28 octombrie - Ziua Internaţională a Animaţiei


 
  • Ziua internaţională a animaţiei se sărbătoreşte, anual, în data de 28 octombrie, din iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Film Animat, membră a UNESCO.

Ziua internaţională a animaţiei a fost marcată, în premieră, în 2002, pentru ca în ultimii ani să fie aniversată în peste 50 de ţări din toată lumea. Filmul animat nu presupune lucrul doar cu desene sau picturi, ci şi cu marionete, figurine de lut sau din hârtie, potrivit Agerpres.

La 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris, a fost proiectat primul film animat din istorie. Pelicula s-a numit ''Pauvre Pierrot'', a cuprins 500 de imagini pictate şi rula timp de 15 minute. A fost o realizare a inventatorului Charles-Emile Reynaud.

Asociaţia Internaţională de Film Animat a fost înfiinţată în 1960, în Franţa. Printre fondatori se numără Norman McLaren, laureat, în 1952, al Oscarului pentru documentarul ''Neighbors'' şi, în 1969, al Premiului BAFTA pentru animaţia ''Pas de deux''. În prezent, asociaţia cuprinde membri din peste 30 de ţări. Printre activităţile sale se numără organizarea de festivaluri de animaţie în Ottawa, Hiroshima şi Zagreb, precum şi decernarea Premiilor Annie.

Primul film românesc de animaţie este considerat "Păcală în lună", în regia lui Aurel Petrescu (1897-1948). În presa vremii, pelicula a fost anunţată ca fiind "o comedie bufă cu desene animate". A avut premiera la 4 aprilie 1920, la cinema "Cercul Militar", arată istoriafilmuluiromanesc.ro. Din păcate, filmul s-a pierdut.

Prima animaţie românească păstrată a fost creată de Marin Iorda (1901-1972). Intitulată "Haplea", pelicula este inspirată din caricaturile lui Iorda, după scenariul lui Nicolae Batzaria. Filmul măsoară 300 de metri, regizorul lucrând la el aproape un an. În 1987, revista Cinema nota despre realizarea lui Iorda: "Fără a exagera câtuşi de puţin, afirmăm că este primul film românesc de acest gen care stă aproape pe acelaşi nivel cu desenele animate străine. Figurile atât de populare ale lui Haplea, Frosa şi căţelul Sdup, cunoscute din cărţi şi reviste, se mişcă de data aceasta pe ecran în scene amuzante şi hazlii.", citat pe site-ul cinemagia.ro.

Unul dintre marile triumfuri ale animaţiei româneşti s-a petrecut în anul 1957, atunci când trofeul Palme d'Or pentru scurt-metraj i-a fost decernat lui Ion Popescu-Gopo pentru pelicula animată ''Scurtă istorie''. Acesta a fost primul premiu obţinut Cannes de cinematografia românească, arată anf-cinemateca.ro.

Sursă foto: urbanvoice.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.