6. Am uitat sa va intreb, la inceputul lui 2010 cand ati fost numita manager ati dat sau vi s-a perceput vreo suma de bani, vreun bun, orice de catre vreun reprezentant al ISJ sau al Ministerului Educatiei ?

A.O.: La momentul respectiv nu am dat nici un ban pentru a fi numita. Eu nu am dorit putere in scoala si posturile au fost ocupate prin concurs si pentru director si director-adj.

7. Ati declarat ca ati fost hartuita. De catre cine, la ce mod si mai ales care ar fi motivul pentru care cineva ar dori sa va umilească?

A.O.:  In adresele pe care doamna Odette Zait le trimitea catre minister si in care o reclama pe doamna fosta director Mihaela Calenici, de la scoala nr 24, Ioan Jalea -(adresa 1610 din 22 martie 2010 dar si in alte multe sesizari), numele meu era pomenit in contextul in care eram invinuita ca am promovat-o si incurajat-o pe d-na Calenici sa participe la concursul de director in 2008-2010. De asemenea, am primit cu regularitate, mailuri anonime  pe care le-am adus la cunostinta procuraturii prin intermediul carora eram jignita cu niste cuvinte oribile. Parchetul le-a dat Politie si mi s-a spus sa ma adresez in instanta de civil. Nu am mai continuat demersurile in instanta dar nici nu am mai primit altele dupa ce s-a aflat ca m-am adresat parchetului. Prin intermediul acestor mailuri mi se cerea demisia chipurile in numele colegilor mei din cadrul Gr Scolar Dimitrie Leonida. Persoana care imi trimitea mailuri a folosit chiar o parola de la edu.ro. (adresa de mail de unde imi parveneau mailurile era dgjc@edu.ro).

8. Tot dvs ati declarat ca pe vremea când ati fost inspector general adjunct v-a legat o frumoasa prietenie cu actualul inspector general in aceea perioada doar un inspector de profil socio-umane.. Cine era inspector general in acea perioada? Care este atitudinea doamnei Andreescu fata de conducerea de atunci a Inspectoratului Scolar Judetean? In ce conditii , daca va mai amintiti, doamna Andreescu a devenit inspector de specialitate? Si daca stiti, daca doamna Andreescu facea parte atunci din vreo formatiune politica?

A.O.: Inspector general era Marian Sarbu. Aliss imi spunea cumnatica, pentru ca in liceu ieseam cu fratele dansei. Atitudinea doamnei Andreescu era de supunere. Doamna Aliss a fost mostenita inspector si am sustinut-o la concursul de titularizare pe post.

9. Sunt si alti colegi de-ai dvs care au probleme in relatia cu ISJ? Care este situatia lor? Au ramas pe posturi sau au fost schimbati?

A.O.: Se spune in targ ca daca ai o relatie buna cu doamna Zait si cu Petre Purcarea rezisti in functie. Mi-e teama sa mai spun ce gandesc pentru ca armele lor si armata loc sunt neegale cu ale mele. Cu toate ca sunt un cetatean care-mi platesc contributiile la stat, mi-e frica de razbunarea lor.

10. Ati afirmat public ca Purcărea şi Zaiţ fac toate jocurile în Inspectoratul Şcolar de la Constanţa. Mai exact ce le imputati celor doi inspectori?

A.O.: Pai domnul Purcarea a condus RODIS-ul unde nu m-a cunoscut si a primit prin mine iar doamna Zait din memorii, comentarii nu-mi iarta povestea cu scoala 24 care deja este de domeniul istoriei. Pe timpul mandatului meu, dansa era profesor la scoala 24 si probabil ca si-ar fi dorit postul de director. Dar nici macar nu a spus-o atunci. Pot sa cred asta.


11. Nu sunteti primul profesor care sustineti ca actualul inspector scolar general s-a inconjurat de oameni nepotriviti care o influenteaza in mod negativ. Considerati in aceasta situatia ca Aliss Andreescu este o victima a unui sistem pe care l-a mostenit in cadrul ISJ?

A.O.: Nu este o victima, este rezultatul unui sistem in care a invatat toate regulile jocurilor.

12. Care este situatia financiara a Gr. Şcolar pe care l-ati condus, inteleg ca ati descoperit o frauda in contabilitate.

A.O.:Este o financiara buna, referitor la frauda in contabilitate am cerut un audit la READPP, este mai degraba o lipsa de informare punctuala a contabilului sef privind conturile pe diferite domenii si faptul ca nu a facut o detaliere a unor costuri privind caminul, cantina, taxele scolare. Dar aceasta este o problema de bucatarie interna si este de natura penala. Eu nu pot pleca de la premisa ca a fost rea vointa, cel putin asa cred ci o lipsa de rigoare in documente.



13. Prof. Doina Buta, noul director de la "D.L." a fost profesorul şcolii? Aveti cunostinta ce a stat la baza numirii domniei sale in functia de manager? A sustinut concurs sau a primit delegare? Se afla aproape de vasta pensionarii? Are rude in interiorul şcolii?

A.O.: A fost profesorul scolii. Dansa este titular pe postul de director adjunct si cu delegatie are primit atributii de director general. Are rude in interiorul scolii, sunt din anii 90 in scoala. Nu, nu este la varsta pensionarii.

14. Credeti ca lipsa unei coloraturi politice v-a costat functia de director?

A.O.: Da. Mi s-a spus ca daca eram PDL era bine. Dar nu de catre doamna Aliss.

15. La Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, însă, după şedinţa Consiliului de administraţie din data de 22 august, când au fost reconfirmaţi, numiţi directori, a mai apărut un consiliu de administraţie, pe data de 30 august, când cei reconfirmaţi au fost schimbaţi. Este prima data cand se intampla acest lucru? Prin organizarea celui de-al doilea consiliu de administraţie a fost încălcat ordinul de ministru?

A.O.: Consiliul de Administratie are drepturi foarte mari, este foarte puternic si este format din toti apropiatii doamnei Andreescu. Daca au semnat membri CA-ului inseamna ca si-au asumat ce s-a discutat in acel CA si numai ministerul poate verifica corectitudinea procedurii.

16. Voci din interiorul sistemului nu încetează să comenteze că la propulsarea în funcţii de manager a contribuit foarte mult pe de o parte susţinerea politică, dar în unele cazuri se vorbeşte chiar de plicuri cu mii de euro. Au fost vehiculate sume care pornesc de la 1000 de euro si ajung pana la 3000 poate si mai mult. S-a vorbit chiar si despre bijuterii. Sunteti la curent cu aceste informatii?

A.O.: Eu sunt o persoana foarte incomoda ca atitudine. Nu si-au permis sa-mi ceara mie bani. Tot ce pot sa spun e ca Andreescu, Purcarea si Zait nu au partid. Nu sunt bani pentru campanie. Spun doar atat: daca s-ar face o reforma a invatamantului trebuie totul inceput la nivel de minister.
 
17. La ISJ se face educatie sau se fac afaceri ? Care este starea de spirit a celor care lucreaza in Inspectorat?

A.O.: Cred ca este o stare de spirit de liniste si pace. Nu calc in inspectorat. Si domnul Miu mi-a spus ca am 20 de minute si trebuie sa plec. Dar totul a fost civilizat. Nu-mi amintesc sa mai fi fost cineva care sa creeze atata animozitate ca doamna Aliss. Din pacate stapanul inspectoratului este Zait. Demersul meu este pentru repersonalizarea doamnei Aliss care este in acest moment absorbita de toate deciziile “surorii sale”, pentru ca ele asa se alinta “surori”. De altfel, Andreescu a propus-o pe Zait pentru postul de adjunct. Lui Gevat ii doresc sa fie adjunct, este un profesionist.

18. Doi dintre managerii schimbati inteleg ca au depus memorii la MECT. Dvs ce veti face?

A.O.: Nu voi face memorii la minister. Eu am atentionat asupra celor intamplate in ISJ inca din noiembrie 2010 intr-un memoriu adresat ministerului. Daca nu exista vointa politica pentru a se face politica educationala si de alta natura si sa se implementeze noua lege a invatamantului, nu poate schimba nimic. Raspunsul primit m-a dezamrmat si nu am de ce sa fac niciun pas catre minister. Ma astept sa ma loveasca, sa ma injure in continuare probabil vor sa ma mut in alt judet. Probabil ca asta vor. Dar iau in calcul un transfer. Am primit prea multe semnale ca risc prea mult si nu vreau sa-mi pun in pericol familia. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

profesor

08 Sep, 2011 21:50

De ce minte cu nerusinare ca a dat concurs.Fosta directoare a avut concurs si d-na Oprea a oligato sa-si dea demisia.De ce nu spune cate adrese a facut la procuratura si la ministerul educatiei de a pus toti oamenii sa dea explicatii la minciunile scrise de ea.Dumnezeu nu te iarta,d-aia ai ajuns fata batrana.

pentru intrebarea 12

08 Sep, 2011 14:44

raspuns corect la intrebarea 12 " si nu este de natura penala"

justincase

08 Sep, 2011 10:26

Bine ca-i puneti intrebari ca asa se vede cat de agramata si derutata este

invitat Ziua de Constanta Interviu Online

08 Sep, 2011 10:20

@un director adevarat: daca as fi avut un restaurant acum nu as mai fi ramas la catedra.

invitat Ziua de Constanta Interviu Online

08 Sep, 2011 10:18

@ISJ:Nu numeam eu directorii. Eram inspector general adjunct curiculum si inspectie scolara. Putem vorbi mai degraba de influetna politica a primarilor nu de spagi. Si nu acceptam ca de exemplu consilieri locali sa fie directori.

cafea

08 Sep, 2011 10:12

telefoanele sunt ascultate sigur, trebuie o sesizare la dna.clar.pentru toti angajatii isjului

salvamarul

08 Sep, 2011 10:10

Se vede ca a stat toata vara in scoala sa pregateasca Bac-ul la cat de bronzata e!...

invitat Ziua de Constanta Interviu Online

08 Sep, 2011 10:07

@alt profesor nemultumit: toate informatiile legate de proiect pot fi verificate la scoala si la primaria Cta, la doamna director Frigioiu si la d-na Merla care au toate informatiile referitoare la acest proiect.

invitat Ziua de Constanta Interviu Online

08 Sep, 2011 10:05

@DNA: nu stiu ce face DNA.

invitat Ziua de Constanta Interviu Online

08 Sep, 2011 10:05

@profesorul : din punctul meu de vedere nu se face politica in scoala si cand am fost inspector general adjunct in 2008 am rugat directorii sa nu se implice politic in managementul scolilor.

un director adevarat

08 Sep, 2011 10:05

A fost schimbata pe motive de moralitate.Barbat nu are ca a divortat de ea din motive bahice.Toata noaptea sta in restaurantul proprietate personala, asa ca nu prea are timp sa se ocupe de scoala.

invitat Ziua de Constanta Interviu Online

08 Sep, 2011 10:04

@Emilia : Nu ne gandim la noi. este o eroare.

invitat Ziua de Constanta Interviu Online

08 Sep, 2011 10:03

@Bataie de joc : Dupa cum se desfasoara lucrurile si dupa cate vizite a facut dansa prin scoli, probabil directorii sunt doar pioni pe o tabla de joc.

Neuronul sef

08 Sep, 2011 10:03

Eu vreau sa o intreb pe doamna Oprea daca atunci cand era inspector general adjunct nu a schimbat cu colegii ei si dansa directori, la fel cum a facut Andreescu?

invitat Ziua de Constanta Interviu Online

08 Sep, 2011 10:01

@Profesor2: este un proiect promotor de 600000 de euro facut de d-na Buta si d-na Ceacu si din adresa Prefecturii, Primaria a motivat ca la momentul semnarii contractului de finantare, Grupul Scolar a depus si o declaratie de angajament prin care se angajeaza sa asigure resursele financiare implementarii proiectului in conditiile rambursabile ale fondului. Acest angajament nu are avizul ordonatorului de credite, Primaria Constanta care refuza sa intre in acest proiect. este un proiect de formarea profesionala. In cadrul proiectului s-a luat prefinantarea de 200000 de euro care s-au cheltuit si abia apoi s-a cerut avizul primariei..

invitat Ziua de Constanta Interviu Online

08 Sep, 2011 09:58

@Profesor1: Elevii si parintii pierd, piere organizatia scolara iar profesorii considera ca nu se considera cu seriozitate managementul scolilor.

isj

08 Sep, 2011 08:56

Pe vremea cand doamna fosta directoare(membra marcanta USL) era inspector general cat era spaga?

justice

08 Sep, 2011 07:51

Ce interviu este,ca majoritatea intrebarilor sunt adresate inspectorului general pe care doamna Siclitaru il iubeste f.mult, nu invitatei.De ce nu o intrebati de viata tumultoasa pe care o are dna.fosta directoare si de grecul de la care ia ramas restaurantul.

DNA

07 Sep, 2011 21:22

Ce face DNA-ul? Nu se autosesizeaza? Nu asculta niste telefoane ale dlor si domnilor directori sau inspectori? Lista e lunga: Purcarea, Constantin, Odete, Ciurescu, Flonder, Neagu, Marinescu, Balanescu, Radulescu... toti executa poruncile lui Aliss

Alt profesor nemultumit

07 Sep, 2011 20:23

Doamna Oprea, afirmatiile dvs. legate de acel proiect pot fi verificate? Cum a justificat d-na Andreescu schimbarea dvs.si a celorlalti directori din functie? Luind in considerare punctajul la evaluare, cred ca dupa principiul "De ce sa mearga bine cand poate merge rau". Cu parere de rau dar pentru "muschetarii" d-ei inspector general nu competenta este cuvantul de ordine ci reglarile de conturi.

profesorul

07 Sep, 2011 19:56

Scoala este cea mai puternica institutie a statului ce poate da o mana de ajutor decisiva partidului aflat la putere. In timpul anului scolar, la sedinte, parintii se muleaza de multe ori dupa optiunile politice ale cadrelor didactice. Insasi copii sunt folositi la diverse intalniri, fie ale puterii, fie ale opozitiei, dupa culoarea politica a directorilor. Asa ca sa nu mai vorbim despre situatia asta. Si acesta este unul din motivele pentru care invatamantul a ajuns asa de jos. Tema se poate dezvolta, fireste si este interesant chiar un studiu printre elevi, chiar mai mici, sa vedeti ca au deja optiuni politice clare... Cat despre caracterul Doamnei Inspector General, mi se face rau de cate ori in vad poza prin ziare.

Emilia

07 Sep, 2011 11:11

Nu stiam ca v-ati nascut toti directori.Cand schimba Buhaiev cate 150 pe sezon era bine? Va ganditi numai la voi nu si la elevi.

Bataie de joc

07 Sep, 2011 11:10

RUSINEEE!!! Aceasta "doamna" a invatamantului constantean, numita ALISS, este ea insasi o rusine careia i s-a urcat functia la cap si traieste pe luna. Pentru ea, directorii de scoli sunt doar nume insirate pe hartie.

Profesor2

07 Sep, 2011 11:05

Doamna Oprea nu spune totul,de fapt se doreste controlul asupra acestor bani pentru un proiect"RATAT"de doamna BUTA,care daca s-ar respecta legea,ar trebui SA-I DEA inapoi.SUMA E COLOSALA CU 7 ZEROURI

Profesor1

07 Sep, 2011 11:04

ceea ce se intampla la liceul auto s-a intamplat si la calinescu si la alte licee care au fost conduse de directori care nu fac parte din gasca lui AA. se platesc polite si elevii sunt cei care pierd.

Articole asemanatoare

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1737

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1443

Interviu online cu voleibalistul Eric Petcu, de la CSM Constanța „Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune“

15 Feb 2024 1663

VIDEO Vrei să devii polițist? Acum ai ocazia! Precizări importante legate de tatuaje. Interviu online cu agent șef adjunct de poliție Olimpia Ceară, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța

01 Nov 2023 2299

Interviu online cu handbalistul Ayar Murtaza, de la CSM Constanța „Tata m-a îndrumat pe acest drum, e o pasiune în familie“

04 Oct 2023 2646

Interviu online cu Marius Nazîru, de la CSM Constanța „Rugby-ul te învață să te ridici, de câte ori cazi, chiar dacă uneori e mai greu“

10 Aug 2023 2218

Interviu online cu Cezar Unitu, de la CSM Constanța „Baschetul îmi ocupă majoritatea timpului și mă face mai fericit pe zi ce treceׅ“

27 Jul 2023 2470

Interviu online cu performerul Carol Popa, de la CSM Constanța „Pe o scară de la 1 la 10, ca dificultate fizică, aș clasa triatlonul pe 9“

06 Jul 2023 2487

Interviu echipa DajarMagazin.ro „Ne propunem să aducem senzația de cină la restaurant în propria casă”

05 Jul 2023 1463

Interviu online cu baschetbalista Amira Bou-Chedid, de la CSM Constanța „Pentru atingerea înaltei performanțe, munca este partea esențială“

15 Jun 2023 3141

Editorial Așa se nasc campionii!

22 May 2023 1754

Interviu online cu voleibalista Alexia Ruci, de la CSM Constanța „Îmi doresc să devin o sportivă renumită“

18 May 2023 3175

Interviu online cu Teodor Ștefan, de la CSM Constanța „Când am luat mingea, am simțit o atracție. Mi-am spus că nu voi mai dezlipi niciodată balonul de mână“ (GALERIE FOTO)

26 Apr 2023 4086

Interviu online cu triatlonista Amalia Singuran, cea mai bună cadetă a României „Toate victoriile sunt foarte importante, fiind realizate cu multă muncă și sudoare“

04 Feb 2023 5244

Interviu online cu Bianca Jeileanu și Amira Nicola „Voleiul se joacă întâi cu sufletul și mintea. Capul sus, totul merge înainte!“ (GALERIE FOTO)

17 Nov 2022 5306