111 ani de la nașterea lui Garabet Avachian - profesor emerit și ilustru colecționar de artă

Astăzi se împlinesc 111 ani de la nașterea profesorului Garabet Avachian, care a venit pe lume la 1 noiembrie 1908, în Constanța.

Absolvent al liceului Mircea cel Bătrân”, se înscrie la Con­servatorul din București, unde rămâne după terminarea studiilor, ca asistent universitar, descoperindu-și astfel vocația pentru pe­da­gogia viorii și dedicându-se ­acestei nobile profesii, precum și cercetărilor legate de tehnica violonistică.

Parcurgând întreaga ierarhie academică, ajunge Șef al catedrei de vioară din Conservatorul bucureștean și se ocupă de formarea a generații întregi de vio­loniști, unii re­marcați în concursuri inter­na­ționale sau în viața concertistică.

Preocupat în permanență de dezvoltarea mijloacelor tehnice și interpretative ale viorii, Garabet Avachian este autorul unor importante lucrări de specialitate: „Studiul schimburilor de poziție”, „Contribuții la în­sușirea rațională a tehnicii violonistice”, „Despre arta in­terpretativă în concepție mo­dernă” etc.

A fost invitat să facă parte sau să prezideze jurii ale multor concursuri in­ter­naționale. În anul 1967 a fost solicitat, în calitate de pro­fesor, la Cursurile estivale de perfecționare inițiate de Sergiu Celibidache, pe lângă Filarmonica din Stockholm și Conservatorul din Sienna.

O altă latură importantă a personalității lui Garabet Avachian este pasiunea sa pentru artă, profesorul fiind un mare colecționar îndrăgostit de frumos. Muzeul Colecțiilor din Bu­curești adăpostește la loc de cinste, încă din 1978, valoroasele piese donate de el - nume­roase obiecte de artă decorativă, sticlărie de Boemia, argintărie, ceramică islamică, co­voare de Buhara și Anatolia, piese de mobilier și un număr impresionant de icoane de lemn și de sticlă, opere ale artizanilor populari din glăjăriile de la Nicula și Hăjdate, centre ardelene cunoscute și recunoscute în toată lumea.

Colecția sa cuprinde, de asemenea, opere semnate de N. Grigorescu, Șt. Luchian, Jean Al. Steriadi, G. Pe­­trașcu, I. Iser, Camil Ressu, Alex. Ciucurencu, Th. Pallady, Dumitru Ghiață, dar și artă flamandă, italiană și franceză, din secolul al XVIII-lea și începutul celui de al XIX-lea, stampe japoneze, exemplare rare din arta orientală și extrem orientală.

Printre obiectele de artă, organizatorii expoziției au plasat cărți și partituri muzicale folosite de profesor în activitatea sa profesională, ceea ce oferă impresia că maestrul este încă viu, bucurându-se de ceea ce a iubit mai mult: arta, în toate manifestările sale.
S-a stins din viață la 11 iulie 1967, la nici 57 de ani.

 
Sursa foto: facebook/muzeul colectiilor de arta
 

Citește și:

Legendele Constanţei Misterioasa legătură dintre Casa cu Lei şi pasiunea pentru artă a lui Krikor Zambaccian (galerie foto)
 

Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Personalități Constanța Dragoș Alexandrescu, întruchiparea talentului muzical moștenit și cultivat

15 Jan 2024 762

Personalități Constanța Garabet Avachian, violonistul care a format generații de artiști de renume

31 Oct 2023 923

DobrogeaDigitală - Garabet Avachian – 55 de ani de la trecerea în neființă

11 Jul 2022 2830

#DobrogeaDigitală In memoriam Garabet Avachian – constănțeanul pedagog care a intrat în istorie

01 Nov 2021 2124

Garabet Avachian, constănțeanul care a devenit un profesor emerit și ilustru colecționar de artă

11 Jul 2021 4212

#DobrogeaDigitală – „Armeni de seamă (I)”, de Simion Tavitian In Memoriam Garabet Avachian. „Ne-a pregătit pentru viață şi scenă, nefăcând nimănui nici un fel de concesii”

11 Jul 2020 3478

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Constănțeanul Berdj-Șant Așgian, somitate a vieții medicale românești

17 Feb 2020 4304

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Dorința testamentară a maestrului Garabet Avachian nu a fost respectată

10 Feb 2020 2149