10 localități din Delta Dunării vor beneficia de lucrări de apărare împotriva inundațiilor




Proiectul „Apărarea complexă a localităților situate în Delta Dunării pentru minimizarea riscului inundațiilor asupra vieții, județul Tulcea” a fost promovat prin HG 28/2022 și publicat în Monitorul Oficial al României, după ce la începutul acestei an Guvernul României a aprobat investiția la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (M.M.A.P.).


Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.


Beneficiarul proiectului „Apărarea complexă a localităților situate în Delta Dunării pentru minimizarea riscului inundațiilor asupra vieții, județul Tulcea” este Administraţia Naţională “Apele Române” (A.N.A.R.) prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.)

 
Obiectivul principal al proiectului este reducerea riscului de producere a inundațiilor în localitățile Periprava, Sulina, Crișan, Sfântu Gheorghe, Gorgova, Letea, Mila 23, Pardina, Ilganii de Sus și Vulturu din Delta Dunării afectate de schimbările climatice. Obiectivul este de aducere la parametri optimi de funcționare a stațiilor de pompare și evacuare existente, cât și realizarea lucrărilor de închidere a liniei de apărare împotriva inundațiilor, cu efecte benefice asupra populației, bunurilor materiale și obiectivelor social - economice.



Valoarea investiției este de de 42.825.000 de lei, inclusiv TVA și va fi realizată din finanțare europeană, de la bugetul de stat prin M.M.A.P., din veniturile proprii ale A.N.A.R, precum și din alte surse legal constituite.



Durata estimată a execuției lucrărilor este de 18 luni de la semnarea contractului.
 

Lucrările proiectate sunt amplasate pe cele 3 brațe ale Dunării: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe din judetul Tulcea.


Investiția “APĂRAREA COMPLEXĂ A LOCALITĂȚILOR SITUATE ÎN DELTA DUNĂRII PENTRU MINIMIZAREA RISCULUI INUNDAȚIILOR ASUPRA VIEȚII JUDEȚUL TULCEA’’ cuprinde 3 obiective de investiție și anume:


1. Reabilitarea și modernizarea stațiilor de evacuare a excesului de apă din intravilanul localităților Periprava, Sulina, Letea, Pardina, Crișan, Sfântu Gheorghe, Gorgova, Mila 23, din Delta Dunării.


2. și 3. Lucrarile de apărare împotriva inundațiilor a localităților Vulturu și Ilganii de Sus din comuna Maliuc, jud Tulcea constau în lucrări de închidere a liniei de apărare și realizarea a 2 stații de pompare la  Vulturu și una la Ilganii de Sus.
 

Realizarea proiectului va avea ca rezultate imediate:

- evitarea pierderilor de vieți omenești în cazul dezastrelor naturale și a efectelor undelor de viitură pe Dunăre ca efect al schimbărilor climatice;
- protejarea și îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață
- aducerea la parametrii optimi de funcționare a tuturor stațiilor de pompare din cele 10 localități  


Sursa foto: Administrația Națională Apele Române 
 



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prohibiţia pescuitului se extinde şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria

15 Apr 2024 455

Fotoreportaj Călătorie printre culorile naturii. Descoperă frumusețea Portului turistic Jurilovca în aprilie (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 563

UPDATE. Tulcea Alertă pe brațul Chilia Veche în Delta Dunării! A fost observat un obiect ce ar semăna cu o mină marină (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 895

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de polițiștii Serviciului de Poliție „Delta Dunării” în județul Tulcea

06 Apr 2024 439

Județul Tulcea Șase exemplare de sturion redate mediului natural, 110 kilograme de pește și 700 metri de plase descoperite de polițiștii de frontieră (VIDEO)

05 Apr 2024 470

ARBDD 1 aprilie - Ziua Internațională a Păsărilor (VIDEO)

01 Apr 2024 525

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt. Ce localități sunt vizate

29 Mar 2024 596

Ziua Mondială a Apei, marcată la Tulcea (FOTO)

22 Mar 2024 651

ARBDD Întâlnire cu fermierii din zona brațului Chilia privind desfășurarea activităților agricole și creșterea animalelor în Delta Dunării

15 Mar 2024 447

Administratia Rezervației Biosferei Delta Dunării Pelicanii creți, deja la clocit pe Insula Ceaplace! (VIDEO)

12 Mar 2024 592

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt puternic! Lista localităților vizate

12 Mar 2024 542

Operațiune de salvare în Delta Dunării Doi adulți și un copil, surprinși de un incendiu de vegetație uscată

10 Mar 2024 724

Noi resurse valorificabile în perimetrul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”

07 Mar 2024 428

Garda de Coastă Peste 1.000 metri de plase mono-filament cu 243 kilograme de pește scoase dintr-o zonă strict protejată a Biosferei Deltei Dunării

01 Mar 2024 447

ARBDD Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence în Rezervația Biosferei Delta Dunării (FOTO)

28 Feb 2024 572