21 octombrie 1925 – S-a născut Celia Cruz „Regina muzicii latine”

  • Astăzi s-a născut Celia Cruz, în anul 1925
  • Este cunoscută ca „Regina Salsa” sau „Regina muzicii latine”
  • La începutul anilor 1960 a părăsit țara natală, Cuba
  • În anii 1960, a colaborat cu Tito Puente, înregistrându-și melodia de semnătură „Bemba colorá”

Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso (21 octombrie 1925 - 16 iulie 2003), cunoscută sub numele de Celia Cruz, a fost o cântăreață cubaneză și unul dintre cei mai populari artiști latini ai secolului XX.

Cruz a devenit faimoasă în Cuba în anii 1950 ca și cântăreață de guarachas, câștigând porecla „La Guarachera de Cuba”. În deceniile următoare, a devenit cunoscută la nivel internațional ca „Regina Salsa” sau „Regina muzicii latine” datorită contribuțiilor sale la muzica latină din Statele Unite.

Și-a început cariera în Cuba, câștigând recunoașterea ca vocalistă a grupului muzical popular Sonora Matancera, o asociație muzicală care a durat cincisprezece ani (1950-1965). Cruz a stăpânit o mare varietate de stiluri de muzică afro-cubaneză, inclusiv guaracha, rumba, afro, son și bolero, înregistrând numeroase single-uri în aceste stiluri pentru Seeco Records.

La începutul anilor 1960, după ce Revoluția Cubană a provocat naționalizarea industriei muzicale, Cruz și-a părăsit țara natală, devenind unul dintre simbolurile și purtătorii de cuvânt ai comunității cubaneze în exil. Cruz și-a continuat cariera, mai întâi în Mexic și apoi în Statele Unite, țara pe care a luat-o ca reședință definitivă.

În anii 1960, a colaborat cu Tito Puente, înregistrându-și melodia de semnătură „Bemba colorá”. În anii 1970, ea a semnat pentru Fania Records și a devenit puternic asociată cu genul salsa, lansând hituri precum „Quimbara”. A apărut adesea live cu Fania All-Stars și a colaborat cu Johnny Pacheco și Willie Colón. În ultimii ani de carieră, Cruz a continuat să lanseze piese de succes precum „La vida es un carnaval” și „La negra tiene tumbao”.

Moștenirea ei muzicală este alcătuită dintr-un total de 37 de albume de studio, precum și numeroase albume live și colaborări. De-a lungul carierei sale, i s-au acordat numeroase premii și distincții, inclusiv două premii Grammy și trei premii Latin Grammy. Pe lângă cariera sa prolifică în muzică, Cruz a făcut și câteva apariții ca actriță în filme și telenovele. Sloganul ei "¡Azúcar!" („Sugar!”) A devenit unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale muzicii salsa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legendarul muzician Johnny Pacheco, a murit la vârsta de 85 de ani

16 Feb 2021 1388