A început Summitul pentru Securitate de la Marea Neagră! Ce nume sonore de la nivel mondial sunt prezente la Constanța (GALERIE FOTO și VIDEO)

foto: ZIUA de Constanța
UPDATE 4

În continuarea evenimentului, ia cuvântul Senatorul Roger Wicker.
 

"Înseamnă mult pentru noi și reiterez ce a spus Bogdan. Condamnăm deflagrațiile făcute de deciziile domnului Putin. Decizia a fost în trecut adoptată și de Rusia. Deci este dublu alarmant și tulburător că ceva votat de Federația Rusă este călcată în picioare. S-a mutat repede către crime de război și genocid.  Am avut destul consens la masa astăzi, de la prietenii noștri din regiune. O să suport mai multe sancțiuni. Atât republicanii si democrații au cerut toate gamele de sancțiuni. Este o reglementară care trebuie aplicată de administrația Biden.  Dacă sunt alte sancțiuni care ar putea fi aplicate vor fi aplicate. 


Vladimir Putin și regimul său atacă oameni nevinovați care nu au nicio importanță strategică

Vladimir Putin și regimul său atacă oameni nevinovați care nu au nicio importanță strategică.  Aurescu a spus că a condamnat ferm atacul de azi dimineață de la sanatoriu. Este încă o încălcare flagrantă a regulamentului internațional. , mai punctează Wicker. 

Dreptul umanitar internațional interzice ca civilii să fie ținte si ca obiectivele civililor să fie ținte. Acest lucru reconfirmă că este un razboi ilegal și imoral si trebuie să ia sfârșit cât mai repede. Voi lua legătura cu colegii nostri de la Chișinău și dacă putem ajuta cu ceva victimele acestui atac, vom ajuta. Viitorul Moldovei este important pentru siguranța Mării Negre. Suport aspirațiile Moldovei să se mute în UE. , mai menționează senatorul Wicker. 


Mesajul senatorului Wicker către Putin 

Acest război împotriva Ucrainei, și a vecinilor Ucrainei trebuie să se oprească acum. Domnule Putin, dacă trebuie să continui războiul, criza mâncării a dus la situația în care oamenii iau hrana de la gura a celor înfometați. Tu, domnul Putin, o să fii responsabil de moartea a milioane de oameni. Așa că oprește razboiul acum!, a spus senatorul, sigur fiind că agenții ruși vor asculta această conversație. 


UPDATE 3 


"Am avut onoare să particip astazi la Comisia Helsinki organizată de Congresul American. Îi mulțumesc domnului președinte al delegație comisiei - domnul Wicker. Evenimentul de la Constanța este o premieră pentru România. O reuniune precedentă a avut loc în 2019, la Polonia. Astăzi discutăm despre Marea Neagră., puncteează Aurescu.  

Evenimentul de astăzi are loc și după un alt moment important. Anul trecut am împlinit 10 ani de la semnarea strategiei comune. Pe lângă semnificația aniversării unui sfert de secol, discuțiile de astazi au fost axate pentru stabilitatea și securitatea regiunii Mării Negre.


Bogdan Aurescu și Senatorul Roger Wicker , foto: ZIUA de Constanța

Aurescu vorbește în continuarea intervenției sale despre Summitul NATO de la Madrid.

 Discuțiile noastre intervin chiar după încheierea discuțiilor Summitului NATO de la Madrid.  Acest summit de la Madrid, așa cum spunea și președintele Iohannis este unul dintre cele mai importante summituri. Toate obiectivele noastre strategice au fost atinse. Mă refer mai ales la includerea Mării Negre în noul concept strategic. Am subliniat faptul că provocările din Marea Neagră trebuie tratate într-un cadru mai larg. Am mulțumit pentru decizia SUA pentru a spori prezența militarilor în România. Am discutat despre securitatea alimentară si eforturile pe care le face România în acest sens. Marea Neagră va rămâne o prioritate pe agenda NATO și agenda SUA. 



UPDATE 2
 

„Vorbim de rachete care zboară deasupra grădinițelor. Este ceva barbar. Este vorba de epurare etnică, vorbim de viol și agresiune sexuală la nivel înalt. (...) Înțelegem necesitatea Ucrainei de a avea nevoie de noi. Președintele Zelensky este mereu convingător”, a declarat Mircea Geoană. 


„Nimic nu m-ar face mai fericit decât să văd Georgia și Republica Moldova în familia europeană”


Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a precizat, că va fi alocat pentru apărare, începând din 2023, de 2,5% din PIB. 

„Vom aloca începând cu 2023, pentru o anumită perioadă de timp (...) Preșdintele Biden, în intervenția sa, a menționat România cu această referință de 2,5% din PIB pentru apărare.


Este un pas important care este apreciat ca atare de aliați, inclusiv SUA.

Noi am susținut negocierile pentru un buget pentru cheltuielile comune ale NATO. (...) Vom avea mai mulți bani alocați din bugetul NATO. Sunt bani mai mulți pentru sprijinul acordat partenerilor vulnerabili - Ucraina, Republica Moldova, Georgia. Este încă o decizie care vine în sprijinul României”


Ministrul a adăugat că va fi creat un nou grup naval, precizând că în acest moment două astfel de grupuri sunt funcționale. Cel de-al treilea va fi elaborat în urma aprobării conceptului pe care autoritățile militare îl vor elabora, conform cererilor summit-ului.  

 

„Am fost primul ministru de externe aliat care a spus că acest exercițiu de analiză (pachet de analize NATO, orizont anul 2030 - n.r.) trebuie să se finalizeze, de fapt, prin aprobarea de noi concepte strategice”


Bogdan Aurescu spune că acest concept a fost aprobat la Summit-ul NATO de la Madrid. 

Bogdan Aurescu, foto: ZIUA de Constanța




UPDATE

Senatorul Roger Wicker a spus că este fericit că se află astăzi aici, în România, să discute despre situația din Ucraina. Va susține mereu rezolvatea situației din proximitatea României, a NATO.

Senatorul Roger Wicker, foto: ZIUA de Constanța

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României a luat cuvântul.
 

„Stabilitatea regiunii e importantă. În 1997, Romania si SUA a semnat parteneriatul strategic. În 25 de ani am continuat colaborarea la mai multe niveluri. Suntem conștienți de amenințarea din regiune ținând cont de granița mare pe care o are România cu Ucraina”


Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geaonă:

„Mă bucur că aliații americani au decis să disloce forte suplimentare în România. Salut decizia președintelui Franței cu privire la creștearea volumului și capabilităților.

Am avut o discuție cu președintele Zelenski.

Este o victorie importantă pentru forțele armate (în Insula Șerpilor – n.r.)”
 
Președintele Zelenski a făcut o pledoarie cu privire la continuarea susținerii Ucrainei, ceea ce și facem.

Ucraina are nevoie de sprijinul nostru financiar. Vom ajuta armata ucraineană să facă trecerea de la echipamente sovietice, la echipamente moderne”, a declarat Mircea Geoană. 

 
Mircea Geoană a menționat că nu există nicio amenințare la adresa securității României. 
 

„Vom reflecta asupra specificității Mării Negre, care este una atipică.

Vreau să transmit de aici, din Constanța, un mesaj către români – suntem protejați ca națiune, NATO își face datoria. Nu avem nicio problemă de securitate la nivelul României”
 
Tot ceea ce facem, facem dintr-o altă logică de apărare. Densitatea, frecvența, interdisciplinaritatea. Vom insera elemente cyber. (…) De ieri, decizia liderilor noștri reprezintă pentru noi un comandament”, a spus secretarul NATO.
 

„Vreau să le mulțumesc tuturor aliaților pentru contribuția militară în țară. Ne întărim infrastructura, ne consolidăm și cybersrcuritatea. Cred că acest summit, acest proiect amplu ne aduce în vedere cele necesare pentru îmbunătățirea strategiei​”, a declarat Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN.


Prin videoconferință a intrat Oleksandr Polishchuk, adjunct în Ministerul Apărării al Ucrainei.

foto: ZIUA de Constanța
 

„Războiul afectează milioane de suflete de pe tot globul. Suportăm deciziile luate la Summitul de la Madrid pentru sporirea numărului de militari în flancul estic NATO, în zona Mării Negre", a transmis Yordan Bozhilov, ministrul Apărării din Bulgaria.


Darsalia a scos în evidență și provocările Rusiei asupra Georgiei din trecut.

„Reiterez că în aceste momente de agresiune, Georgia va sprijini Ucraina"

La summit sunt prezenți și preșdintele CJC, Mihai Lupu și primarul Constanței, Vergil Chițac.

Președintele CJC, Mihai Lupu și primarul Constanței, Vergil Chițac

Știrea inițială

Helsinki Commission to Convene Black Sea Security Summit are loc astăzi, la Constanța! Participă nume sonore la nivel mondial, printre care și secretarul general adjunct NATO – Mircea Geaonă, cât și reprezentanți din Bulgaria, Georgia, Turcia și Ucraina, la cea din urmă amintim prezența ministrului apărării, Oleksii Reznikov. 




În urma Summitului NATO din 2022 de la Madrid, pe 1 iulie, Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa, cunoscută și sub denumirea de Comisia Helsinki, va convoca primul său dialog multilateral între aliații și partenerii regionali cheie privind securitatea Mării Negre.

La acest eveniment istoric de pe malul Mării Negre, membrii Congresului SUA, oficiali guvernamentali la nivel înalt din regiune și parteneri internaționali cheie se vor reuni într-un format de masă rotundă pentru a sublinia importanța critică a regiunii Mării Negre pentru Europa. pace și securitate și să stabilească o abordare durabilă, colectivă, pentru a pune capăt agresiunii ruse și pentru a consolida cooperarea reciprocă.

Summitul pentru Securitate de la Marea Neagră va fi prezidat de senatorul Roger Wicker (MS), membru al Comisiei Helsinki, căruia i se va alătura o delegație bipartizană de membri atât ai Senatului SUA, cât și ai Camerei Reprezentanților SUA. Participanții regionali includ:
• Ministrul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României
• Secretar general adjunct Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO
• Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării României
• Generalul-maior Jessica Meyeraan (USAF), Director de Exerciții și Evaluări, Comandamentul European al SUA
• deputatul Kaloyan Ikonomov, deputat în Parlamentul Bulgariei; Președinte, Grupul de prietenie Bulgaria – SUA
• Prim-viceministrul Lasha Darsalia, prim-viceministrul Afacerilor Externe al Georgiei
• Ministrul Mevlüt Çavuşoğlu, Ministrul Afacerilor Externe al Turciei (invitat)
• Ministrul Oleksii Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei

Summit-ului privind securitatea Mării Negre va include un schimb oportun și colaborativ în două sesiuni, care explorează teme majore legate de provocările de securitate regională:

1. Sesiunea 1: Confruntarea agresiunii ruse
2. Sesiunea 2: Relevanța Mării Negre pentru Securitatea Euro-Atlantică

foto: ZIUA de Constanța


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor

15 Apr 2024 276

Escadrila 572 Elicoptere și scafandrii de luptă. Activități de instruire în Portul Maritim Constanța (FOTO)

03 Apr 2024 479

Guvernul RomânieiProgramul activităților la Palatul Victoria - 03 aprilie 2024

03 Apr 2024 303

Conferința internațională LITTORAL 24 European Coastal Challenge Summit, la Universitatea Ovidius din Constanța

22 Feb 2024 478

Întâlnire a miniștrilor de externe ungar și ucrainean pe tema unui summit Zelenski-Orban

11 Jan 2024 575

Universitatea Ovidius din Constanța a participat la evenimentul internațional „Higher Education European Networking Summit” (FOTO)

13 Dec 2023 827

Intervenție online e premierului Ciolacu la Summit-ul internațional de la Kiev privind securitatea alimentară mondială

25 Nov 2023 689

Nicolae Ciucă Reziliența unei țări nu stă doar în posibilitatea de a face față amenințărilor de securitate

06 Nov 2023 688

Premierul Marcel Ciolacu „Transformarea economiei României într-una verde și digitală este un proces pe termen lung”

19 Oct 2023 867

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel Summit de urgenţă la nivelul UE pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu

15 Oct 2023 699

Președintele Klaus Iohannis în Ungaria! Este prima vizită la nivel de șef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani

11 Oct 2023 694

China nu participă la summitul anual G20 de la New Delhi. Ce spun oficialii americani

09 Sep 2023 790

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, întâlnire bilaterală cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda

07 Sep 2023 558

Inițiativa celor Trei Mări Marcel Ciolacu- "Inițiativa celor Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetățenilor noștri" (VIDEO)

07 Sep 2023 835

Palatul Parlamentului A început summitul Inițiativei celor Trei Mări! Participă peste 1000 de persoane (FOTO)

07 Sep 2023 762