1 septembrie - Ziua Informaticienilor Militari

  • Ziua informaticienilor militari este marcată în fiecare an la 1 septembrie.

În această zi a anului 1963 s-a înființat, prin ordinul Marelui Stat Major, Grupa de Automatizări din Direcția Generală a Înzestrării - primul organism cu atribuții de concepție, coordonare și înzestrare în domeniul informaticii militare și automatizării conducerii trupelor.

În traditia armatei noastre este ca momentul de constituire a primei structuri organizatorice apartinând unei arme sau specialităti militare să fie sărbătorit ca zi a acesteia.

01 septembrie 1963 marchează momentul de aparitie în armata română a unui nou domeniu care, în timp s-a constituit în serviciul informatică si ACT.

Actul de nastere a acestuia îl reprezintă înfiintarea, în cadrul Directiei Generale a Înzestrării a Grupei de automatizare.

Evolutia structurilor organizatorice este marcată calendaristic de transformări succesive ale Grupei de automatizări precum si de înfiintarea unor noi unităti de informatică.

Momentele semnificative care au marcat o evolutie evidentă a structurilor de informatică le reprezintă transformarea la 01 martie 1970 a Statiei Centrale de Calcul în Centrul de Calcul al M.Ap.N, ca organ de executie si înfiintarea la 15 iulie 1971 a Directiei Mecanizare si Automatizarea Conducerii Trupelor, ca organ de conceptie în domeniu al Marelui Stat Major si care preia în subordine Centrul de Calcul al M.Ap.N.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

1 Septembrie- Ziua Informaticienilor Militari. Momentele care au marcat evoluția structurilor de informatică

01 Sep 2023 762

01 septembrie - Ziua informaticienilor militari

01 Sep 2021 1523

Calendarul Tradiţiilor Militare. Este ziua Informaticienilor. Unitate militară din Forţele Navale cu atribuţiuni în domeniu

01 Sep 2018 3509

Ziua informaticienilor militari se sărbătorește pe 1 septembrie

31 Aug 2017 1526