A fost lansat proiectul „CONSTANȚA spune NU hepatitei C!”. Ce spun specialiștii

  • Evenimentul are loc la Universitate Ovidius, Campus, astăzi, 9 aprilie, de la ora 12.00. 
Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, Asociația Gastroenterologia Tomitană și APT-C organizează lansarea oficială a proiectului de conștientizare și testare pentru depistarea infecției cu virusul hepatitic C “CONSTANȚA spune NU hepatitei C”, adresat populației cu risc crescut de hepatită C. 

Proiectul va cuprinde angajații din unitățile industriale din Portul Constanța și populația din comunitățile rurale din județul Constanța (comunele Cogealac, Mereni, Bărăganu, Negru-Vodă) prin intermediul cabinetelor medicilor de familie.

Prin acest proiect organizatorii își propun:
• să creștem rata de informare a populației și de conștientizare cu privire la importanța testării pentru hepatita C
• asigurarea accesului populației din județul Constanța la testarea rapidă și gratuită, precum și accesul imediat la evaluare și tratament al persoanelor depistate pozitiv pentru infecția cu virusul hepatitic C (VHC)
• susținerea eforturilor României de aliniere la obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de eliminare a hepatitelor virale, respectiv hepatita C până în 2030.

Evenimentul de lansare a campaniei de conștientizare și testare se va realiza cu participarea reprezentanților autorităților locale, oficialilor din sistemul de sănătate, președintelui Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO) și medicilor specialiști și de familie.

Prezenți la eveniment sunt Silviu Coșa, prefectul Constanței,  președintele Consiliului Județean Constanța, prof. dr. Ioan Tofolean, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, prof. dr. Eugen Dumitru, profesor de gastroenterologie și medicină internă, șeful Clinicii de Gastroenterologie a SCJU, conf. dr. Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității Ovidius, dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Evenimentul a început cu o prezentare video pentru invitații de pe Zoom cu privire la situația Hepatitiei C în România, susținută de către prof. dr. Eugen Dumitru.

„Sunt încântat de răspunsul dvs. la invițatia noastră. Scopul este un proiect de care Constanța avea nevoie de foarte mult timp. Am pregătit câteva slide-uri pentru a parcurge pasii. Aseară când mă gândeam la ce o să vă povestesc am realizat că au trecut 25 de ani de cand primul pacient din Constanța a fost diagnosticat și tratat pentru Hepatita C", a spus prof. dr. Eugen Dumitru.


Pana în anul 2030 se dorește scăderea mortalității cu 65%. Acum se vindecă aproximativ 99% dintre pacienți, dacă sunt diagnosticați.

„Există o discrepanță mare între numărul de pacienți infectați și cei care se tratează", a adăugat medicul.


Medicii spun că este important ca angajații din Portul Constanța să fie testați. Din 4.000 de angajati, aproximativ 2.000 de persoane ar putea fi testate. 


Testarea se face din deget, rezultatul fiind gata în cateva minute. 

Se dorește realizarea unui registru regional al paciențior cu Hepatita C.


A luat cuvântul managerul SCJU Constanța, Ioan Tofolean, care a spus că este extraordinar că medicii vor merge la oameni și nu invers.

"Făceam o paralelă între pandemia cu Hepatita C și COVID-19. De la COVID am avut, până acum, 3 milioane de decese, iar de la Hepatita C aproximativ 400.000 pe an. La COVID nu cunoaștem regulile. Abia de un an ne dezmeticim. Trebuie intervenit și să reducem la maximum posibil infectarea cu hepatita", a spus managerul. 


Ia cuvântul rectorul Dan Marcel Iliescu. 

"Vreau să încep prin a felicita echipa pentru acest proiect. Acum asistăm la un act de încredere și de realism pentru că populația are și alte așteptări în afară de situația cu COVID. Universitatea este un partener și vă urăm succes mult", a spus rectorul
 


Ia cuvântul presedintele CJ Constanța, Mihai Lupu. 

 

"Este un act foarte important pentru sănătatea județului nostru. După ce vedem la televizor toate relele, lucrurile astea trebuie să ne privească pe toți. Proiectul este foarte important pentru că se încadrează în programul meu electoral de sănătate", a spus Lupu.

"Oricât de multe resurse am aloca noi, nu sunt suficiente. Cea mai bogată resursă a acestui județ este resursa umană", a adăugat șeful CJC.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea „Ovidius” din Constanța dezvoltă proiecte de pregătire profesională. Parteneriat cu ENGIE România

16 Jun 2021 458

„Modelul de Impact al Turismului, exemplu de bună practică pentru analiza de date în realizarea strategiei de dezvoltare durabilă”, atelier online găzduit de Universitatea Ovidius din Constanța

15 Jun 2021 242

Universitatea „Ovidius” din Constanța Protocol de colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și Crama Histria

15 Jun 2021 497

Sondaje de opinie. Parcul Ovidius, exemplu de implicare în viața comunității, pentru autoritățile constănțene!

14 Jun 2021 456

Oportunitate de angajare la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Post vacant în cadrul Direcției Juridice și Contencios

13 Jun 2021 435

Universitatea „Ovidius” din Constanţa angajează administrator financiar

13 Jun 2021 912

Posturi vacante la Universitatea „Ovidius” din Constanţa

12 Jun 2021 1378

Universitatea „Ovidius” din Constanţa angajează consilier juridic

12 Jun 2021 625

Filip, fiul lui Marcel Ciolacu, este student la Universitatea Ovidius Constanța. La ce facultate este și de ce a ales să vină aici

10 Jun 2021 2075

Universitatea „Ovidius” din Constanța Studenți ai Facultății de Construcții, premiați în cadrul unui concurs

09 Jun 2021 681

Universitatea „Ovidius” Studenți ai Facultății de Matematică și Informatică, prezenți la concursul național UNbreakable România

08 Jun 2021 587

Universitatea „Ovidius” din Constanța Prima școală de vară în domeniul Blockchain

07 Jun 2021 447

Universitea Ovidius din Constanța Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice implementează proiectul Rose „#PânăLaCapăt”

07 Jun 2021 854

Sondaj de opinie Parcul Ovidius, palmă sau exemplu de implicare în viața comunității, pentru autoritățile constănțene?

07 Jun 2021 1738

ConstanțaTv prezintă istoria Ovidius Park. De la început până, ieri, la inaugurare (video)

06 Jun 2021 1061