26 mai. Trei buletine de vot, trei urne. Dar de ce acte avem nevoie pentru a putea vota atât la referendum, cât și la alegerile europarlamentare?


26 mai - ziua în care românii își aleg viitorii reprezentanți în Parlament European și sunt chemați să participe la un referendum pe teme de justiție, convocat la inițiativa președintelui Klaus Iohannis.
 
În total, românii care vor ajunge la urne vor primi trei buletine de vot pe care le vor introduce în trei urne diferite. Dar de ce acte avem nevoie pentru a putea vota atât la referendum, cât și la alegerile europarlamentare?
 
În primul rând, cetățenii români își pot exercita dreptul la vot garantat de Constituția României la secții de votare organizate atât în țară, cât și în diaspora. Ca să poți vota la referendum și alegerile europarlamentare pe teritoriul României, ai nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate - actul de identitate trebuie să fie valabil în ziua alegerilor: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
 
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la referendum și la alegerile europarlamentare în diaspora: pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.
 

Cum procedezi dacă ai nevoie de urna mobilă pentru a putea vota

 
Cei care nu se pot deplasa pot cere urna mobilă acasă. Cererea scrisă trebuie făcută cel târziu cu o zi înainte de alegeri și trebuie însoțită de acte care să dovedească faptul că nu vă puteți deplasa.
 

Ce faci dacă a expirat buletinul

 
Dacă sunteți în localitatea de reședință și v-a expirat buletinul, aflați că programul pentru emiterea cărților de identitate a fost prelungit, astfel: sâmbătă, 25 mai: 8.00 - 16.00, duminică, 26 mai: 7.00 - 21.00 (actele se depun până la ora 16). Noua carte de identitate va fi emisă pe loc.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

28.000 de oameni au semnat pentru ca Dreapta Unită să poată participa la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie

27 Mar 2024 384

Liderii coaliţiei au stabilit primul loc pe lista comună de la alegerile europarlamentare și candidaturile comune la Sectoarele 1, 2 şi 5 ale capitalei

25 Mar 2024 561

Președintele PMP Constanța candidează și la alegerile europarlamentare

22 Mar 2024 593

BPN al PNL a validat candidatura președintelui PNL Iași, Alexandru Muraru, la alegerile europarlamentare

21 Mar 2024 488

Peste 95% dintre candidaţii la consilii judeţene şi primării de municipii reşedinţă de judeţ, validați de Consiliul Politic Naţional al PSD

21 Mar 2024 692

Mihai Tudose, Gabriela Firea şi Claudiu Manda deschid lista PSD pentru europarlamentare

21 Mar 2024 603

LIVE VIDEO-TEXT AUR Constanța, în conferință de presă. Se discută despre probleme de interes local și național (FOTO)

21 Mar 2024 750

Coaliția discută azi despre candidatul la Primăria Capitalei Principala opțiune, medicul care l-a avut ca naș de nuntă pe Traian Băsescu

18 Mar 2024 473

Cristian Popescu – Piedone a anunțat că va deschide lista de candidaţi PUSL pentru alegerile europarlamentare

17 Mar 2024 551

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat Ghidul de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor (DOCUMENT)

15 Mar 2024 407

Dreapta Unită a atacat și în contencios administrativ OUG de comasare a alegerilor

14 Mar 2024 593

Au fost făcute cunoscute numele candidaţilor la alegerile europarlamentare din partea alianței PSD-PNL

13 Mar 2024 875

Decizie a coaliției PSD-PNL Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, deschide lista la europarlamentare (surse)

11 Mar 2024 862

Guvernul a adoptat calendarul electoral pentru alegerile locale și europarlamentare (DOCUMENT)

11 Mar 2024 843

Dacian Cioloş deschide lista de candidaţi ai Partidului REPER pentru Parlamentul European

11 Mar 2024 551