8 august 1963. A avut loc cel mai mare jaf din lume, în Ledburn, Anglia, într-un tren. Au furat 2,6 milioane de lire sterline

  • Cea mai mare parte a banilor furați nu a fost recuperată niciodată.
The Great Train Robbery a fost jaful de 2,6 milioane de lire sterline dintr-un tren Royal Mail care se îndrepta de la Glasgow la Londra pe linia principală West Coast în primele ore ale zilei de 8 august 1963, la Bridego Railway Bridge, Ledburn , lângă Mentmore din Buckinghamshire, Anglia.

După ce a modificat semnalele de pe linie pentru a opri trenul, o bandă de 15, în frunte cu Bruce Reynolds , a atacat trenul.

Alți membri ai bandei au inclus Gordon Goody, Buster Edwards, Charlie Wilson, Roy James, John Daly, Jimmy White, Ronnie Biggs, Tommy Wisbey, Jim Hussey, Bob Welch și Roger Cordrey, precum și trei bărbați cunoscuți doar ca numere „1", „2” și „3”, dintre care doi s-au dovedit mai târziu a fi Harry Smith și Danny Pembroke. A fost prezent și un bărbat al 16-lea bărbat, un șofer de tren, pensionar, fără nume.

Raidul a fost conceput pe o perioadă de luni de o echipă de bază: Goody și Edwards, împreună cu Bruce Reynolds și Charlie Wilson, Reynolds asumându-și rolul de „creier”.

Această bandă nu a avut practic nicio experiență în oprirea și jefuirea trenurilor, așa că s-a convenit să se apeleze la ajutorul unei alte bande din Londra numită The South Coast Raiders, scrie Wikipedia.

Cu o planificare atentă bazată pe informații privilegiate de la o persoană cunoscută sub numele de „The Ulsterman”, numită (posibil în mod eronat) ca Patrick McKenna în 2014, tâlharii au scăpat cu peste 2,6 milioane de lire sterline (echivalentul a 55 de milioane de lire sterline în 2019).

Cea mai mare parte a banilor furați nu a fost recuperată niciodată.

Deși banda nu a folosit arme de foc, Jack Mills , șoferul trenului, a fost bătut peste cap cu o bară de metal. Mills a fost atât de grav rănit încât nu a mai lucrat niciodată.

Jefuitorii tăiaseră toate liniile telefonice din vecinătate, dar unul dintre bărbații feroviari rămași în tren la Sears Crossing a prins un tren de mărfuri care trecea spre Cheddington, unde a dat alarma în jurul orei 04:20. Primele rapoarte despre jaf au fost difuzate pe postul de poliție VHF în câteva minute și aici a auzit banda „Un jaf a fost comis și nu o să-ți vină niciodată să crezi - au furat trenul!”

După jaf, banda s-a ascuns la ferma Leatherslade. După ce poliția a găsit această ascunzătoare, dovezile incriminatoare au condus la arestarea și condamnarea majorității grupului.


Cel mai cunoscut membru al bandei, Biggs , a avut doar un rol minor - să recruteze șoferul de tren.
 
Conducătorii au fost condamnați la treizeci de ani de închisoare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.