14 ianuarie 1894 - Se năștea Ecaterina Teodoroiu

  • Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, la doar 23 de ani.
  • Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară.
  • După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală.
  • Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori.
  • În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

S-a născut la Vădeni (astăzi parte a orașului Târgu Jiu), județul Gorj în Regatul României, într-o familie de agricultori care mai aveau alți cinci băieți și două fete. A început studiile la școala primară din sat și le-a continuat la una din Târgu Jiu, perioadă de când datează schimbarea numelui ei în Ecaterina Teodoroiu (după cum a fost scris în catalogul clasei). A continuat studiile până în 1909 la școala româno-germană din Târgu Jiu și apoi a mers la un gimnaziu-pension din București cu scopul de a deveni învățătoare. Acolo, a avut contact cu primii cercetași din România, intrând în 1913 în cohorta „Păstorul Bucur”, potrivit wikipedia.org.

După izbucnirea Primului Război Mondial, Ecaterina s-a transferat la Târgu Jiu, la cohorta „Domnul Tudor”. După intrarea țării sale în război, a activat ca asistentă medicală pe front, urmând Regimentul 18, în care lupta fratele ei, Nicolae, chiar în zonele natale din Gorj. După moartea lui Nicolae, căzut pe front, din dorința de a-și răzbuna familia distrusă, Ecaterina a hotărât să lupte activ și a cerut permisiunea comandantului Diviziei 2 să fie transferată într-o unitate de combatanți.

În 10 octombrie 1916 a avut loc prima bătălie de la Jiu. Armata I Română, comandată de generalul Ion Dragalina, a respins o puternică ofensivă inamică, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii. A fost luată prizonieră, dusă fiind la Cărbunești. De acolo, a evadat folosind un revolver ascuns pentru a-l împușca pe soldatul ce îi păzea pe ea și pe comandantul plutonului ei, fiind rănită ușor la picior în timp ce fugea. Revenită la unitatea sa, a continuat luptele în zona orașului Filiași și a fost din nou rănită, de această dată mai grav, suferind fracturi ale tibiei și femurului stângi. În timp ce se afla în spital, armata română s-a retras în Moldova, și ea a fost mutată pe rând în spitalele din Craiova, București și în cele din urmă, Iași.

Pentru aceste fapte de arme a fost decorată în martie 1917 mai întâi de organizația de cercetași cu „Virtutea cercetășească” de aur, iar apoi prin decret regal cu „Virtutea militară” clasa a II-a. A fost vizitată personal de regina Maria care i-a conferit decorația și a înaintat-o în gradul de sublocotenent. Întâlnirile sale cu familia regală au fost puternic mediatizate.

A revenit pe front în vara lui 1917. La 20 august, Regimentul 43/59 Infanterie din care făcea parte ocupa pozițiile în tranșeele de pe Dealul Secului în zona localității Muncelu. În seara zilei de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu cade eroic, împușcată în cap (conform unei versiuni) sau în piept (conform altei versiuni), în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent.

După terminarea războiului, Ecaterina Teodoroiu a devenit o eroină a României Mari. Inițial înmormântată în comuna Fitionești din județul Putna, osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Târgu Jiu într-un mausoleu din centrul orașului.

După venirea regimului comunist, deși acesta promova personaje istorice cu origini umile pentru a arăta contribuția țărănimii și muncitorilor la cultura țării, Ecaterinei Teodoroiu i s-a dat o importanță foarte redusă. După anii 1960, regimul comunist a virat spre naționalism, și în timpul lui Nicolae Ceaușescu imaginea Ecaterinei Teodoroiu a fost din ce în ce mai des prezentată ca pe cea a unei eroine naționale, în 1978 realizându-se și un film despre ea.

Din anul 1938, casa familiei Teodoroiu, construită în 1884, a fost amenajată drept casă memorială „Ecaterina Teodoroiu”. Centrul local de cercetași din Târgu Jiu îi poartă numele.


Sursă foto: wikipedia.org

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri Constanța Decizii importante luate de unicul asociat al firmei La Bar la Mary SRL din Lanurile

12 Mar 2024 580

Poliția din Voluntari intervine în cazul unui șofer. Iată pentru ce a fost reținut

15 Sep 2023 900

Șofer din Olt, prins sub influența alcoolului de polițiști

11 Sep 2023 711

Tineri agresați în municipiul Slatina. Ce s-a întâmplat

06 Sep 2023 726

Miruna-Elena Argesanu - Avocat Techirghiol, Constanța

05 Jul 2023 924

Avarie RAJA la Techirghiol. Iată consumatorii care nu au apă la robinete

24 Feb 2023 942

Constanța. Infrastructura rutieră din cartierul Faleză Nord, în curs de reabilitare

13 Jul 2022 1187

Lucrările de reabilitare a carosabilului se extind în cartierul Faleză Nord. Pe ce stradă vor continua intervențiile (GALERIE FOTO)

12 Jul 2022 1034

BNR De ce a fost aleasă Ecaterina Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei

26 Nov 2021 1677

Banca Națională a României va lansa în circulație bancnota de 20 de lei. Cum va arăta

25 Nov 2021 2109

Avarie RAJA la Techirghiol. Cât durează și cine este afectat

08 Nov 2021 1243

Omagiu adus „eroinei de la Jiu“. 104 ani de la trecerea în neființă a Ecaterinei Teodoroiu (galerie foto)

22 Aug 2021 2695

Expoziția „Ecaterina Teodoroiu - un destin din linia întâi“ va putea fi vizionată, în perioada 16-30 august, la Biblioteca Județeană

16 Aug 2021 2356

Actorul și cântărețul Costin Mărculescu ar fi împlinit astăzi 52 de ani

29 Jun 2021 1770

Polaris M Holding Constanța continuă distribuirea pubelelor galbene!

01 Nov 2020 2094