1 septembrie - Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională

  • Pe 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008
  • Delta Dunării este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională care a dobândit triplu statut internațional
  • Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” este inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate
 
1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile. În acest context, ARBDD organizează Ziua Rezervației Biosferei Deltei Dunăre, eveniment ce are loc în Satul Pescăresc Tradițional Tulcea, situat la kilometrul 1 pe DJ222C Tulcea – Murighiol.
 
Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european și, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, a fost declarată în anul 1990 Rezervație a Biosferei, alături de celelalte unități geografice: Sărăturile Murighiol - Plopu, complexul lagunar Razim-Sinoe, Dunărea maritimă până la Cotul Pisicii, sectorul Isaccea - Tulcea cu zona inundabilă, litoralul Mării Negre de la Braţul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare şi marea teritorială, până la izobata de 20 m inclusiv.
 
Ziua a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990 prin care întreaga Deltă a Dunării și unitățile geografice vecine au fost declarate rezervație a biosferei. La acel moment, a fost înființată Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării ca instituție specializată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii.
 
Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european și, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională care a dobândit triplu statut internațional.
În septembrie 1990, la recomandarea Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN) și ca urmare a strădaniilor unui grup de oameni de știință, Guvernul României a declarat întreaga Deltă a Dunării și unele zone învecinate însumând o suprafață totală de 580.000 ha, ca Rezervație a Biosferei Delta Dunării (RBDD).
 
Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” este inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca Sit de importanţă comunitară (SCI) cât şi ca Arie Specială de Protecţie Avifaunistică (SPA), datorită frumuseţii şi bogăţiei zonei şi varietăţii de biotopuri şi resurse, care o fac unică nu numai în Europa, ci şi în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.

Valoarea patrimoniului natural al Rezervației Biosferei „Delta Dunării” a fost recunoscută prin includerea acesteia în rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei, în cadrul programului UNESCO – „Omul și Biosfera” (1990), prin declararea ca zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă și includerea în Lista Convenției Ramsar (septembrie 1991), precum și prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial – UNESCO (decembrie 1991).
 
În septembrie 2010, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis reînnoirea, pentru a doua oară și pentru o durată de 10 ani, a Diplomei Europene a Ariilor Protejate, acordată Rezervației Biosferei Delta Dunării în anul 2000. Prin zonele sale umede, care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diversă, Delta Dunării are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa.
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Mondială a Apei, marcată la Tulcea (FOTO)

22 Mar 2024 587

ARBDD Întâlnire cu fermierii din zona brațului Chilia privind desfășurarea activităților agricole și creșterea animalelor în Delta Dunării

15 Mar 2024 394

Administratia Rezervației Biosferei Delta Dunării Pelicanii creți, deja la clocit pe Insula Ceaplace! (VIDEO)

12 Mar 2024 518

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt puternic! Lista localităților vizate

12 Mar 2024 463

Operațiune de salvare în Delta Dunării Doi adulți și un copil, surprinși de un incendiu de vegetație uscată

10 Mar 2024 663

Noi resurse valorificabile în perimetrul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”

07 Mar 2024 366

Garda de Coastă Peste 1.000 metri de plase mono-filament cu 243 kilograme de pește scoase dintr-o zonă strict protejată a Biosferei Deltei Dunării

01 Mar 2024 402

ARBDD Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence în Rezervația Biosferei Delta Dunării (FOTO)

28 Feb 2024 536

Întâlnire și discuții la ARBDD pe tema gestionării șacalului auriu în Delta Dunării

24 Feb 2024 515

Centrul Muzeal Eco-Turistic „Delta Dunării” din municipiul Tulcea găzduiește expoziția „Pești marini și oceanici”

22 Feb 2024 696

Pompierii din Tulcea, prietenii copiilor din Deltă. Vizită educativă la Școala din Letea (FOTO)

20 Feb 2024 412

Prognoza INHGA pentru debitele Dunării în perioada 17 - 24 februarie

18 Feb 2024 534

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 644

Fondul de Garantare a Creditului Rural cere insolvența Grupului de Fermieri Delta Dunării Cooperativa Agricolă

11 Feb 2024 646

Licitații Tulcea Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării cumpără combustibil pentru energie și încălzire. Detalii despre firma câștigătoare (DOCUMENT)

06 Feb 2024 706