11 noiembrie – Ziua Mondială a Origami

 
  • La data de 11 noiembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Origami
  • Origami constituie arta plierii hârtiei colorate în modele diverse
  • Numele de origami, originar din Japonia, a fost adoptat în anul 1880
 
Ziua Mondială a Origami se sărbătoreşte pe 11 noiembrie, iar artiştii celebrează această sărbătoare prezentând modele care mai de care mai interesante şi impresionante.
 
Origami constituie arta plierii hârtiei colorate în modele de creaturi vii, obiecte neînsufleţite sau forme decorative abstracte. Numele de origami, originar din Japonia, a fost adoptat în anul 1880, până atunci arta plierii hârtiei fiind denumită orikata. Formele care pot fi realizate prin această artă sunt legate de imaginaţia celui care pliază hârtia, dar există şi categorii de forme tradiţionale care includ flora şi fauna. Arta origami din zilele noastre acoperă o zonă largă de forme, de la ceasuri cu cuc şi dragoni, până la forme simple care exprimă mai degrabă spiritul decât forma unei imagini.
 
Azi, maeştrii origami pot fi găsiţi în multe ţări, iar noile tehnici şi modele pe care aceştia le inventează stau la baza unor modele origami remarcabile. Astfel dacă în trecut a realiza din hârtie o insectă cu corpul segmentat şi multe picioare era dificil, azi se realizează insecte care să aparţină unor anumite specii, cu o anatomie corectă. În România, arta plierii hârtiei este încă considerată a face parte doar din segmentul disciplinelor pedagogice care dezvoltă îndemânarea, uitându-se, poate din ignoranţă, de latura spirituală pe care această artă o are în ţara ei de origine, Japonia.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vine vacanţa mare! Unde şi cu cine lăsăm picii? Program de vară pentru copiii cu vârste cuprinse între unu şi 12 ani, la Stenali Center (galerie foto)

30 May 2017 8568

La Biblioteca municipală Medgidia, filiala Nord sunt organizate activități pentru toate vârstele

28 Aug 2015 1881

Lifestyle Ești pasionat de origami? Vezi aici cel mai frumos brad 3D! (video)

24 Dec 2014 2702

Ziua mediului la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia

05 Jun 2014 2573