A fost adoptat proiectul de modificare a legii privind drepturile pacientului. Despre ce schimbări este vorba

cresc salariile pentru o parte dintre bugetari proiectul aprobat de camera deputatilor 785177
  • Proiectul de completare a legii drepturilor pacientului prevede introducerea în lege a unui nou capitol, intitulat „dreptul de a fi uitat" al supravieţuitorului de cancer.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 15 iunie, proiectul de modificare a legii privind drepturile pacientului, potrivit căruia, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente care vizează afecţiunea oncologică, acesta să aibă dreptul de a nu le furniza, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic, notează Agerpres

S-au înregistrat 239 de voturi „pentru".

Proiectul de completare a legii drepturilor pacientului prevede introducerea în lege a unui nou capitol, intitulat "dreptul de a fi uitat" al supravieţuitorului de cancer.

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic", prevede proiectul, iniţiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

Potrivit proiectului, "distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie acest drept în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare".

"În vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele respective. La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătăţii stabileşte termene reduse (...) pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supravieţuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice", mai prevede actul normativ.

Proiectul mai stabileşte că nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a acestui drept al pacientului atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale.

Prezenta lege intră în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a declarat, marţi, la dezbaterea pe articole a proiectului, că "pentru prima oară în 30 de ani, Parlamentul a înţeles cât de important este să se aplece asupra celor diagnosticaţi cu cancer".

"Pentru fiecare dintre noi, în momentul în care spui 100.000, sunt cifre care produc fiori. Astăzi, în România, la fiecare 5 minute un român este diagnosticat cu cancer. (...) Dar astăzi vorbim despre vindecări, despre cei care au reuşit să treacă linia de sosire, vorbim despre supravieţuitori, vorbim despre problemele pe care le au aceştia, după ce diagnosticul sau după ce medicina le spune că sunt vindecaţi, că sunt oameni care îşi pot duce mai departe o viaţă normală. Proiectul meu de lege - intitulat sugestiv "Dreptul la uitare" - le dă posibilitatea foştilor diagnosticaţi cu cancer ca, după o perioadă de 7 ani, să îşi poată duce o viaţă normală, aşa cum o duce şi cel care nu a cunoscut niciodată în viaţa lui această tristă experienţă", a declarat ea.


Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarii din mediul rural pot încheia contracte cu medicii de familie. Legea a fost adoptată de deputați

19 Sep 2022 791

Camera Deputaților a dictat noi responsablități pentru administratorii drumurilor din toată țara

10 Sep 2022 710

Proiectul de lege care prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj, adoptat de Camera Deputaților

07 Sep 2022 475

Cum a evoluat averea și interesele deputatului PSD Lucian Lungoci (DOCUMENTE)

25 Aug 2022 774

Declarații de avere Deputatul constănțean Bogdan Bola deține mai multe terenuri în județul Constanța. Evoluția averii (DOCUMENTE)

12 Aug 2022 1037

Declarație de avere Deputatul Dumitru - Viorel Focșa, trei terenuri intravilane (unul - în județul Bacău), o casă și două autoturisme (DOCUMENTE)

08 Aug 2022 994

Declarații de avere Cum a evoluat averea deputatului Stelian Ion, fost candidat la Primăria Constanța și fost ministru al Justiției (DOCUMENTE)

05 Aug 2022 1043

Camera Deputaţilor, convocată în sesiune extraordinară pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord

19 Jul 2022 512

Amenzile aplicate pentru necompletarea PLF ar putea fi anulate

29 Jun 2022 563

Camera Deputaților Astăzi se votează asupra cererii DNA de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu

28 Jun 2022 500

Primăria Cumpăna „Ia tradiţională românească, izvor nesecat de creativitate culturală”

24 Jun 2022 658

UPDATE. Camera Deputaților, ședință pe tema cererii DNA de ridicare a imunității lui Adrian Chesnoiu

23 Jun 2022 1016

Un miliard de lei, buget Clădirile cu risc seismic ridicat vor fi consolidate cu bani de la stat. Ce condiții sunt impuse

23 Jun 2022 754

Proiectul privind comunicaţiile electronice. aprobat de Camera Deputaților. Ce articole au fost eliminate

22 Jun 2022 530

Proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Vești bune pentru victimele violenţei domestice

22 Jun 2022 585