31 octombrie- Ziua Internațională a Mării Negre




 Ziua Internațională a Mării Negre
În acest an se împlinesc 26 de ani de la semnarea la 31 octombrie 1996, de către cele șase țări riverane Mării Negre - Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina - a Planului Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, stabilindu-se cu acest prilej și data celebrării Zilei Internaționale a Mării Negre.

Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră reprezintă:

• Promisiunea unui viitor mai bun pentru cei circa 16 milioane de oameni care locuiesc în zona de coastă a Mării Negre.
• Angajamentul guvernelor regionale pentru a întreprinde acțiuni colective și importante pentru a reduce impactul poluării asupra ecosistemului marin, cu implicarea la toate nivelele, inclusiv a fiecărei persoane care locuiește în regiune.
• Activitatea multor oameni care își dedică timpul și energia pentru a ajuta la protejarea mediului.

Comisia privind Protecția Mării Negre împotriva Poluării (cunoscută și sub denumirea de Comisia Mării Negre) este organismul desemnat cu aplicarea Convenției de la București pentru Protecția Mării Negre împotriva Poluării, semnată de cele șase țări costiere la București în anul 1992., transmite ARBDD. 

Prin promovarea acestui eveniment se urmărește conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și de coastă, pentru a împiedica poluarea acestora, fiind evident că există un risc serios de pierdere a unor habitate valoroase și a unor peisaje și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre.

Potrivit sursei citate, Litoralul Mării Negre de la Braţul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare şi marea teritorială până la izobata de 20 m inclusiv sunt parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind sit al Reţelei Natura 2000, respectiv ROSCI0066 Delta Dunării – zona marină, sit de importanță comunitară. Desemnarea acestui sit are ca scop conservarea diversităţii biologice, a habitatelor marine şi a speciilor.

Zona pontică a Rezervației Biosferei Delta Dunării, ce se desfășoară pe o lungime de 166 km, este caracterizată prin plaje nisipoase, altitudini scăzute, și pante submarine puțin abrupte și se remarcă printr-o bogăție uimitoare de specii de floră și faună, fiind una dintre cele mai frumoase zone de pe continentul european.

 
Pentru mai multe informații https://www.bsnn.org/index.html.



Mesajul Apele Române 

La mulți ani, Marea Neagră! 

Astăzi se împlinesc 26 de ani de când România, alături de celelalte state cu ieșire la Marea Neagră (Rusia, Ucraina, Bulgaria, Turcia și Georgia) se angajau la Istanbul, prin 𝙋𝙡𝙖𝙣𝙪𝙡 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙩𝙚𝙜𝙞𝙘 𝙙𝙚 𝘼𝙘𝙩̧𝙞𝙪𝙣𝙚 să ia măsuri de refacere a zonelor de țărm, dar și de prevenire a poluării marine dincolo de frontiere.

De atunci, România, prin autoritățile publice din domeniul gospodăririi apelor, a făcut demersurile necesare în direcția asumării acestor angajamente. Astfel că, în prezent, Apele Romane Dobrogea-Litoral implementează unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură dezvoltat în ultimii 50 ani, având ca scop reabilitarea litoralului românesc prin lucrări de reducere a eroziunii costiere.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 398

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1137

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 399

Staff-ul CERONAV, în Austria, prezent la un eveniment ce vizează Schengen

13 Apr 2024 441

​Se asfaltează podul peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (FOTO)

12 Apr 2024 438

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 420

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 701

Constanța THR Marea Neagră SA și-a schimba sediul social și vinde mai multe imobile!

05 Apr 2024 619

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 450

Romgaz și SOCAR vor construi Terminalul LNG la Marea Neagră. Anunțul Ministrului Energiei (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 638

România, profund angajată în prioritățile Uniunii Europene pentru 2024-2029. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

03 Apr 2024 487

Firme Constanța Conducerea THR Marea Neagră - S.A, convocată în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

01 Apr 2024 581

ANR Cea de-a 24 reuniune Comitetului PSC al Memorandumului de Înțelegere de la Marea Neagră privind Controlul Statului Portului

29 Mar 2024 511

Trafic îngreunat pe podul de la ieșire din Ovidiu, județul Constanța! Mai mult porumb, împrăștiat pe șosea (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1074

Canalele Dunăre - Marea Neagră și Poarta Alba - Midia Năvodari se modernizează în vederea creșterii siguranței navigației (DOCUMENT)

27 Mar 2024 612