UPDATE ​Doliu în lumea culturii și artei constănțene



S-a stins din viață o mare artistă: trădată de trupul devenit prea fragil și neîncăpător pentru un suflet atât de mare, Aida Abagief a ales să se elibereze și să cânte, de astăzi, printre îngeri.

Sosită la Constanța în 1960, după absolvirea Conservatorului «Ciprian Porumbescu» din Bucureşti, Aida (nume predestinat, ales de tatăl său, inspirat de frumoasa prinţesă etiopiană din opera lui Verdi) avea să se identifice, timp de 28 de ani, cu scena lirică de la malul mării.
Aplaudată cu venerație în peste 2000 de reprezentații, iubită de public și elogiată de critici, premiată la concursuri prestigioase din lume, inclusă în enciclopedii ale interpreților de operă, Aida Abagief a avut o viață plină de vibrație și succes, dar și de muncă și dăruire – iar colecția ei de imagini și afișe, dăruite ziarului ZIUA de Constanța, ilustrează o întreagă poveste a acestui parcurs frumos, marcat de realizări remarcabile.
 
Portretul Aidei Abagief domină sala de muzică a Facultăţii de Arte, sală care îi poartă numele, în semn de profund respect şi recunoştinţă pentru contribuția la fundamentarea învățământului de arte din Constanța. Cu pasiune și talent, a pregătit voci merituoase, care au strălucit în competiții internaționale, cinstindu-și dascălul de excepție.   

Redăm mai jos mesajul Facultăţii de Arte, legat de trecerea la cele veșnice a profesorului emerit Aida Abagief:

 Colectivul Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța regretă profund trecerea la cele veșnice a doamnei profesor emerit Aida Abagief, fondatoare a facultății noastre, solistă, timp de 30 de ani, a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

Doamna profesor Aida Abagief va rămâne în amintirea noastră ca un artist și dascăl desăvârșit, pasionat, devotat studenților și profesiei până la sacrificiul de sine. Publicul, colegii, studenții și elevii care au cunoscut-o, au iubit-o, respectat-o și admirat îi vor păstra veșnică amintirea și recunoștința.

Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru tot ceea ce a făcut doamna profesor emerit Aida Abagief pentru cultura și învățământul constănțean și transmitem sincere condoleanțe tuturor celor ce-au iubit-o și apreciat-o. 

Dumnezeu să o odihnească în pace!


Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a trimis, la rândul său, un mesaj de regret pentru trecerea în neființă a marii artiste:

Încet, în liniște, pleacă dintre noi și se mută la cele veșnice reperele morale ale prezentului, profesioniști desăvârșiți care au șlefuit și încântat generații întregi de tineri și adulți, oameni care ne lasă o memorie vie și fapte de povestit peste timp, personalități care întruchipează cuvântul peren.

De ieri, soprana Aida Abagief strălucește și pe bolta cerească a stelelor care au luminat cultura constănțeană.
Ne-a încântat în peste 2.000 de spectacole de operă, operetă și concerte, a șlefuit generații întregi de artiști în cei 14 de ani de activitate didactică prodigioasă. Artist și dascăl desăvârșit, prim-solistă a culturii constănțene, numele Aidei Abagief este scris cu majuscule în cartea de istorie a județului Constanța.

Bunul Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în rândurile drepților!



UPDATE

Trupul neînsuflețit este depus la Casa Niculescu, lângă Cimitirul Central. Sâmbătă, 2 noiembrie, între orele 10.00-12.00, în foaierul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, cei care au iubit-o pe Aiba Abagief își pot lua un ultim bun rămas.
 

Citește și:

La iniţiativa ZIUA de Constanţa Aida Abagief, din nou pe scenă, după 30 de ani - „Această zi n-am s-o uit niciodată“ (galerie foto)

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)​

Radu Popescu și Aida Abagief alături de Vasile Pascali și Maria Dorobanțu

UPDATE. Soprana Aida Abagief omagiată la Teatrul "Oleg Danovski" în prefaţa spectacolului "Liliacul" (galerie foto+video)

ZIUA de Constanța o celebrează pe soprana Aida Abagief și vă invită la zilele Operei tomitane (galerie foto)

#citeşte ZIUA de Constanţa cinsteşte marii artişti. Întâlnire aniversară cu soprana Aida Abagief, la Teatrul „Oleg Danovski“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Aida Abagief, soprana de renume internațional „adoptată” de Constanța

30 Oct 2023 1298

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief

14 Jun 2022 3183

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief – 85 de ani de la naștere

14 Jun 2021 5278

#citeșteDobrogea Din stirpea celebrelor partenere de scenă, soprana Veronica Diaconu sărbătorește opt decenii de viață

16 Feb 2021 3149

#DobrogeaDigitală – „Dulcea povară”, de Jean Badea In Memoriam Aida Abagief, „o strălucită cântăreață de operă”

13 Jun 2020 4034

UPDATE Soprana Aida Abagief, condusă astăzi pe ultimul drum, la Constanța (galerie foto)

02 Nov 2019 4634

La mulți ani artistului liric constănțean Iulian Bratu!

26 Jun 2019 3461

Radu Popescu și Aida Abagief alături de Vasile Pascali și Maria Dorobanțu

18 Mar 2019 2249

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

11 Jan 2019 2664

Iunie 1968, spre Dublin, aeroport sud

12 Jul 2018 11798

Dublin, 2 decembrie 1974, Aida Abagief

12 Jul 2018 11661

Ansamblu din „Traviata“. Aida Abagief

12 Jul 2018 11517

Aida Abagief

12 Jul 2018 10901

Aida Abagief. „Tosca“, act IV. Teatrul „Ceske Budejovice“, Cehoslovacia

12 Jul 2018 2743

Aida Abagief, Dublin, 3 decembrie 1974

12 Jul 2018 2696