9 decembrie - Ziua Internaţională a copiilor în mass-media

  • Pe 9 decembrie este declarată Ziua Internaţională a copiilor în mass-media
  • Copilul în mass-media reprezintă un ax important în dezvoltarea unei povești
  • Că e privit ca un exemplu pozitiv sau negativ, ambele atrag atenția publicului
 
În legătură cu impactul pe care îl are mass-media în educaţia generaţiilor de astăzi, pe 9 decembrie este declarată Ziua Internaţională a copiilor în mass-media, pentru a demonstra influenţa surselor informaţionale pentru copii şi rolul copiilor în mass-media, totodată.
 
În ultimii ani, au fost marcate de evoluţii ale valorilor, normelor şi modelelor juridice care reglementează situaţia copilului în societate. O responsabilitate a întregii mass-media, prin calitatea sa de canal de informare, reprezintă o componentă esenţială în respectarea drepturilor şi libertăţilor, aşa cum libertatea de expresie reprezintă o condiţie sine qua non a însăşi existenţei mass-media.
                          
În urma efectuării unui studiu de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, a fost prezentat un raport de monitorizare a imaginii copilului în mass-media, care a urmărit să scoată în evidenţă principalele tendinţe de reflectare a imaginii copilului în presă. O primă concluzie a acestui studiu relevă diferenţe semnificative între maniera de reflectare a situaţiei copilului din punctul de vedere al mediul de rezidenţă urban şi cel rural.
 
Conform raportului de monitorizare se constată în mediul rural o frecvenţă mai mare a accidentelor cărora le cad victime copiii în timp ce în mediul urban se manifestă o mai mare incidenţă a abuzurilor asupra copiilor, mai ales a abuzurilor sexuale. Tot în mediul urban se întâlneşte şi o frecvenţă mai mare a cazurilor de infracţiuni săvârşite de minori. Implicarea agenţilor guvernamentali, cât şi a actorilor din spaţiul societăţii civile în direcţia rezolvării problemelor copiilor este mult mai mare în mediul urban.
 
Majoritatea programelor de sprijinire a copiilor se derulează în oraşe, cu precădere în Bucureşti. Imaginea copilului din mediul rural, aşa cum apare ea în presă, ridică o serie de întrebări privind necesitatea unei implicări mai substanţiale a organizaţiilor neguvernamentale, dar şi a instituţiilor statului, în programe adresate copiilor din mediul rural şi în oraşele din provinciile cu un grad dezvoltare socio - economică mai redus. Imaginea copilului din mediul rural, reflectată în mass-media prezintă un copil neglijat de familie si de societate, trăind în condiţii de viaţă şi de dezvoltare precare.
 
Analiza calitativă demonstrează că jurnaliştii se opresc rar asupra prezentării mai atente a cauzelor sau consecinţelor unui anumit eveniment în care sunt implicaţi copii. Şi mai rar se face legătura între serii de evenimente particulare pentru a se obţine un cadru general de dezbatere a problemelor generale cu care se confruntă copilul în societate.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un copil de 10 ani a împuşcat mortal un alt copil pentru că l-a învins la un joc video. „Nu cer decât să se facă dreptate“

19 Jan 2023 1554

Ministerul Finanțelor Precizări cu privire la majorarea alocațiilor pentru copii începând cu 1 ianuarie 2021

13 Feb 2021 3470

Programul „Alertă Copil”, adoptat tacit de deputaţi. A ajuns pe masa senatorilor (document)

18 Feb 2020 2025

Programul „Alertă Copil“, în curs de avizare la Camera Deputaţilor. Ce prevede proiectul legislativ (document)

09 Dec 2019 1784

Explozie la un carnaval din Paris. Copil printre persoanele rănite grav

01 Apr 2017 2597

UPDATE Se redeschide sau nu „Grădinița groazei“ de la Constanța? Ce spune ISJ

08 Sep 2016 3401

Zeci de copii au cerut parlamentarilor încă o zi liberă pentru părinţi

16 May 2016 1551

Printre victime, cinci copii Opt cadavre găsite într-o casă din Texas

10 Aug 2015 1393

Căpăţână sare în apărarea medicilor de pe secţia de Pediatrie

10 Feb 2015 1771

Romaniacurata.ro Ponta se pierde cu Firea

13 Oct 2014 1559