130 de ani de la înființarea Societății Arhitecților Români


La 26 februarie 1891, un grup de 24 de arhitecți a creat o organizație profesională care să le reprezinte interesele. Astfel a luat naștere Societatea Arhitecților Români, cu scopul „de a înlesni tuturor persoanelor admisibile ocazia de a se întruni, de a cunoaște şi comunica, de a-şi dezvolta cunoștințele prin conferinţe, discuţiuni, lecturi, excursii, de a se sprijini moral şi material, de a se întruni şi a întreține relații, pentru dezvoltarea sentimentelor de confraternitate, de a organiza expoziții şi de a încuraja membrii prin diferite recompense”.

Societatea s-a format datorită nevoii resimțite de societatea românească de la sfârșitul secolului XIX de a stabili norme clare pentru exercitarea meseriei de arhitect şi de a stabili norme arhitectonice şi urbanistice generale pentru clădirea construcțiilor publice în special, folosirea arhitecților români în lucrările de arhitectură.

Primul comitet al societăţii era prezidat de Alexandru Orăscu, membrii fiind: I.N. Socolescu, C. Beniş, etc. Printre membrii fondatori ai societăţii evocam pe: Grigore Cerchez, N. Cerchez, Grigore Călinescu, Ion Mincu, Al. Orăscu, I.Socolescu, Al. Săvulescu, George Mandrea.

După obținerea personalității juridice, SAR reușește până în primul război mondial includerea profesiei în nomenclatorul meseriilor, înființarea unei școli (deocamdată private) de arhitectură, editarea revistei „Arhitectura" și discutarea în Parlament a unor acte normative privind exersarea meseriei de arhitect.

În perioada interbelică, a continuat organizarea internă în condițiile creșterii și modernizării sectorului imobiliar. Acum s-a emis un regulament pentru concursuri, s-a format Corpul arhitecților atestați, s-a deschis primul Salon oficial de arhitectură, s-a inaugurat sediul propriu. Subiecte (inclusiv limitarea concurenței străine) prezente pe ordinea de zi a mai multor congrese, alături de implicarea în viață internațională a profesiei. Membri ai SAR au participat la congresele de la Amsterdam, Roma, Paris, unii participând și că proiectanți la diverse expoziții internaționale (afirmându-se la Paris și New York).

După al doilea război mondial (care a afectat și profesia), administrația comunistă desființează birourile private de arhitectură și Societatea Arhitecților. Arhitecții care au putut evita represiunile regimului au primit în 1952 dreptul să se reorganizeze în cadrul Uniunii Arhitecților (din RPR, apoi din RSR, în fine din România). Fără arhitecți era imposibilă reconstrucția socialistă a orașelor și satelor. Concentrarea arhitecților într-o organizație controlabilă, a constituit pentru putere, pe lîngă etatizarea industriei construcțiilor, formarea marilor institute de proiectare, finanțarea din fonduri publice a programelor industriale și de locuire colectivă, una din pârghiile construirii așa numitei societăți multilateral dezvoltate. Considerați drept funcționari tehnici, salarizați că atare, membrii UAR au beneficiat de un larg front de lucru concretizat într-o producție vastă, parte cu valoare utilitară, parte prezentând un cert interes cultural.

După 1989, arhitecții, fără a repudia varianta comunistă a SAR, au căutat și alte formule organizatorice. S-au reorganizat din interior, fondând un număr de asociații profesionale locale și readucând în discuție organisme inventate în perioada interbelică. Se poate spune că arhitecții au înființat unele dintre primele structuri de piață liberală (atelierele private de arhitectură), încercând să se adapteze din mers la apariția noilor comanditari privați. Dar necesară legiferare a dreptului de semnătură și apariția Ordinului Arhitecților din România, a ridicat semne de întrebare legate de continuarea existenței UAR.

Sursa text: uniuneaarhitectilor.ro; arhitectura-1906.ro



Citește și:


Au început înscrierile la opţionalele integrate „De-a arhitectura”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 742

Universitatea Ovidius Constanța Stagiu de practică extracurriculară la Bruxelles pentru studenții Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole

08 Feb 2024 766

A murit „Mac“ Popescu. A fost 30 de ani președinte la Sportul Studențesc

10 Jan 2024 2142

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 885

Universitatea Ovidius din Constanța, gazdă pentru cea de-a XI-a ediție a Școlii de Vară de Medii Virtuale (creatiVE)

13 Jul 2023 1092

Președintele Klaus Iohannis, mesaj la deschiderea anului universitar „România Educată este un proiect important pentru societatea noastră. |Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului“

03 Oct 2022 1022

Omagiu pentru Ion Mincu - arhitectul Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“

06 Dec 2021 3224

Știați că... la data de 30 octombrie 1858 s-a născut scriitorul Duiliu Zamfirescu?

30 Oct 2021 3570

Liceul Tehnologic „Ion Mincu” din Tulcea angajează. Iată condițiile de participare la concurs

09 Oct 2021 1928

Liceul Tehnologic „Ion Mincu” din Tulcea angajează îngrijitor

13 May 2021 2139

Asemănarea de destine și de orientări dintre arhitecții Ion Mincu și Antonio Gaudi

19 Dec 2020 4769

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Universitatea Națională de Arhitectură și lucrările de reabilitare și consolidare care au redat-o tuturor iubitorilor de artă și de frumos

19 Dec 2020 2908

Știați că Astăzi este ziua lui Alexandru Andrieș

12 Oct 2020 1772

Se amână concursurile de angajare pentru Liceul Tehnologic Ion Mincu, din Tulcea

08 Oct 2020 1661

Dynamite Fighting Show Constănțeanul Costin Mincu intră în turneul piramidal „Luptă Capitală“. Duel cu „Mitraliera“ în sferturi (galerie foto)

20 Aug 2020 3851