15.000 de militari români și străini participă la cea mai complexă activitate de instruire Dacia 21 Livex

  • Aproximativ 15.000 de militari români și străini participă în cadrul celei mai complexe activități de instruire de la declanșarea pandemiei COVID-19, seria de exerciții DACIA 21 LIVEX.
Aproximativ 15.000 de militari, dintre care 10.000 români și 5.000 din 17 națiuni aliate și partenere vor participa, începând de marți, 4 mai și până la jumătatea lunii iunie, în 16 poligoane și alte facilități militare din România, în cadrul celei mai complexe activități de instruire de la declanșarea pandemiei COVID-19, seria de exerciții DACIA 21 LIVEX condusă de Comandamentul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării.
            
DACIA 21 LIVEX integrează secvențe de pregătire a unor forțe românești, aliate și partenere, în context NATO și al parteneriatului strategic româno-american, pentru executarea unei operații de apărare, în condițiile unor scenarii care presupun acțiuni de luptă de intensitate ridicată. Exercițiile din cadrul DACIA 21 LIVEX au ca scop consolidarea posturii de apărare și descurajare naționale și aliate și confirmă capacitatea Armatei României de a-și angaja capabilitățile în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor Alianței și a partenerului strategic american de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărui agresor. De asemenea, pe timpul exercițiilor va fi verificat modul de realizare a sprijinului acordat de țara noastră pentru trupele și echipamentele tehnice de luptă care tranzitează teritoriul național.
            
Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical. Totodată, seria de exerciții DACIA 21 LIVEX asigură cadrul multinațional de probare a capacității de integrare a comenzii la nivel operativ de către Comandamentul Forțelor Întrunite.
            
Seria de exerciții reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care a cuprins etape de planificare și organizare demarate cu un an înaintea fazelor de execuție operațională derulate în prezent. Exercițiile sunt precedate de etapa de afluire, în cursul lunii mai, a forțelor în zonele de antrenament, urmate de faza defluirii, din luna iunie.

Pe parcursul lunii mai sunt planificate deplasări de efective și echipamente pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară.
              
Starea de sănătate a trupelor este prioritatea conducerii Armatei României, iar măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în interiorul sau în afara sistemului militar, au făcut parte din elementele-cheie avute în vedere pe timpul planificării exercițiilor. Astfel, militarii vor purta măști sanitare, vor păstra distanța fizică și vor intra în cicluri rotaționale de executare a misiunilor. Totodată, structurile participante au planificate cursuri de acțiune și locații de carantinare pentru eventualitatea apariției coronavirusului în rândul personalului participant.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Conferință de presă a CLM. Chițac vrea să construiască un sediu nou pentru Primărie, dacă va câștiga un nou mandat. Unde va fi acesta? (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 683

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

28 Mar 2024 229

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 493

ISU Harghita4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT în localitățile Sândominic și Cristuru Secuiesc

27 Mar 2024 247

IGSUBilanțul misiunilor

27 Mar 2024 235

ISU Iași2 misiuni pentru transportul persoanelor supraponderale

27 Mar 2024 259

ISU IașiMuniție rămasă neexplodată sau nedezactivată din cel de-Al Doilea Război Mondial, în localitățile Horlești și Sodomeni

26 Mar 2024 298

ISU HarghitaArderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Gălăuțaș și Racu

25 Mar 2024 262

ISU Iași1 misiune de asanare a muniției rămase neexplodate

25 Mar 2024 274

La final de săptămână 187 misiuni ale pompierilor din Constanța

25 Mar 2024 348

Vești bune pentru militari! Guvernul majorează salariile personalului din MApN

21 Mar 2024 5302

Începe judecata militarilor de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” suspectați de furt de motorină. Decizia nu este definitivă

21 Mar 2024 584

IGSU3 persoane aflate în situații critice au fost salvate

21 Mar 2024 265

CSM a decis! Iată cine va conduce Serviciul pentru militari din DNA

20 Mar 2024 715

IGSUActivitatea pompierilor din ultimele 24 de ore

19 Mar 2024 293