7 septembrie. Se împlinesc 13 ani de la moartea actorului Ilarion Ciobanu

  • Ilarion Ciobanu a decedat în dimineața zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer faringian.
  • Potrivit propriei dorințe, corpul său a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzești, iar cenușa a fost aruncată în Marea Neagră.
Ilarion Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1931, Ciucur, județul interbelic Tighina, România și a decedat la 7 septembrie 2008, în București, România.

El a fost un actor român celebru.

A semnat, de asemenea, regia a două filme. În anii 1950 a avut și o carieră de rugbist. A fost singurul actor român care s-a dedicat în totalitate filmului.

Ilarion Ciobanu s-a născut la Ciucur-Mingir, în Tighina (acum raionul Cimișlia), pe atunci parte a României.

A copilărit la Constanța, pe malul mării. La 12 ani a intrat băiat de prăvălie, după care o urmat „o lungă caravană de meserii: hamal, țăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, șofer, marinar, pescar", până în anul 1958, când intră la IATC, pe care însă nu l-a absolvit, pentru că a avut de ales între a face „Setea" și a urma institutul.

Ca rugbist și-a făcut debutul în 1948, la Știința București, sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella. Se transferă apoi la Dinamo București, unde cunoaște consacrarea ca sportiv. Ultima parte a carierei a petrecut-o la Progresul București (1959-1962).

Jucător de linia a II-a, cunoscut de apropiați sub porecla „Claris”, Ilarion Ciobanu era socotit atunci un înaintaș de temut, greu de trecut, pe cât de dur în sensul bun al cuvântului, pe atât de corect.

Debutul cinematografic al actorului s-a produs la vârsta de 30 de ani în filmul Setea, în care a jucat alături de Ion Besoiu și Amza Pellea, respectiv alături de Ștefan Ciubotărașu și George Calboreanu în Omul de lângă tine.

Au urmat apoi mai bine de 60 de filme în care actorul Ilarion Ciobanu a deținut roluri principale. A fost, de asemenea, regizor al filmelor Omul de lângă tine și Mara.

După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră - Ultimul bordel, Terente - Regele bălților, Tancul și Bored.


La Prima ediție a Festivalului Internațional de Film București, BiFEST, în 2004, actorul a primit Premiul de Excelență pentru contribuția sa în arta cinematografiei, moment în care cei prezenți l-au aplaudat în picioare minute în șir, scrie Wikipedia.

Ilarion Ciobanu a decedat în dimineața zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer faringian.

Potrivit propriei dorințe, corpul său a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzești, iar cenușa a fost aruncată în Marea Neagră.

În memoria sa, o stradă din municipiul Constanța îi poartă numele. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Ilarion Ciobanu, actorul care a realizat primele performanțe artistice la Constanța

06 Sep 2023 1593

Se împlinesc 12 ani de la moartea lui Ilarion Ciobanu. Fostul mare actor a copilărit la Constanța

06 Sep 2020 2999

Ilarion Ciobanu, actorul român care a dorit să fie una cu marea

07 Sep 2019 4961

Știați că...? Un celebru actor român ar fi împlinit astăzi 86 de ani. Cenușa sa a fost aruncată în Marea Neagră

28 Oct 2017 2882

9 ani de când a murit legenda filmului românesc Ilarion Ciobanu. A trăit la Constanța. Cenușa lui a fost aruncată în mare (galerie foto+video)

07 Sep 2017 10512

In memoriam. Opt ani fără actorul Ilarion Ciobanu. A trăit în Constanța. (video)

07 Sep 2016 26554

Ilarion Ciobanu a asmuţit câinele pe el Ilie Ioan, crainicul stadionului „Farul“, a jucat în „Toate pânzele sus“

01 Apr 2015 8171