21 ianuarie - Tenorul spaniol Plácido Domingo împlinește astăzi 80 de ani

  • Astăzi, 21 ianuarie, tenorul spaniol Plácido Domingo împlinește 80 de ani.

José Plácido Domingo Embil este un cântăreț și dirijor spaniol, renumit pentru vocea sa puternică și versatilă de tenor lirico-dramatic, prin virtuozitatea artei sale vocale și calitatea interpretării dramatice, potrivit wikipedia.org.

Placido Domingo s-a născut la 21 ianuarie 1941 în cartierul Barrio de Salamanca din Madrid, fiul lui Placido Domingo Ferrer și al Josefei Pepita Embil Echaniz (1918-1994), stele ale zarzuelei. Mama sa era de origine bască. În 1949, Plácido Domingo s-a mutat în Mexic împreună cu părinții săi și compania lor de zarzuela. A studiat pianul in particular, apoi atât canto, cât și pianul și arta dirijorală la Conservatorul Național din Mexico City.

În 1957 și-a făcut prima apariție profesională muzicală în compania părinților săi, într-un concert la Mérida, în Yucatán, apoi a cântat această companie în 185 de spectacole, în roluri de bariton și de acompaniator al altor cântăreți, precum în zarzuela lui Manuel Fernandez Caballero, „Gigantes y cabezudos” și, un rol minor în prima producție mexicană a operetei „My Fair Lady” de Loewe unde a fost și asistent dirijor și antrenor vocal, în opereta lui Lehar, Văduva veselă, în rolurile Camille și Danilo și altele, inclusiv ca vocalist în formația de rock and roll mexicană a lui César Costa, "Los Black Jeans".

ÎIn 1959 a fost examinat într-o audiție pentru Opera Națională Mexicană în calitatea de bariton, dar juriul a constatat ca de fapt tânarul interpret este și un talentat tenor, dar a fost angajat ca "tenor comprimario" (de roluri secundare) și ca antrenor al celorlalți cântăreți. Debutul pe scena unui teatru l-a realizat la Teatrul Degollado din Guadalajara în rolul de bariton al lui Pascual din zarzuela „Marina” de Emilio Arrieta, la 12 mai 1959 apoi, în 1959 a cântat la Ciudad de Mexico, într-un rol secundar de tenor, cel al lui (Borsa) din opera „Rigoletto” (alături de cântăreți precum Cornell MacNeil și Norman Treigle) și, ca Părintele confesor din „Dialogurile carmelitelor” de Francis Poulenc iar la 19 mai 1961 în rolul lui Alfredo din „Traviata” pe scena operei din Monterrey.

Cariera internațională s-a declanșat între anii 1962-1965 când a fost descoperit și lansat de cântăreața Edis De Philippe fondatoarea și directoarea Operei Naționale Israeliene în Israel, la Opera din Tel Aviv - împreună cu soția sa, soprana Marta Ornelas (n.1936), care i-a fost colegă la conservator - unde a participat, în special în roluri principale, la 280 de spectacole.

Cariera sa a fost răsplătită cu o serie de distincţii, titluri, premii, între care: Marele Premiu al International Music Press pentru "personalitatea din lumea muzicii a cărei muncă i-a determinat pe criticii muzicali să îşi reconsidere criteriile de apreciere" (2000), Comandant al Legiunii de Onoare (Franţa, 2002), Medalia Libertăţii (SUA, 2002), Marea Cruce a Ordinului Civil al Meritului (Spania, 2002), Cavaler Comandant al Imperiului Britanic (KBE, 2002), primul laureat al Premiului "Birgit Nilsson" (Suedia, 2009), Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNESCO fiindu-i recunoscută "excepţionala sa carieră artistică, susţinerea inegalabilă a tinerilor cântăreţi de operă prin organizarea Concursului Operalia şi dedicaţia sa dovedită faţă de valorile şi idealurile UNESCO" (2012), Praemium Imperiale Award (Japonia, 2013), prima personalitate culturală inclusă în Performing Arts Hall of Fame, Lincoln Institute (2017), Premiul austriac al teatrului muzical (Österreichische Musiktheaterpreis) pentru Întreaga Carieră ce răsplăteşte o carieră muzicală de neegalat (Salzburg, Austria, 2020).

Sursă foto: wikipedia.org

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei ani de la includerea Cazinoului pe lista monumentelor europene aflate în pericol. Timpul scurs în favoarea bătrânului edificiu (video)

15 Mar 2021 1954

Concert la Cazinoul din Constanța. Invitația, lansată de Placido Domingo. Concertul face parte din inițiativa SOS Conac

04 May 2018 4241

Placido Domingo va fi operat

15 Oct 2015 1587

Tenorul constănţean Vasile Moldoveanu, „unul dintre acei interpreţi despre care se poate spune, astăzi, că este un superstar“ (video) (V)

14 Oct 2015 3619

Tenorul român Ioan Hotea, locul I la prestigiosul concurs Operalia, desfășurat la Londra

20 Jul 2015 1777