100 de copaci vor fi plantaţi în parcul Tăbăcărie din Constanţa! Cine se ocupă


Cu prilejul Centenarului, pe 27 octombrie a.c., va avea loc evenimentul „Plantăm 100 de copaci în Tăbăcărie! Pentru 100 de ani de România”, avându-l ca iniţiator pe Cătălin Filişan.
 
Astfel, sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 9.30, constănţenii sunt invitaţi pentru să planteze 100 de copaci. „Vom munci împreună, iar când arborii vor creşte mari, să le spuneţi copiilor şi nepoţilor că sunt arborii plantaţi de noi împreună, de constănţenii care cred într-un nou început”, este precizat în descrierea evenimentului. Evenimentul este organizat cu sprijinul: ing. Peis. Wendy Laura; ing. Hort. Gheorghe Coman; City Park; Brăileanu Iulian; Dorofte Dan; Stoenciu Daniel.

Organizatorii îi îndeamnă pe doritori să citească cu atenţie materialele de pe site şi să vizioneze filmele demonstrative pentru o bună desfăşurare a evenimentului. Puteţi vedea detalii aici: https://constantarestart.ro/plantare/
"Pentru toţi cei care doresc să participe la acţiunea de plantare din 27 octombrie 2018 din Parcul Tăbăcărie, vă rog să intraţi pe site şi să citiţi materialul şi/sau să vizionaţi filmele demonstrative. Toate aceste informații sunt utile și aplicarea corectă a procedurilor de plantare va avea ca efect creșterea șanselor de prindere a copacului în noua locație. Ne vedem pe 27 octombrie 2018. FAPTE, NU VORBE", au spus organizatorii.
 

Care sunt etapele plantării unui copac:

1. Sapă o groapă lată şi puţin adâncă.
Este important să sapi o groapă lată şi puţin adâncă, deoarece rădăcinile vor trebui să străpungă solul pentru a se dezvolta. De aceea, adâncimea gropii trebuie să fie cât dimensiunea balotului de pamant care inconjoara radacina şi de cel puţin trei ori diametrul acestora.
Gropile trebuie sa aiba o adancime cuprinsa intre 60-80 de centimetri si laturi de 1-1,5 metri, pentru a favoriza afanarea solului. Radacinile pomilor vor avea suficient loc sa se prinda si sa se dezvolte ulterior.
Nu sapa gropi prea mici. Este de preferat sa largesti groapa de plantare, daca simti ca aceasta nu este suficient de spatioasa pentru radacinile pomilor. O groapa prea mica va sufoca radacinile si le va forta sa stea intr-o pozitie nefireasca.
Nu sapa gropi prea adanci. Cand radacinile pomului se afla la o adancime prea mare, ele sunt private de oxigen, caldura si nutrienti, pomii isi incep tarziu vegetatia, iar lastarii cresc greu.

2. Lasă capătul trunchiului de copac (baza tulpinii) afară.
Baza tulpinii, partea care s-a dezvoltat deasupra rădăcinii cu balot, trebuie să fie lăsată afară. Deci, s-ar putea să fie nevoie să înlături o parte din pământul din partea de jos a trunchiului după ce ai plantat copacul. Acest lucru este important deoarece este locul în care încep să se dezvolte rădăcinile. Ţine întotdeauna copacul de rădăcina în balot, niciodată de tulpină!

3. Înainte să acoperi groapa, îndreaptă copacul.
După ce ai aşezat copacul în groapă, asigură-te că acesta stă drept. Este într-adevăr dificil să repoziţionezi copacul după ce ai început să umpli groapa cu pământ, deci verifică-l înainte!

4. Umplerea gropii cu pământ.
Groapa trebuie umplută apăsând pământul ferm, dar cu atenţie. Pământul trebuie aşezat în jurul bazei rădăcinii cu balot de pamant. Înlătură punga din plastic, sfoara sau materialul textil din jurul tulpinii şi al rădăcinii în balot pentru a facilita creşterea sistemului rădăcinii. De asemenea, trebuie să ai grijă să elimini toate golurile de aer deoarece acestea ar putea provoca uscarea rădăcinilor. De aceea, poţi turna apă în pământ când umpli groapa.
Asigura-te ca pe fundul gropii este pamant afânat pentru a ajuta radacinile sa se dezvolte (acestea patrund greu intr-un pamant compact)!

5. Îngrijire ulterioară.
Asigură-te că rădăcinile sunt întotdeauna umede. Va trebui să uzi copacul în mod regulat, de preferat o data pe saptamana, cel putin 10 litri de apa. Daca in primii doi ani nu se asigura udarea regulata a copacului, sansele acestuia de prindere scad in mod simtitor.
S-ar putea să fie nevoie să înlături crengile rupte ale copacului.
Se vor planta: 20 catalpa, 20 salix (salcie creaţă); 20 populus simoni (plop simoni); 15 pinus nigra (pin negru) şi 5 Ienupar virginia; 20 acer platanoides (paltin câmp).
 
Citeşte şi:
 
Trei copaci plantaţi în cadrul acţiunii „Trees need people - Constanţa Restart” au fost distruşi
 
Liceeni, şcolari, cercetaşi marini s-au alăturat campaniei „Trees need people - Constanţa Restart!“ (galerie foto)
 
O nouă acţiune „Trees need people - Constanţa Restart”, sâmbătă, în Parcul Tomis II
 
„Trees need people. Constanţa Restart“ Copacii plantaţi în cartierul Km 4-5, îngrijiţi cu responsabilitate (galerie foto)
 
Imagini de la eveniment. Constanța. Acțiune de montare a tutorilor și de îngrijire a copacilor în Parcul de la Gară (galerie foto + video)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Se montează gardul ce împrejmuiește Parcul de la Gară! Cum arată acum parcul (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 2441

Acțiune de plantare de copaci la Cumpăna. Ce mesaj a transmis primarul Mariana Gâju (VIDEO)

15 Apr 2024 395

Lucrări în parcurile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO)

09 Apr 2024 469

Dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori la Constanța. Constatări (FOTO)

05 Apr 2024 488

Bilanț IGSU Probleme în mai multe județe, printre care și Constanța din cauza vântului puternic. Manevrele în porturile la Marea Neagră, suspendate

02 Apr 2024 655

În ce stadiu sunt lucrările de reabilitare a Parcului din zona Gării CFR Constanța (GALERIE FOTO

12 Mar 2024 680

Știri Constanța Parteneriatul ”Cumpăna Verde” debutează cu activități de plantare puieți de copaci la Cumpăna (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 625

Constanța Salcâmi plantați în fața unui bloc de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, distruși (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Feb 2024 894

Bărbat prins în timp ce tăia ilegal copaci în apropierea localității Lazu! A rămas și fără autoutilitară (VIDEO)

02 Feb 2024 877

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 57B

29 Jan 2024 420

În București 21 de automobile au fost avariate de copacii căzuți, în urma ninsorii abundente

20 Jan 2024 749

Zeci de copaci căzuți în București din cauza ninsorii! Pompierii, chemați în ajutor

20 Jan 2024 756

Efectivele MAI au intervenit pentru degajarea mai multor copaci prăbușiți, precum și pentru deblocarea unor autoturisme înzăpezite

20 Jan 2024 800

Editorial Moștenirea!

17 Dec 2023 1453

Peste 1000 de copaci doborâți la Constanța de furtunile din ultimele zile! Zilele acestea se plantează arbori noi

30 Nov 2023 754