19 martie - Ziua paşaportului românescZiua paşaportului românesc este marcată an de an pe 19 martie și aminteşte de data la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită „Lege asupra paşapoartelor”.
 
Paşapoartele, emise în numele regelui, erau de forma unei cărţi mici, de dimensiunile 9 cm/13 cm, fiind „compuse din 20 de pagini numerotate”. Fiecare pagină a paşaportului avea „un fond încadrat, compus cu motive naţionale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparenţă stema ţării şi cuvântul 'ROMÂNIA', iar dedesubt cuvântul 'PASPORT'”. Cu toate că paşapoartele erau documente individuale de călătorie în străinătate, acestea cuprindeau şi o rubrică dedicată însoţitorilor, în care puteau figura, pe lângă titular, soţia, soţul şi copiii minori.
 
În prezent, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.
 
În ţară, contravaloarea paşaportului este următoarea:
 
- pentru paşaportul simplu electronic
           - 258 lei - pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani
           - 234 lei - pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani
 
- pentru pașaportul simplu temporar: 96 lei - indiferent de vârstă.
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților nu sunt de acord cu introducerea unui pașaport de vaccinare

01 Mar 2021 377

Ziua pașaportului românesc, marcată pe 19 martie. Cum arătau pașapoartele emise în numele regelui

19 Mar 2017 2537