161 de ani de la înființarea Statului Major al Apărării. Mesajul ministrului Nicolae Ciucă

  • Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Statului Major al Apărării, la 161 de ani de la înființare.

„Aniversăm, astăzi, cea mai importantă structură de comandă militară din România, într-o perioadă în care ţara noastră are nevoie mai mult ca oricând de o armată pregătită să facă faţă atât amenințărilor externe, cât şi provocărilor interne aduse de pandemia COVID-19.
Unirea Principatelor Române, în urmă cu 161 de ani, a creat contextul pentru înfiinţarea Statului Major General prin contopirea armatelor Moldovei şi Ţării Româneşti. Actul de naştere al Corpului de Stat Major General al Armatei Principatelor Unite a impus, în acea perioadă, o profundă reformă a structurii de comandă a armatei, pregătind apărarea ţării pentru un alt moment important din istoria modernă: Războiul pentru independenţă.
Ca urmare a experienţei acumulate, s-a creat, în 1878, Consiliul Superior al Armatei, în compunerea căruia se afla şi şeful Statului Major al Armatei.

De-a lungul celor 161 de ani de existenţă, Statul Major al Apărării, așa cum se numește în prezent, a fost structura de conducere care a luat toate deciziile cu impact major asupra organismului militar românesc şi, implicit, asupra politicii de apărare a ţării.

Războiul de Întregire Naţională, cel de-Al Doilea Război Mondial, au reprezentat momente istorice importante pentru Statul Major al Apărării. De fiecare dată, cea mai importantă structură de comandă militară a României a traversat, alături de popor, momentele de cumpănă ale istoriei naţionale.

Trebuie să ne cunoaștem trecutul pentru a putea înțelege viitorul. Valorile, tradițiile și istoria Armatei trebuie cunoscute și promovate iar ceremonia de dezvelire a bustului generalului Gheorghe Slăniceanu la care am participat la începutul acestei săptămâni este tributul adus istoriei și memoriei înaintașilor noștri.

Nu întâmplător am evocat cu acel prilej personalitatea generalului Gheorghe Slăniceanu, șef al Statului Major General și ministru de război. De numele generalului Slăniceanu este legat procesul de remodelare a Statului Major General şi a comandamentelor Armatei de Operaţii.
Ca ministru de război şi şef al Statului Major General, în perioada premergătoare Războiului de Independenţă a condus pregătirea de campanie a Armatei Române şi a redactat, împreună cu generalul Alexandru Cernat, Planul de mobilizare, concentrare şi acoperire strategică a frontierei de sud a ţării.

După modernizarea structurală desfășurată în ultimii ani, care a aliniat Statul Major al Apărării la standardele conceptuale ale structurilor similare din armatele aliate, astăzi sunt în plină desfășurare etape evolutive la fel de importante, cum ar fi: informatizarea, digitalizarea sau pregătirea resursei umane pentru utilizarea noilor tehnologii militare care vor asigura Statului Major al Apărării adaptarea continuă la dinamica provocărilor din secolul XXI.

Cele două procente alocate consecutiv în ultimii patru ani din Produsul Intern Brut pentru apărare au creat condiţiile pentru modernizarea echipamentelor, pentru înzestrarea cu tehnică militară nouă şi performată, atât de necesare unei armate puternice. Nu putem răspunde la provocările de securitate ale viitorului, ale secolului XXI, cu echipamente din veacul trecut.Militarii se instruiesc permanent, chiar și în aceste momente dificile, pentru îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României, aceea de a apăra suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a țării. În paralel, programele de înzestrare cu armament și echipamente performante continuă, pentru a putea oferi României capacitatea de a se apăra în fața tuturor posibilelor amenințări externe.

Ne bazăm, în construcția apărării noastre, pe apartenența la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, dar și pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care este astăzi mai solid ca niciodată. Însă, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înșine, pe instituțiile sistemului național de apărare și securitate. Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forțe și capabilități care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor.

Din păcate, traversăm, în acest an, împreună cu întreaga lume, și o perioadă dificilă, fără precedent. Poporul român are nevoie, din nou, de sprijinul Armatei României. Suntem prezenți la datorie. Am toată încrederea că ne vom ridica la înălțimea așteptărilor. Pandemia COVID-19 nu ne poate învinge!

Profit totodată de acest prilej pentru a vă aminti că provocarea reprezentată de SARS-CoV-2 nu trebuie să diminueze misiunea principală a Statului Major al Apărării: protejarea Ţării şi a Poporului în faţa oricărei ameninţări interne sau externe. Statul Major al Apărării trebuie să asigure atât apărarea teritoriului național, cât și îndeplinirea angajamentelor asumate față de NATO, Uniunea Europeană și alte organizații internaţionale sau coaliții din care România face parte.

Avem o misiune grea, domnule general-locotenent Petrescu, dar am convingerea că, împreună cu întreaga echipă de conducere a ministerului, vom reuşi să lăsăm generației viitoare o armată puternică şi respectată, pregătită să îşi îndeplinească cu succes misiunea faţă de Ţară.

În această zi festivă, vă mulţumesc tuturor celor care vă desfășurați activitatea în cadrul Statului Major al Apărării pentru activitatea depusă, vă felicit şi vă doresc multă sănătate, putere de muncă şi realizări profesionale şi personale dumneavoastră şi celor dragi dumneavoastră.

Gânduri calde, de apreciere și recunoștință și pentru cei aflați în rezervă sau în retragere și care și-au servit țara în structurile celui mai important eșalon de comandă al armatei noastre.

La mulţi ani!”

Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A murit generalul Dan Ghica-Radu!

13 Jan 2021 4971

Ministrul Ciucă, despre vaccinarea împotriva Covid 19 a militarilor activi, în rezervă și retragere

29 Dec 2020 3251

MApN Militarii îşi îndeplinesc misiunile departe de ţară și familii

23 Dec 2020 516

Nicolae Ciucă “Infectarea cu virusul Sars-Cov-2 nu se oprește de Crăciun și de Anul Nou”

22 Dec 2020 825

Nicolae Ciucă „Vaccinarea anti-COVID va începe pe 27 decembrie în România”

21 Dec 2020 565

Premierul interimar Ciucă, prezent, la inaugurarea Punctului Mobil de colectare de plasmă convalescentă

20 Dec 2020 570

Nicolae Ciucă “Șase militari trataţi în Germania, repatriaţi. Ne bucurăm că am reuşit să îi redăm familiilor înainte de sărbători” (video)

17 Dec 2020 592

Nicolae Ciucă va fi decorat cu distincția militară “Legiunea de Merit”

14 Dec 2020 632

A început ședința de Guvern. Pe ordinea de zi se află prelungirea stării de alertă cu 30 de zile

11 Dec 2020 822

Este ședință de Guvern condusă de premierul interimar Nicolae Ciucă. Se va discuta prelungirea stării de alertă din 14 decembrie

11 Dec 2020 689

Premierul interimar Nicolae Ciucă, întâlnire cu oficiali din SUA. Discuții despre proiectul feroviar Constanța – Gdansk

09 Dec 2020 2073

Premierul interimar Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul SUA

09 Dec 2020 1791

Nicolae Ciucă, prim ministru interimar, a decis Dragoș Condrea, numit Secretar General al Guvernului, cu rang de ministru

08 Dec 2020 916

Nicolae Ciucă, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, desemnat prim-ministru interimar. Date din CV

08 Dec 2020 2678

Nicolae Ciucă, numit premier interimar

07 Dec 2020 2209