11 noiembrie 1933 - Se naște actorul și cântărețul Ștefan Bănică Sr.

  • La data de 11 noiembrie 1933, la Călărași, se naște actorul și cântărețul român, Ștefan Bănică Sr., tatăl lui Ștefan Bănică Jr.

Ștefan Bănică (senior) (n. 11 noiembrie 1933, Călărași – d. 26 mai 1995, București) a fost un actor român de teatru și film. S-a mai remarcat ca un bun cântăreț.

A văzut lumina zilei în Bărăgan, într-o căsuță modestă din târgul de pe malul Borcei. Locuința există și astăzi la Călărași, însă aproape nimeni nu știe că acolo s-a născut Ștefan Bănică Senior, scrie bjcalarasi.ro.

În semn de cinstire, călărășenii i-au ridicat un frumos bust în oraș, iar pe peretele casei în care s-a născut a fost amplasată o placă comemorativă, ambele dezvelite în prezența lui Ștefan Bănică Jr. De asemenea, anual, la Călărași se desfășoară Festivalul teatrelor de amatori ”Ștefan Bănică”. O stradă din cartierul Livada din oraș poartă numele marelui actor.

A fost fiul lăutarului Drăgan Constandache Bănică, Ștefan Constantin Bănică, pe numele său întreg, s-a născut la 11 noiembrie la Călărași. Familia artistului s-a mutat la București, iar copilul Bănică, având înclinații artistice, a cântat în corul de copii de la radio, a jucat în spectacole de teatru pentru școlari.

Pe scena Teatrului Bulandra a evoluat alături de mari nume ale scenei românești. Opera sa e savurată oricând, indiferent de vârstă, fie că vorbim de vreo piesă de teatru, film sau melodie. A jucat milioane de roluri, dar cele mai spectaculoase au fost rolurile alături de Stela Popescu cu care a realizat un cuplu comic în spectacolele de revistă și divertisment la televiziune.

Prietenii îl descriau ca pe un tip molipsitor, era capabil să interpreteze orice rol nu numai că juca pe scena de teatru sau făcea spectacol pe platoul de filmare, dar era și un talentat cântăreț.

Sanda Vlad-Liteanu este femeia care l-a făcut tată pentru prima dată. Jurnalistă de profesie (la ziarul ”Agerpres”, București), Sanda și Ștefan Bănică l-au adus pe lume pe Ștefan Bănică Junior pe data de 18 octombrie 1967, care i-a urmat cariera atât în actorie, dar mai ales în muzică.

Din nefericire, povestea lor de dragoste s-a terminat încă de când juniorul era doar un copil. Ștefan a rămas alături de mama lui. A fost crescut de bunici, iar tatăl său și-a refăcut viața alături de o altă femeie cu care a avut un al doilea băiat: Alexandru Bănică, care a murit, în 2000, în urma unui accident de circulație.


Se stinge la data de 27 mai 1995, la 61 de ani.

Marele artist își doarme somnul de veci într-un colț al cimitirului Reînvierea din Capitală.

Sursă foto: wikipedia.org
Sursă video: YouTube

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știați că...? Ștefan Bănică Senior ar fi împlinit astăzi 84 de ani

11 Nov 2017 5053

Știați că La o distanță de 15 ani, într-o zi de 26 mai, se stingeau din viață doi mari actori ai scenei românești (video)

26 May 2015 3521

Ştiaţi că...? Astăzi, Ştefan Bănică ar fi împlinit 81 de ani (video)

11 Nov 2014 2852

19 ani de la moartea actorului Ştefan Bănică (galerie foto şi video)

26 May 2014 3927