96 de ani de la Marea Unire Constănţenii au cinstit memoria celor care s-au jertfit pentru făurirea României unite (galerie foto)



Dobrogenii au sărbătorit, ieri, Ziua Naţională a României, prin ceremonii militare şi religioase. Autorităţile au depus coroane de flori la monumentele eroilor din Constanţa, Mangalia, Tulcea, Babadag şi Brăila, iar toate navele militare au arborat Marele Pavoaz.

Cu ocazia acestui eveniment de mare însemnătate pentru istoria României, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, a organizat, ieri, un ceremonial militar-religios, desfăşurat la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, din Cimitirul Central Constanţa. La manifestare, care a debutat cu slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, au participat prefectul judeţului, Radu Volcinschi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, prim-vicepreşedintele PNL, Dănuţ Culeţu, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, deputatul Mihai Tararache, liderii formaţiunilor de tineret ai PSD şi PNL, Costin Răsăuţeanu, respectiv Bogdan Bola, alături de asociaţii de rezervişti şi reprezentanţii minorităţilor conlocuitoare. De asemenea, şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ al judeţului Constanţa au participat la acţiunile organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României.
La finalul ceremonialului, au fost depuse coroane, omagiu adus eroilor. În garnizoană Mangalia, s-a desfăşurat ceremonialul militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Complexul Monumental din Piaţa Republicii. Seara, locuitorii din Mangalia au asistat la solemnitatea retragerii cu torţe a militarilor din Forţele Navale. Reprezentanţii Forţelor Navale au participat şi ei la  ceremonialul militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol şi la Paradă Militară organizată în Piaţă Constituţiei din Bucureşti. Ziua Naţională a României a fost marcată şi de efectivele din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“, care au participat la manifestările prilejuite de această celebrare, prin prezentarea unor exerciţii demonstrative şi a tehnicii din dotare şi prin defilarea unei subunităţi în localitatea Cumpăna.

Tulcea, în haine de sărbătoare

Luni dimineaţă, începând cu ora 10.00, autorităţile locale din Tulcea au sărbătorit, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea, Ziua Naţională a României. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreşedinţii CJ Tulcea, Cosmin Boiangiu şi Vasile Strat, prefectul Marin Bădiţă, primarul Constantin Hogea, parlamentari de Tulcea, reprezentanţi ai militarilor în rezervă şi în retragere, ai veteranilor de război, ai serviciilor deconcentrate. Ceremonialul a început cu o scurtă slujbă în amintirea celor care s-au jertfit pentru făurirea României unite. Au urmat, apoi, depunerea de coroane de flori în amintirea celor care şi-au pierdut vieţile pentru întregirea statului român, iar evenimentele s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Proclamaţia de la Alba Iulia de pe 1 decembrie 1918

Declaraţia asumată pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, prevedea „deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare, egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat, înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice, desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti“. Ziua Naţională a României este sărbătorită, începând cu anul 1990, la data de 1 decembrie. Însă, între 1866 şi 1947, acest eveniment a fost celebrat la data de 10 mai, apoi, între 1948 şi 1989, Ziua Naţională a României era sărbătorită pe 23 august. Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, arăta că Ziua Naţională a României va fi celebrată la data de 1 decembrie. Prevederea a fost reluată de Constituţia României din 1991, articolul 12, alineatul 2. De 1 Decembrie, în fiecare an, este celebrată unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, înfăptuită în 1918, respectiv Proclamaţia de la Alba Iulia (Rezoluţiunea Adunării Naţionale), care a avut loc la data de 1 decembrie 1918. Altfel spus, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, reprezintă data la care, în anul 1918, a avut loc, la Alba Iulia, Marea Unire a românilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2040

Ședinţă solemnă dedicată aniversării Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, la Parlament

04 Dec 2023 675

Primăria Cumpăna, județul Constanța Mesajul transmis de Ziua Națională a României

01 Dec 2023 986

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 774

Editorial Unitate, mândrie și aspirații- Sărbătorind Ziua Națională a României

01 Dec 2023 927

IPJ Constanța „La mulți ani de Ziua Națională a României!”. Iată cum au defilat polițiștii în această zi de sărbătoare (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 876

LIVE Text Spectacol la Constanța de Ziua Națională susținut de Fanfara Muzica Militară a Forțelor Navale (Galerie FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1289

LIVE VIDEO ​Ziua Națională a României, sărbătorită în mod inedit la Constanța (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1052

Comandantul flotei, contraamiral Cornel Eugen Cojocaru, despre nava antimină care va ajunge înainte de Crăciun la Constanța (VIDEO)

01 Dec 2023 1268

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

01 Dec 2023 1833

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, de Ziua Națională a Romnâniei „Toţi aparţinem unei singure naţiuni faţă de care avem obligaţia să ne strângem rândurile şi să‑i dăm şansa unui nou început“

01 Dec 2023 679

Ziua Națională a României, marcată la Constanța. Prefectul Coșa a transmis un mesaj manifest (VIDEO)

01 Dec 2023 980

Imaginea zilei Constanța Unitatea și devotamentul într-o singură imagine- polițist însoțit de fiica sa la parada de 1 Decembrie (FOTO)

01 Dec 2023 1762

Sportul din Constanța, mesaje de Ziua Națională a României. „Oriunde, tot timpul, cu tricolorul, mândri!“ (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 956

Știri Constanța azi LIVE VIDEO-TEXT. Defilare militară la Constanța, de Ziua Națională a României (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 3523