15 august - onomastica marinarilor! Scurt istoric al Zilei Marinei Române


 
  • Ziua Marinei a oferit întotdeauna asistenţei un adevărat regal scenic, alcătuit atât din momente sobre, precum ceremonialul militar al întâmpinării oficialităţilor, arborarea pavilionului şi a marelui pavoaz, în acordurile Imnului naţional şi pe fundalul celor 21 salve de salut, serviciul religios, parada navală şi aviatică, defilarea Gărzii de onoare etc., cât şi din momente pitoreşti, specifice vieţii şi tradiţiilor noastre marinăreşti.
 
Azi, Luni, 15 august 2022, este praznuită Sfânta Maria Mare sau sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului. Tot azi este marcată și Ziua Marinei Române .
 
Potrivit navy.ro, oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române şi-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al mării şi spiritualităţii marinăreşti.
 
În urmă cu un secol, prin adresa cu Nr. 6082 din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constanţei, din dorinţa de a atrage turişti, se adresa primarilor comunelor urbane reşedinţe de judeţ din toată ţara, atenţionându-i asupra semnificaţiei acestei sărbători: ,,Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. - Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanţei şi pe uscat nişte serbări demne de a fi văzute precum , alergări, corabia Argonauţilor şi altele.”
 
În Marina Militară această zi s-a serbat cu siguranţă şi înainte de 1902, întrucât în documentele de arhivă se vorbeşte de un precedent - chiar dacă nu s-au descoperit un decret sau o dată de referinţă, oficiale, pentru această sărbătoare.
 
Anul 1902 rămâne, cronologic vorbind, anul consacrării Zilei Marinei ca sărbătoare a oamenilor mării şi a oraşului Constanţa, fapt care certifică aniversarea a 112 ani de manifestare a acestei datini la nivel naţional şi nu doar ca simplă sărbătoare a breslei marinarilor.
 
La 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcată la bordul crucişătorului ,,Elisabeta” printr-un Te-Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza, urmat, în după-amiaza şi seara aceleiaşi zile, de un banchet şi serbarea marinărească propriu-zisă, dată în folosul Palatului Invalizilor.
 
Un an mai târziu, (1903) la regate au participat şi bărcile vasului de război rus „Psezuape“, aflat în vizită în portul Constanţa.
 

În anul 1912, serbarea nautică a fost pusă sub înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iniţiativa organizării sale aparţinând societăţii cu acelaşi nume a Marinarilor Civili din Constanţa.
 
În anul 1945, la sărbătoarea marinarilor români au participat şi membrii Comisiei Aliate de Control, atât la deschiderea expoziţiei Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucureşti, cât şi pe Lacul Herăstrău, acolo unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României şi ale Naţiunilor Unite şi s-a dat startul serbărilor nautice.

 
     Între anii 1949-1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S. (ultima duminică din luna iulie), ceremonialul fiind diminuat ca semnificaţie din cauza intenţiei conducerii de atunci de a schimba data acestei tradiţionale sărbători naţionale.
 
     Din anul 1954, când Ziua Forţelor Maritime Militare s-a serbat, conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953, în prima duminică din luna august, programul Zilei Marinei a fost politizat şi adaptat noii ideologii promovată intens şi în rândurile oştirii.
 
Ca urmare, la 1 august 1954 s-a serbat pentru prima dată în Republica Populară Română, Ziua Forţelor Maritime Militare. Din anii ’60, manifestările au dobândit vădite accente propagandistice, în detrimentul încărcăturii spirituale ortodoxe. Acestea includeau conferinţe despre semnificaţia Zilei Marinei susţinute de către ofiţeri şi propagandişti în întreprinderi şi în garnizoanele de marină, înmânarea de către delegaţiile de marinari a unor machete de nave, organizarea vizitării de către pionieri a navelor-şcoală ,,Mircea” şi ,,Libertatea” şi ieşiri pe mare cu acestea.
 
Din anul 1990, o dată cu revenirea la tradiţie prin celebrarea Zilei Marinei Române la sărbătoarea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, organizatorii, atât la Constanţa, cât şi în celelalte oraşe-porturi maritime şi fluviale, au păstrat în programele serbărilor atât elemente tradiţionale cât şi probe noi, în pas cu specificul local şi preferinţele publicului spectator al noului mileniu.
 
Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 august ca sărbătoare comună a marinarilor militari şi civili.
 
La Constanţa, manifestările au avut loc iniţial pe terasa falezei din faţa Comandamentului Marinei Militare, respectiv Statului Major al Forţelor Navale, pe platforma portuară, în perimetrul danei de pasagere şi a Farului ,,Carol I” şi ulterior din nou pe faleză, pe aceeaşi terasă, devenită a Comandamentului Flotei, pentru a da o încărcătură cuvenită acestui regal marinăresc.
 
     Mai mult, odată cu instituirea parteneriatului strategic cu NATO, cu aderarea la structurile Alianţei Nord-Atlantice, Ziua Marinei Române este onorată de prezenţa navelor străine aliate sau partenere, participante activ la această sărbătoare.
 
Sursa text: navy.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Fotoreportaj
Imagini impresionante! Forțele Navale Române au marcat „Ziua Recunoștinței”

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Mariana Ciobanu, auditor public intern la Consiliul Județean Constanța, acum la Primăria Năvodari – avere și interese (DOCUMENTE)

29 Sep 2022 846

Ziua medicinei militare. Despre Serviciul medical al Marinei Militare (GALERIE FOTO)

21 Aug 2022 777

Constanța Serviciile de pirotehnie cu ocazia Zilei Marinei Române au costat aproape 150.000 de lei (DOCUMENT)

18 Aug 2022 1004

Zeul Neptun, pe gazon Moment festiv legat de Ziua Marinei Române la meciul Farul Constanța - FC Hermannstadt (GALERIE FOTO)

16 Aug 2022 1204

Ultramaraton de la Galați la ZIUA de Constanța Povestea militarului Laurențiu Cobzaru. Dintr-o familie cu mulți frați, în alergare, pentru cauze umanitare (GALERIE FOTO + VIDEO)

16 Aug 2022 1556

Gest fără precedent la adresa lui IPS Teodosie! Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis, la Constanța, de Ziua Marinei. Mai mulți bani pentru Apărare (VIDEO)

16 Aug 2022 2848

„Regrete pentru eroarea de comunicare“ Statul Major al Forțelor Navale explică ce s-a întâmplat cu sunetul în timpul slujbei oficiate de IPS Teodosie

15 Aug 2022 2326

Faptele antisociale specifice sezonului estival, în atenția polițiștilor (GALERIE FOTO)

15 Aug 2022 771

Primarul Vergil Chițac - „La mulți ani de Ziua Marinei, ziua neoficială a Constanței și a constănțenilor“

15 Aug 2022 839

Poziția oficială a Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la incidentul de la Ziua Marinei

15 Aug 2022 2995

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române - „Îmi doresc ca această zi de sărbătoare să vă aducă seninătate și speranță“

15 Aug 2022 817

Relaxarea și Marina Română, celebrate azi. Ce evenimente au marcat ziua de 15 august

15 Aug 2022 746

De Ziua Marinei Române Militarul Laurențiu Cobzaru a încheiat la ZIUA de Constanța ultramaratonul Galați - Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 Aug 2022 1233

UPDATE Incident la Ziua Marinei de la Constanța! Ce s-a întâmplat în timpul slujbei lui Teodosie (VIDEO)

15 Aug 2022 6228

Intervenție de urgență în Portul Tomis de Ziua Marinei! Ce s-a întâmplat (VIDEO)

15 Aug 2022 3617