A murit arhitectul Băncii Naționale Române, Cristina Țurlea!Cristina Țurlea, arhitectul Băncii Naționale Române, a murit!

Informația a fost transmisă astăzi, 23 februarie 2021, de Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, citat de Gândul.info.

”Arhitecta Cristina Țurlea, colega noastră de la Banca Națională, a plecat mult prea devreme la cele veșnice. Ne vom aminti mereu de tot ce a făcut pentru instituția noastră, de când a venit la BNR, în 2005, valorificând si experiența, cunoștințele acumulate si consolidate la Ministerul Lucrărilor Publice”, a transmis Mugur Isărescu, citat de presa centrală.

„Ne vom aminti de vocația ei pentru perfecționare profesională – a absolvit Universitatea de Arhitectură, apoi a obținut o diplomă în Drept, si-a susținut Doctoratul în Arhitectură si a dobândit un atestat de specialist în studii istorice. Sau de pasiunea si profesionalismul cu care s-a alăturat echipei noastre de arhitecți, în procesul de anvergură susținut ani în șir de Banca Națională pentru consolidarea, restructurarea si restaurarea palatelor si sediilor sale istorice. Totodată, ne vor aminti de „arhitecta noastră” cărțile de autor, scrise cu talent şi cu bogăție de informații. Cristina Țurlea s-a afundat în arhive şi de acolo, după meticuloase cercetări, a scos la lumină, cu ochi de arhitect si cu vocație de scriitor, priceperea de a construi durabil şi monumental a generaţiei de specialişti în domeniu ce s-a format şi s-a afirmat, pe pământ românesc, începând din a doua jumătate a veacului al XIX-lea”, se mai arată în mesajul Guvernatorului BNR.

“Cronica restaurării Palatului Vechi”, nominalizată în 2011 la Anuala de Arhitectură, „Centrul istoric si financiar al Bucureștilor” ori recenta apariție „Simboluri în arhitectura palatelor financiar-bancare” sunt lucrări-album, veritabile documente de referință, ce surprind, etapă cu etapă, momentele reabilitării unor capodopere ale patrimoniului național. Toate redate societății românești de astăzi. Somn lin, Cristina! Condoleanțe familiei îndurerate!”, a încheiat Mugur Isărescu.

 
”Cu durere, Uniunea Arhitecților din România anunță trecerea in nefiițăa, după o lungă și grea suferință, a colegei noastre, arhitecta Cristina Țurlea. A fost o prezență luminoasă, cu preocupări atât în domeniul reperelor culturale ale meseriei cât și în domeniul artelor vizuale, o sensibilitate deosebită grație careia a realizat o serie de expoziții de pictură, precum "Culori și culoare", "InSemne în Culoare", "Joc de Culori", "InCHIPuiri", ALEGria", "EMOgrafii", "Priviri" și altele talmacite cu farmec și o inegalabilă înțelegere de soțul sau Stelian Țurlea. Atât volumele dedicate construcțiilor bancare cât și expozițiile sale de o valoare deosebită sunt numai o parte din bogăția lăsată nouă de un intelectual adevărat și un spirit artistic dăruit cu har.
Dumnezeu s-o aibă în pază!
Condoleanțe familiei îndoliate!”, a transmis în urmă cu câteva zile Uniunea Arhitecților din România.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Canalelor Navigabile achiziționează servicii de pază. Contract de peste 1,1 milioane de euro!

23 Dec 2020 2494

Ce s-a întâmplat cu procesul deschis de BNR împotriva beneficiarilor de top ai retrocedărilor din Portul Tomis

05 Dec 2020 1226

BNR lansează o monedă de argint cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi

03 Dec 2020 1825

Cine asigură elicopterele Forțelor Navale

14 Nov 2020 3121

BNR, la judecată cu beneficiari de top ai retrocedărilor din Peninsula Constanței. S-au emis citațiile

21 Oct 2020 2391

Banca Națională a României scoate la licitație Casa George Barițiu, din Brașov

05 Oct 2020 790

Direcția Supraveghere a BNR are o conducere nouă. Adrian Cosmescu, director de la 1 octombrie

23 Sep 2020 625

Hotărârile Consiliului de administraţie al BNR pe probleme de politică monetară

29 May 2020 746

Emisiune numismatică cu tema 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989. Cum arată. Cât costă

11 Dec 2019 623

A fost lansată moneda numismatică dedicată celebrării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-chineze

13 Nov 2019 878

Monedă de argint aniversară emisă de BNR. Care este motivul pentru care a fost lansată

12 Nov 2019 902

Banca Națională a României, hotărâri cu privire la problemele de politică monetară

06 Nov 2019 822

În documentul contestat de BNR apar Borcea, Camboianu şi ceilalţi Procesul Băncii Naţionale cu Primarul Municipiului Constanţa, suspendat. Părţile nu s-au mai prezentat în instanţă (document)

01 Nov 2019 2523

Banca Națională a României are un nou Consiliu de administrație

11 Oct 2019 758

Sucursala BNR Constanța lansează o monedă de argint la aniversarea înfiinţării Societăţii de cultură Macedo-Română

10 Sep 2019 1941