95 de ani de la moartea lui Ilarie, episcopul Constanței

  • Din iniţiativa sa a luat fiinţă Seminarul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, pentru recrutarea viitorilor preoţi.
  • Despre ultimele zile din viaţa episcopului Ilarie, dar şi despre trecerea lui la Domnul, pe 27 septembrie 1925, au rămas câteva date într-un jurnal al episcopului Gherontie Nicolau.
Teodorescu Ilie ( n.18.10.1867 - d. 28.09.1925) – Episcop.

Devenit prin călugărie Ilarie. Diacon şi preot la Biserica Amzei din Bucureşti, profesor şi director de seminar, a fost instalat la Constanţa, la 21.05.1923, gramata de înscăunare fiind citită de Gala Galaction, pe atunci defensor eclesiastic al Mitropoliei Ungro-Vlahiei.

Una din preocupările imediate ale noului ales a fost cunoaşterea adâncă a stării de fapt din punct de vedere moral, social şi naţional a eparhiei sale. S-a îngrijit de organizarea bisericească, dorind să le asigure credincioşilor cele necesare satisfacerii nevoilor spirituale. În prim-plan, figura situaţia delicată a bisericilor: dărăpănate, lipsite de preoţi, stare datorată neajunsurilor războiului, pentru care intervine pe lângă Sfântul Sinod şi Ministerul Cultelor, acţiunea sa având ca rezultat votarea unei legi speciale pentru numirea preoţilor în Dobrogea.

Tot din iniţiativa sa a luat fiinţă Seminarul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, pentru recrutarea viitorilor preoţi. Probabil că activitatea neobosită şi permanentă a regretatului om şi vrednic prim episcop al Constanţei ar fi fost încununată de şi mai frumoase rezultate pe teren religios, moral şi cultural dacă nu s-ar fi sfârşit din viaţă. A fost înmormântat la Cimitirul „Bellu” din Bucureşti.(„Dicționar de personalități dobrogene”, vol. IV), este postarea de pe pagina de Facebook a Biblotecii Județene Constanța.

Despre ultimele zile din viaţa episcopului Ilarie, dar şi despre trecerea lui la Domnul, pe 27 septembrie 1925, au rămas câteva date într-un jurnal al episcopului Gherontie Nicolau. Acesta povesteşte :
 
„La 20 septembrie 1925, Mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan trece cu o ceată de închinători la Mormântul Domnului şi până să vină vremea plecării vaporului Constanţa-Iafa, vizitează pe Episcopul Ilarie, pe care-l pofteşte la dejun pe vapor. El face greşeala de primeşte şi pe la 3 vine acasă. Eu nu ştiam de această poftire, că l-aş fi făcut atent... Pe la 5, bolea. Îi cheamă pe doctorii Apostolescu şi Vasilescu. Dar şi a doua zi şi a treia zi şi a patra zi tot rău. Vineri mai adormea şi-mi spunea să mă duc la Făcăieni, judeţul Ialomiţa, să verific biserica renovată de acolo, că el, deşi poftit cu insistenţă, nu se bizuia să se ducă.
Sâmbătă la ora 2 p.m. trebuia să plec şi pela 10, mă duc să-i zic «rămas bun».

Stând de vorbă, odată văd că închide ochii, cum şedea pe scaun, îşi reazemă capul de perete şi şade aşa. Eu îl strig odată, dar nu răspunde; îl strig a doua oară şi văd că deschide ochii şi oftează. Ce, aţi adormit? Nu; am avut o sincopă, dar nu-i nimic. Şi am plecat.
 
La Făcăeni, după slujbă, la masă în curtea caselor parohiale, am ţinut o cuvântare, în care am împărtăşit enoriaşilor binecuvântările Prea Sfinţitului nostru Episcop Ilarie, care abia aştepta să se mai întremeze, ca să le facă şi lor o vizită canonică. «Trăiască», răspund comesenii, iar corul fetelor, condus de preoteasa preotului respectiv Virgil Andreiescu, învăţătoarea satului, intonează «Pre Stăpânul şi Arhiereul nostru, Doamne păzeşte-l întru mulţi ani».

 
(„Dicționar de personalități dobrogene”, vol. IV)

Sursa foto: Biblioteca Judeteana Constanta

Citește și: Ilarie, episcopul Constanţei (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Dobrogea înainte de 1878 (II) - Românii și așezările românești

21 Dec 2020 1692

#Dobrogea Digitală Dascălul Andrei Calu, personalitate de seamă a comunei Săcele

19 Dec 2020 2173

#Dobrogea Digitală Preotul Ioan Ciocan din Cernavodă, directorul gimnaziului „Principesa Elena”

30 Nov 2020 1587

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. Părintele Niculae Costea a trecut la cele veșnice

27 Nov 2020 1542

#Dobrogea Digitală Dobrogea, prima și ultima casă. Un preot tulcean „de poveste”

19 Nov 2020 1797

#Dobrogea Digitală În memoria domnului Ioan Popișteanu

18 Nov 2020 1645

#DobrogeaDigitală Un apostol al Bisericii și al neamului în războiul sfânt

27 Oct 2020 2133

#DobrogeaDigitală „Slavă întru cei de sus… Și eroilor noștri”

20 Oct 2020 1956

29 septembrie 110 de ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca (video)

29 Sep 2020 1079

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială de Constanța” Salutul între preoți

24 Sep 2020 1972

#DobrogeaDigitală – „Tomis. Revista eparhială de Constanța” În urmă cu nouă decenii, la Constanța era brevetată prima metodă modernă de întocmire a orarului școlar

18 Sep 2020 2553

#alegerilocale2020 Primarul PNL de la Cobadin, Cornel Cocoș - „Dezvoltarea comunei presupune, mai întâi, investiția în drumuri și în educație“

27 Aug 2020 1777

Așezământul din Techirghiol destinat copiilor abandonați și mamelor aflate în dificultate se apropie de inaugurare

20 Aug 2020 468

Fiul unui preot din Iași, decedat la mare, la Olimp. Mesaj de condoleanțe și din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române

13 Aug 2020 752

A fost duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol Câți ani ar fi împlinit astăzi părintele Papacioc

13 Aug 2020 1227