25 de morți în urma atacului lansat de Rusia în estul Ucrainei, chiar de Ziua Independenței acesteia

Ucraina. Foto cu rol ilustrativ: facebook/Vitalie Cojocari
  • Această dată a coincis cu împlinirea a şase luni de când forţele ruse au invadat Ucraina, declanşând cel mai devastator conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Noul bilanţ al victimelor atacului de miercuri cu rachete efectuat de Rusia în Ceaplin, în regiunea Dnipropetrovsk din estul Ucrainei, se ridică la 25 de civili morţi în gara lovită, unde mai multe vagoane au luat foc, au anunţat joi autorităţile de la Kiev, notează Agerpres.

„Acţiunile de căutare şi salvare în localitatea Ceaplin din regiunea Dnipropetrovsk s-au încheiat. Ca urmare a bombardării de către invadatorii ruşi a unei zone rezidenţiale şi a unei gări, 25 de persoane au fost ucise', a indicat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko în Telegram.


Anterior,  se anunțase un bilanţ de 22 de civili morţi într-un atac ce a intervenit chiar de Ziua Independenţei Ucrainei, eveniment care a fost marcat sub bombardamente violente în unele zone ale ţării.

Preşedintele Volodimir Zelenski avertizase în avans cu privire la riscul unor 'provocări respingătoare ruseşti' cu ocazia celei de-a 31-a aniversări de la proclamarea independenţei Ucrainei în 1991 pe fondul prăbuşirii URSS, motiv pentru care ceremoniile publice au fost anulate.

Această dată a coincis cu împlinirea a şase luni de când forţele ruse au invadat Ucraina, declanşând cel mai devastator conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Într-o alocuţiune video rostită în faţa Consiliului de Securitate al ONU, reunit miercuri la sediul său din New York, Zelenski a declarat că rachetele au lovit un tren în micul oraş Ceaplin, la aproximativ 145 km vest de Doneţk, ocupat de ruşi, în estul Ucrainei.

„Ceaplin este durerea noastră astăzi. În acest moment sunt 22 de morţi“, indicase Zelenski într-o altă înregistrare video târziu miercuri seara, adăugând că Ucraina va insista ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru tot ceea ce a făcut în Ucraina.


Kirilo Timoşenko, un consilier al lui Zelenski, a precizat ulterior că forţele ruse au bombardat în două rânduri Ceaplin. Un băiat a fost ucis în primul atac când o rachetă a lovit casa în care locuia, iar 21 de persoane au decedat mai târziu, când rachetele au lovit o gară, iar cinci vagoane au luat foc, potrivit acestuia.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentariu pentru Reuters, dar Rusia neagă de obicei că vizează civili.

„Lovirea cu rachete de către Rusia a unei gări pline de civili în Ucraina corespunde tiparului unei atrocităţi. Vom continua, împreună cu partenerii noştri din întreaga lume, să sprijinim Ucraina şi să cerem socoteală responsabililor ruşi', a reacţionat secretarul de stat american Antony Blinken într-o postare pe Twitter.


În timpul sărbătorii de miercuri, armata rusă nu a ţintit capitala Kiev, dar a vizat cu atacuri de artilerie oraşe din prima linie precum Harkov, Nikolaev (Mikolaiv), Nikopol şi Dnipro, a declarat consilierul preşedinţiei ucrainene Oleksii Arestovici.

„Bombardamente masive în Ucraina de Ziua Independenţei', a remarcat la rândul său consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Mihailo Podoliak, tot pe Twitter. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.