51 de incendii și peste 1.200 de cazuri SMURD, în ultimele 24 de ore. Unde au intervenit salvatorii

Imagine de la o intervenție, foto: Pexels
Pompierii salvatori au fost la datorie pentru gestionarea cu promptitudine a solicitărilor de sprijin primite din partea cetățenilor. Astfel, în ultimele 24 de ore, la nivel național, echipajele operative au acționat în 1.439 situații de urgență, cele mai multe dintre acestea fiind pentru acordarea de prim ajutor celor 1.252 de persoane aflate în dificultate.

În perioada de referință, pompierii au intervenit pentru stingerea a 51 incendii, precum și în alte 165 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane și animale, distrugere muniție neexplodată și alte tipuri de intervenții destinate protecției comunităților.

Totodată, echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit în 2 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere, în urma cărora 2 persoane și-au pierdut viața în județele Alba și Cluj., transmite IGSU. 

De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii militari au salvat 5 persoane aflate în dificultate.


Oficial de la IGSU, despre intervenții 

Una dintre intervențiile relevante, gestionate de salvatorii militari, a avut loc ieri în județul Suceava, unde echipaje de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la anexa unei unități turistice din localitatea Mălini. La sosirea primelor echipaje de intervenție, arderea se manifesta generalizat, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. După mai multe ore de luptă cu focul, pompierii militari au reușit stingerea flăcărilor fără a fi înregistrate victime.

Un alt incendiu s-a produs în această dimineață în localitatea Bocnița din județul Iași, unde echipajele de intervenție au fost solicitate să stingă flăcările izbucnite la o casă de locuit. Ajunși la locul solicitării, pompierii militari au constatat că arderea se manifesta la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 60 mp și au executat procedurile specifice pentru localizarea imediată a flăcărilor, astfel încăt extinderea incendiului la vecinătăți să fie liminată.  Pe timpul misiunii, a fost identificată o victimă intoxicată cu fum, aflată în stop cardio respirator, pentru salvarea căreia colegii noștri au aplicat manevre de resuscitare, însă fără rezultat. 

Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieții. Fie evenimentele sunt observate prea târziu, fie oamenii sunt surprinși în somn sau incendiul se dezvoltă mult prea rapid pentru a mai putea face ceva. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor.

Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum, cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!


Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

*Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! 

Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să verifice coșul de fum și să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Garda de Mediu Constanța a amendat o societate de dezmembrări vehicule scoase din uz cu 15.000 lei. Iată de ce

19 Apr 2024 299

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 13B

18 Apr 2024 225

UPDATE Incendiu în localitatea Băltăgești, județul Constanța

17 Apr 2024 443

Exercițiu de evacuare în caz de incendiu la sediul Direcției Generale a Poliției Locale Constanța.

17 Apr 2024 385

Act de vandalism în Constanța. Coș de gunoi incendiat în zona gării CFR (FOTO)

16 Apr 2024 575

ISU Bihor Incendiu la o locuință din Cetariu

16 Apr 2024 250

Județul Constanța Mesaje de condoleanțe pentru bărbatul din Conacu, care s-a sinucis (FOTO)

15 Apr 2024 896

În Județul Constanța Locuitorii din satul Conacu deplâng dispariția tânărului spânzurat (VIDEO)

15 Apr 2024 986

Imaginile tragediei de la Conacu, județul Constanța Un bărbat de doar 44 de ani, găsit spânzurat în anexa unei case cuprinse de flăcări (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 2096

Liniștea satului Conacu, județul Constanța nu ar fi prevestit o tragedie. Un bărbat s-ar fi sinucis din gelozie și a lăsat în urmă doi copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 3004

ISU Constanța Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid! Măsuri de prevenire

15 Apr 2024 313

Bărbat de 44 ani, găsit spânzurat într-o anexă a unei case incendiate din Conacu! Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța

15 Apr 2024 1043

Știri Constanța Bărbat de 44 ani, găsit spânzurat într-o anexă a unei case din Conacu!

15 Apr 2024 1005

Incendiu într-o gospodărie din municipiul Tulcea! (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 554

Știri Constanța Incendiu în toiul nopții în stațiunea Mamaia! Panică în rândul a zeci de persoane, printre care și copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1875