8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii Detalii din activitatea femeilor care lucrează în cadrul Regionalei Constanța CFR Infrastructură (FOTO+VIDEO)

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

Cu această ocazie, CFR a prezentat activitatea câtorva dintre doamnele și domnișoarele care lucrează în cadrul Regionalei Constanța CFR Infrastructură.

Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de CFR: 

Pentru că luna Martie este dedicată femeii, vă prezentăm activitatea câtorva dintre doamnele și domnișoarele care lucrează în cadrul Regionalei Constanța CFR Infrastructură.

Fie că au știut de la început că aceasta le este calea sau au descoperit pe parcursul activității că vor să aibă o carieră în cadrul CFR, acum fac parte dintr-un mare colectiv și, dacă ar trebui să o ia de la capăt, ar alege același drum. Doamnele și domnișoarele de la Regionala CFR Infrastructură Constanța sunt mândre că pot desfășura aceleași activități pe care bărbații le realizează de la înființarea instituției.

Jenica Popescu și Despina Moldoveanu fac echipă în cadrul SRCF Constanța de 35 de ani, respectiv de când au terminat școala, iar acum verifică zilnic, indiferent de anotimp și de vreme, liniile ferate din cadrul Districtului Palas al SRCF Constanța.
 

„Eu fac revizia exterioară a tuturor instalațiilor SCB și apoi circuite de cale. Această revizie constă în verificarea a absolut tot: semnale, macazuri, circuite de cale... tot ce ține de siguranța circulației. Poate aveam șansa să îmi aleg o altă meserie, dar să știți că mi-a plăcut ceea ce fac și dacă ar fi să aleg, tot același lucru mi l-aș alege“ spune Jenica Popescu – Electromecanic SCB District Palas CT1 SRCF Constanța.

„În mod normal, este o meserie pentru bărbați, dar, în lumea bărbaților, putem să lucrăm și noi“ spune, mândră, Despina Moldoveanu – Electomecanic SCB District Palas CT1 SRCF Constanța.


Daniela Staicu se felicită că a ales să devină impiegat de mișcare, deși putea să fie învățătoare. Când a terminat liceul a început să lucreze la Stația CF Mangalia, iar de câțiva ani este impiegat la Stația CF Constanța.

„Totul a început ca o provocare. Nu eram foarte dornică să lucrez în acest domeniu. La 20 de ani eram un pic temătoare. Am îndrăgit meseria și am ajuns să o iubesc și să o iau așa cum este ea. Se zice că CFR-ul este a doua armată. Așa este. În funcția de impiegat sunt multe reguli stricte. Din punctul meu de vedere, pe mine m-a transformat dintr-o persoană timidă, introvertită, într-o femeie puternică. Datorită meseriei sunt astăzi așa cum sunt“ - Daniela Staicu, Impiegat de mișcare SRCF Constanța.


Când era copil, Roxana Iosif visa să devină balerină. Vizitele dese la locul de muncă al mamei sale, care toată viața a lucrat la CFR, i-au schimbat preferințele, astfel că de 9 luni lucrează ca impiegat de mișcare la Regionala CFR Infrastructură Constanța.


Îi place atât de mult această meserie, încât spune că dorește să își continue cariera în domeniul feroviar. Este delicată și pare fragilă, dar se descurcă foarte bine, iar mecanicii de locomotivă îi ascultă comenzile.

„Meseria asta mi-a insuflat-o mama mea care a ieșit la pensie din cadrul CFR. Până acum nu am avut probleme cu mecanicii. Contează și de tine ca persoană să inspiri siguranță și că știi ceea ce faci. “ spune Roxana Iosif, Impiegat de mișcare SRCF Constanța.


Maria Gabor a făcut studiile la Iași, iar când a terminat, în 1990, a fost repartizată la Regionala Constanța, la Fetești, ca stagiar. A promovat ca inginer și a reușit să facă față greutăților meseriei, să se ocupe și de familie, dar și de carieră, iar acum ocupă o funcție de conducere.
 


„Nu a fost ușor. Prima dată mi s-a părut greu, dar acum este ceva normal, având în vedere că o femeie are în primul rând grijă de familie și mai puțin carieră“ a povestit Maria Gabor – Șef secție adjunct – Secția L1 SRCF Constanța.


Colegele noastre au demonstrat că pot ocupa cu succes posturi dificile, cu multă răspundere și provocări multiple.

Regionala CF Infrastructură Constanța le urează ”La mulți ani!”, tuturor femeilor.

Sursa foto-video: CFR 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța O femeie a reclamat la Protecția Consumatorului restaurantul La Scoica, după ce a mâncat acolo de 8 martie. Ce spune Nicu Lascu despre incident?

04 Apr 2024 18366

Recomandări de styling pentru petrecerea de Ziua Femeii

20 Mar 2024 363

10 martie - Ziua internaţională a femeilor judecător

10 Mar 2024 400

Misiune deosebită de 8 Martie pentru salvatorii ISU Constanța (GALERIE FOTO)

08 Mar 2024 660

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 757

Cărți și mărțișoare oferite în dar cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii de bibliotecarele din cadrul Bibliotecii Județene Constanța (GALERIE FOTO)

08 Mar 2024 536

ÎPS Teodosie, mesaj de Ziua Femeii - „Femeia ocupă un loc foarte important în societate“ (VIDEO)

08 Mar 2024 614

De Ziua Femeii „Gala Excelenţei şi Performanței Feminine”, organizată de Consiliul Județean Constanța. Ce premii au fost acordate

08 Mar 2024 754

ISU IașiPolițiști, pompieri și jandarmi alături de doamne și domnișoare

08 Mar 2024 348

8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, marcată și de SRCF Constanța (VIDEO)

08 Mar 2024 488

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 351

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 637

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită în avans la Căminul pentru persoane vârstnice Constanța

07 Mar 2024 596

De Ziua Internațională a Femeii Cele mai multe comenzi de flori de 8 Martie sunt făcute în București, Cluj-Napoca și Constanța

07 Mar 2024 597

Programul casieriilor RAJA Constanța în 08 martie 2024 - Ziua Internațională a Femeii

06 Mar 2024 512