16 mai. Ziua Internaţională a Luminii (UNESCO)

  • Ziua Internațională a Luminii este o inițiativă globală care oferă un punct focal anual pentru aprecierea continuă a luminii și rolul pe care îl joacă în știință, cultură și artă, educație și dezvoltare durabilă și în domenii la fel de diverse precum medicina, comunicațiile și energie.
Ziua internaţională a Luminii este sărbătorită anual la 16 mai, pentru a aniversa prima operaţiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul şi inginerul, Theodore Maiman. Laserul este un exemplu perfect al modului în care o descoperire ştiinţifică poate aduce beneficii revoluţionare în domenii precum comunicaţii, medicină şi multe alte domenii.

Tema largă a luminii permite multor sectoare diferite ale societății din întreaga lume să participe la activități care demonstrează modul în care știința, tehnologia, arta și cultura pot contribui la atingerea obiectivelor UNESCO - educație, egalitate și pace, transmite https://www.lightday.org/. 

Unul dintre principalele obiective ale Zilei Internaționale a Luminii este reprezentat de îmbunătățirea înțelegerii publice a modului în care tehnologiile ușoare și bazate pe lumină ating viața de zi cu zi a tuturor - esențiale pentru dezvoltarea viitoare a societății globale, precum și abordarea problemelor echilibrului de gen, concentrarea în special asupra țărilor în curs de dezvoltare și a economiilor emergente.

De asemenea, organizația pune accent pe faptul că această zi nu este doar despre știință, ci include și aspecte ale culturii sau ale divertismentului. Astfel, UNESCO arată că lumina este catalizatorul potrivit pentru a dezvolta capacitatea educațională prin activități orientate către știință pentru tineri, la nivel mondial; pentru a evidenția și explica legătura dintre lumină, artă și cultură, sporind rolul tehnologiei optice de a păstra patrimoniul cultural.

Un alt obiectiv este creșterea gradului de conștientizare a faptului că tehnologiile pot juca un rol important în realizarea unei eficiențe energetice mai mari, în special prin limitarea risipei de energie și în reducerea poluării luminoase, care este esențială pentru conservarea cerului întunecat.

Rezoluția Comitetului executiv al UNESCO a fost aprobată de Conferința Generală a UNESCO la cea de-a 39-a sesiune din 7 noiembrie 2017.

Ziua Internațională a Luminii a fost introdusă la UNESCO de sponsorii Ghana, Mexic, Noua Zeelandă și Federația Rusă și a fost susținută în cadrul Comitetului executiv al UNESCO și Conferința generală de 27 de țări: Argentina, Columbia, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Finlanda, Iran, Coasta de Fildeș, Kenya, Liban, Madagascar, Malaezia, Maroc, Nicaragua, Serbia, Africa de Sud , Sudan, Suedia, Nigeria, Paraguay, Qatar, Togo, Vietnam, Uganda și Zimbabwe.

Anul acesta, în 2021, Ziua internaţională a Luminii va consta în activităţi coordonate la nivel naţional, regional şi internaţional. Activităţile vor fi planificate astfel încât oamenii de toate vârstele şi din toate mediile să îşi poată exprima o apreciere faţă de rolul central al luminii în cultură și știință.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.