A fost făcut public proiectul privind programul de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”. Detalii despre proiect. Circumstanțe

Ieri, Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția pentru Relația cu Parlamentul și Asistență Juridică, în cadrul Transparenței decizionale, a făcut public proiectul Hotărârii de Guvern privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”
 

 
Astfel, în conformitate cu prevederile art. 22 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012,

în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 11 lit. m) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 20 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012,
 
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
 
Art. 1. – (1) Se aprobă circumstanţele şi procedura specifică aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea atribuirii unui acord-cadru şi a contractelor subsecvente aferente/contract multianual de furnizare a patru corvete, construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial.
(2) Se aprobă încheierea de către Ministerul Apărării Naţionale, potrivit procedurii specifice aprobate prin ordin al ministrului apărării naţionale, cu respectarea prevederilor art. 22 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, de acorduri/contracte interguvernamentale pentru echipamente, muniţii şi servicii necesare dotării corvetelor prevăzute la alin. (1), care nu pot fi achiziţionate decât prin contracte atribuite de un guvern unui alt guvern.
Art. 2. – Se autorizează Ministerul Apărării Naţionale să deruleze procedurile specifice prevăzute la art. 1, să semneze şi să deruleze contractele subsecvente aferente acordului- cadru/contractului multianual/acordurilor/contractelor interguvernamentale atribuite în baza acestora prin Compania Naţională „Romtehnica” – S.A., în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012.
Art. 3. – Fondurile necesare realizării programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” se asigură, în condiţiile legii, în limita creditelor de angajament şi bugetare aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naţionale.
 
Mai departe se arată că ”pentru Armata României este fundamental ca realizarea lucrărilor de construcţie şi dotare a celor patru corvete să se facă în România, în vederea eliminării riscurilor care pot afecta îndeplinirea programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” în termenele asumate şi pentru satisfacerea cerinţelor de securitate a  aprovizionării ale forţelor navale române/statului român, iar la procedura specifică aferentă programului esenţial de înzestrare „Corvetă multifuncţională” pot participa operatori economici din state membre NATO care au în portofoliu nave similare, construite şi livrate până la data iniţierii procedurii de achiziţie”.
 

Circumstanțe


În prezent, regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acţiunile de încălcare a normelor de drept internaţional, prin punerea în discuţie a ordinii internaţionale, conservarea conflictelor îngheţate şi intensificarea prezenţei militare.


Forţele navale române, pentru îndeplinirea misiunilor specifice în acest context politico-militar, trebuie să dispună de o structură de forţe modernă, credibilă şi echilibrată în raport cu forţele navale ale celorlalte state riverane Mării Negre.

Cele mai eficiente nave de luptă de suprafaţă în zona de litoral sunt navele din clasa „corvetă”, cu deplasament mediu, capabile să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în Marea Neagră şi în afara acesteia, având o autonomie corespunzătoare şi calităţi nautice care să le permită executarea acţiunilor inclusiv în condiţii hidro-meteorologice dificile.

În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă.

În aceste condiţii, dotarea forţelor navale române cu patru corvete multifuncţionale noi, moderne, interoperabile cu navele din dotarea altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viaţă a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baza Logistică Navală a bătut palma cu Tehnorex International SRL, din Constanța! (DOCUMENT)

19 Feb 2024 622

Act adițional Ministerul Apărării Naționale alocă noi fonduri pentru Șantierul Naval Midia SA (DOCUMENT)

25 Jan 2024 1098

Știri Constanța azi Un pescar a crezut că a luat foc un vapor pe Marea Neagră. Iată despre ce este vorba (FOTO+VIDEO)

13 Nov 2023 1965

Licitații Constanța Ministerul Apărării Naționale, contract cu Tehnorex Internațional pentru amenajarea spațiilor interioare la navele de tip corvetă (DOCUMENT)

22 Sep 2023 923

Ziua Marinei Române 2023 Corveta turcească TCG „Kinaliada” participă la eveniment

09 Aug 2023 1037

Trageri cu muniție de luptă pe brațul Sfântu Gheorghe al Dunării. Imagini din timpul exercițiului militar (galerie foto)

20 Oct 2021 1251

Ce a cumpărat Unitatea Militară 02049 Constanța de la o societate din București (document)

28 Sep 2021 3533

Forțele Navale Române. Echipajul Corvetei 265 s-a întors acasă

27 Aug 2021 1316

Forțele Navale Române, alături de partenerii din Ucraina, în zi de sărbătoare

22 Aug 2021 1684

Baza Logistică Navală caută firmă pentru asigurarea navelor care vor avea misiuni în Marea Neagră

19 Mar 2021 1189

A doua corvetă construită de Damen în România, livrată către Marina Militară din Pakistan

13 Nov 2020 2094

Corveta „Amiral Petre Bărbuneanu” s-a întors în portul Mangalia

28 Sep 2020 1883

Corveta Amiral Petre Bărbuneanu, exerciții comune cu Forțele Navale ale Ucrainei

23 Sep 2020 1793

Forțele Navale Române. Exercițiul „Sea Breeze 20”, la final (galerie foto)

28 Jul 2020 1504

Forțele Navale Instrucția multinațională în Vestul Mării Negre continuă

20 Jul 2020 1550