A fost adoptat proiectul de modificare a legii privind drepturile pacientului. Despre ce schimbări este vorba

cresc salariile pentru o parte dintre bugetari proiectul aprobat de camera deputatilor 785177
  • Proiectul de completare a legii drepturilor pacientului prevede introducerea în lege a unui nou capitol, intitulat „dreptul de a fi uitat" al supravieţuitorului de cancer.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 15 iunie, proiectul de modificare a legii privind drepturile pacientului, potrivit căruia, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente care vizează afecţiunea oncologică, acesta să aibă dreptul de a nu le furniza, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic, notează Agerpres

S-au înregistrat 239 de voturi „pentru".

Proiectul de completare a legii drepturilor pacientului prevede introducerea în lege a unui nou capitol, intitulat "dreptul de a fi uitat" al supravieţuitorului de cancer.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic", prevede proiectul, iniţiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

Potrivit proiectului, "distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie acest drept în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare".

"În vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele respective. La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătăţii stabileşte termene reduse (...) pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supravieţuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice", mai prevede actul normativ.

Proiectul mai stabileşte că nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a acestui drept al pacientului atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale.

Prezenta lege intră în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a declarat, marţi, la dezbaterea pe articole a proiectului, că "pentru prima oară în 30 de ani, Parlamentul a înţeles cât de important este să se aplece asupra celor diagnosticaţi cu cancer".

"Pentru fiecare dintre noi, în momentul în care spui 100.000, sunt cifre care produc fiori. Astăzi, în România, la fiecare 5 minute un român este diagnosticat cu cancer. (...) Dar astăzi vorbim despre vindecări, despre cei care au reuşit să treacă linia de sosire, vorbim despre supravieţuitori, vorbim despre problemele pe care le au aceştia, după ce diagnosticul sau după ce medicina le spune că sunt vindecaţi, că sunt oameni care îşi pot duce mai departe o viaţă normală. Proiectul meu de lege - intitulat sugestiv "Dreptul la uitare" - le dă posibilitatea foştilor diagnosticaţi cu cancer ca, după o perioadă de 7 ani, să îşi poată duce o viaţă normală, aşa cum o duce şi cel care nu a cunoscut niciodată în viaţa lui această tristă experienţă", a declarat ea.


Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputații au decis Vehiculele lente, exceptate de la inspecția tehnică periodică, mașinile de închiriat, verificate la 6 luni!

19 Apr 2024 576

Producție de energie în largul Mării Negre Legea privind energia eoliană offshore, adoptată de Camera Deputaților

09 Apr 2024 541

În atenția amatorilor Se închid sălile de păcănele din localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori

09 Apr 2024 2003

Camera Deputaților a numit 10 membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

28 Mar 2024 502

Se înfiinţează Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor în domeniul patrimoniului cultural imobil

12 Mar 2024 480

Legea „2 Mai”, adoptată de Camera Deputaților. Ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis

05 Mar 2024 677

Tribunalul Constanța a declinat dosarul în care un fost deputat constănțean cheamă în judecată Parlamentul României

01 Mar 2024 960

Bogdan Huțucă (PNL), președintele comisiei de Buget din Camera Deputaților, consideră discuția despre cotă unică sau impozitare progresivă, inserată artificial pe agenda publică

28 Feb 2024 670

Proiectul de lege care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice, adoptat de la Camera Deputaților

27 Feb 2024 537

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul referitor la diminuarea risipei alimentare

20 Feb 2024 712

Proiect de lege. Băuturile energizante ar putea fi interzise minorilor

19 Feb 2024 645

Modificări pentru obținerea permisului auto. Proba teoretică se poate da oriunde în țară

13 Feb 2024 640

Proiectul de lege privind producerea de conținut audio sau video fals va intra la vot în Camera Deputaților

12 Feb 2024 483

Oficial de la DIICOT despre atacul informatic de la Camera Deputaților! A fost întocmit dosar penal

30 Jan 2024 836

Atac cibernetic la Camera Deputaților!

30 Jan 2024 677