1 Decembrie 2021, la Constanța. Discursuri pline de emoție și huiduieli. Ce oficial nu a fost pe placul publicului (galerie foto+video)

  • Pe 1 Decembrie, românii de pretutindeni serbează Unirea Transilvaniei cu țara.
  • Anul acesta este organizată și o paradă militară la Constanța .
  • La eveniment sunt prezenți primarul Vergil Chițac, viceprimarul Ionuț Rusu, prefectul Silviu Coșa, președintele Consiului Județean Mihai Lupu și vicepreședintele CJ Stelian Gima.
  • Vergil Chițac a fost huiduit de constănțeni în momentul în care a luat cuvântul.
 
În fiecare an, la data de 1 Decembrie, românii de pretutindeni serbează Unirea Transilvaniei cu țara și, astfel, momentul în care România a devenit „România Mare“.
 
Au fost prezenți prefectul Silviu Iulian Coșa, președintele CJ Constanța, Mihai Lupu, cât și primarul Vergil Chițac, pe lângă înalte cadre militare și conducerea inspectoratelor de poliție, pompieri, jandarmi, poliție locala, polițiști de frontieră etc.
 
Unirea Transilvaniei cu țara a desăvârșit procesul de unificare teritorială și astfel România s-a transformat în „România Mare“, denumire pe care avea să o păstreze până în anul 1940, când au avut loc amputările teritoriale. Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.


 
Silviu Coșa a citit mesajul prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă.  
 
„1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale.
Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm.

Am încredere că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, care ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe.

Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii și au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulțumesc în mod special și tuturor celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei.

Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu respect și prin grija pentru absolut toți românii și pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranța că lecțiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper.


Dragi români,

De Ziua noastră Națională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, indiferent de opțiunile conjuncturale, indiferent de opțiunile politice.
Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinarea, unitatea și sacrificiile lor, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi.

La mulți ani, dragi români!

Trăiască România!“ - este mesajul prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă”.  
 
A venit vremea să conștientizăm că trebuie să ne ridicăm, ca indivizi și ca nație”


 
Silviu Coșa a continuat cu un discurt propriu, încarcat de emoție, patriotism și cu o voce tremurândă, a transmis gânduri puternice către auditoriu.
„Bravi militari, Stimați oaspeți, Dragi români,
 
România de astăzi este rezultatul unor tranziții și momente definitoare. România de astăzi este pe harta lumii datorită unor indivizi cutezători și înțelepți, care nu doar au revoluționat, dar au reformat și au unit oameni.
 
Dacă, pentru a pătrunde prezentul, ne uităm în trecut, momentul 1848, cu a sa revoluție, a reprezentat punctul de plecare al modernizării țării noastre. Din regiuni eterogene, aflate sub stăpânire străină, românii au înțeles că au o ființă națională comună și doar prin reîntregire pot lua în mâini soarta unui popor care se dorea liber și suveran. 11 ani mai târziu, sub domnia lui Cuza, statul începea să prindă contur, prin unirea Moldovei și a Țării Românești, pentru ca mai apoi, la 1878, Principatul României să reușească să aducă înapoi și Dobrogea noastră.
 
Ultimul punct din istoria ante-comunistă pe care îl voi marca, este cel care ne-a adus împreună astăzi. Finalul Primului Război Mondial, atunci când Transilvania, Bucovina, Basarabia s-au unit cu Regatul României, unire ratificată prin tratatele de la Versailles, Trianon și Saint Germain. S-a împlinit atunci, o dorință arzătoare a românilor, dorință care s-a concretizat după lupte asidue, după pierderi de vieți omenești, după sacrificii pe care astăzi cu greu ni le putem imagina din confortul secolului XXI. Vorbesc despre Marea Unire, care a creat România de astăzi.
 
Procesul de creștere și evoluție al României a fost stagnat voluntar și parșiv de către comuniști, care nu și-au dorit ca țara noastră să facă parte dintr-un bloc comunitar reformat și modern. Marasmul economic, vitrinele goale, batjocura la adresa drepturilor noastre ca oameni, teama de a spune ceea ce gândești, acestea sunt lucrurile pe care eu mi le amintesc din acea perioadă. Acestea sunt aspecte pe care și nostalgicii ar trebui să le rememoreze, nu falsul sentiment de liniște și siguranță, care plana asupra unui stat fără viitor, doar plin de ură și de frică.
 
A urmat momentul '89, când revoluția ne-a injectat brutal o doză de libertate care a fost greșit interpretată de mulți, care au văzut-o ca pe o oportunitate de a diviza, au văzut-o ca pe o oportunitate pentru a rupe bucăți din conștiința unui stat fraged, care abia făcea ochi în capitalism. Guvernările ulterioare, fie ele liberale sau socialiste, dincolo de antiteza între reformă și stagnare, au pus, dincolo de ideologii și caractere, cărămidă peste cărămidă la intregrarea României în NATO și UE, au reșapat o democrație infantilă care părea că are nevoie de premergător chiar și după 20 de ani de libertate.
 
Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să lăsăm resentimentele deoparte. Trebuie să ne unim în eforturile care ne vor duce pe o pantă ascendentă, să ne unim în fapte, nu doar în discursuri. România a fost prea mult un stat divizat, iar pandemia a învrăjbit multă lume. A venit vremea să conștientizăm că trebuie să ne ridicăm, ca indivizi și ca nație, construind, nu demolând și apoi cățărându-ne pe ruine. A venit vremea să vorbim despre proiecte pentru oameni, despre drumuri, pensii, rețele de gaze, despre angajați și angajatori.
 
A venit vremea unei altfel de uniri. Pentru că astăzi nu ne mai mor copiii pe front, astăzi nu trebuie să stăm la cozi de sute de metri pentru un litru de lapte, astăzi putem spune ce gândim fără teama că vom fi ridicați în miez de noapte de securitate, astăzi putem lua contact liber cu Vestul și cu Estul, spunând lumii întregi că suntem o nație, de la Beba Veche, până aici, la Constanța. Unirea de care avem nevoie azi este o unire a conștiințelor, care să elimine false principii, megalomanii, unire care să ne curețe de tot ceea ce ne poate umple sufletul de ură.
 
Tuturor românilor care simt nevoia de consens și empatie, tuturor românilor care înțeleg că avem nevoie de unitate pentru a trece peste pandemie, tuturor românilor care încă nu văd lumina din pădurea deasă a dezinformării, le urez să fie români adevărați, care țin la cei dragi și la semenii lor.
 
La mulți ani, România!”
 

Președintele CJ Constanța, emoționat de 1 Decembrie 
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a urat un mesaj plin de căldură pentru constănțeni, la finalul paradei militare din zona Casei de Cultură Constanța. El a dorit să accentueze pe semnificația pe care o oferă ziua de 1 Decembrie pentru toți românii. Mesajul integral îl puteți urmări în următorul video:


 
 

Huiduieli 
Primarul Vergil Chițac a fost huiduit de constănțeni în momentul în care a luat cuvântul. El și-a prezentat proiectele, însă publicul a continuat să îl huiduie.
 
Citește și:
 
Paradă militară la Constanța de Ziua Națională a României (galerie foto+VIDEO)

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, mesaj de 1 Decembrie (video)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțenii, nemulțumiți de trotinetele electrice abandonate în stradă (GALERIE FOTO și VIDEO)

15 May 2022 1312

Ce a constatat Curtea de Conturi a României în urma controlului efectuat la Primăria Corbu (DOCUMENT)

14 May 2022 745

Brăila. O fetiță în vârstă de 4 ani a căzut în canalizare, în centrul orașului

07 May 2022 766

Câte persoane s-au vaccinat anti-COVID în ultima săptămână

02 May 2022 618

Pericol în trafic! Șofer sub influența substanțelor interzise, depistat în trafic pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Constanța

28 Apr 2022 581

UPDATE. Constanța O femeie rănită în urma unui accident rutier produs în zona Trocadero (GALERIE FOTO și VIDEO)

22 Apr 2022 1482

Polițist din Mangalia, la judecată cu ANI. Prima decizie

22 Apr 2022 611

Avarie RAJA în Constanța. Ce consumatori sunt afectați

18 Apr 2022 861

Cele mai importante întrebări și răspunsuri pentru Recensământul Populației și Locuințelor

04 Apr 2022 946

IPJ Iași „Fără discriminare”

01 Apr 2022 374

IPJ Timiș Buletin informativ - 01.04.2022

01 Apr 2022 362

INS, detalii despre recensământul populației și al locuințelor

25 Mar 2022 983

HOTEL "MARIA" Constanța angajează în condiții avantajoase pe perioadă nedeterminată - recepționer hotel, cameristă și bucătăreasă.

17 Mar 2022 975

Constanța culturală Rebeli și nihiliști, tinerii din „Suburbia” revin pe scenă

15 Mar 2022 1981

CNAV. Câte persoane s-au vaccinat anti-COVID cu doza a treia, în ultima zi

12 Mar 2022 919