Actualitate

A revenit acasă la invitaţia ZIUA de Constanţa Tenorul Vasile Moldoveanu primeşte, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa

Emoţii mari pentru tenorul Vasile Moldoveanu, care, astăzi, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“, la propunerea Facultăţii de Arte. Festivitatea va avea loc începând cu ora 11.00, în Sala Senatului din cadrul universităţii.
 
„Pentru valoarea sa artistică excepţională, pentru faptul că nu a uitat de unde a plecat - în toate prezentările pe care le-a făcut în prestigioasa sa activitate, apare înscris ca fiind născut la Constanţa, dând astfel oraşului nostru recunoaştere şi respect -, pentru reprezentarea remarcabilă a artei lirice româneşti în lume şi pentru cariera sa impresionantă, Senatul Universităţii «Ovidius» din Constanţa, la propunerea Facultăţii de Arte, acordă titlul de Doctor Honoris Causa domnului Vasile Moldoveanu, un corifeu al artei spectacolului“ - se arată în Laudatio.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, într-o serie de materiale dedicate maestrului Vasile Moldoveanu, debutul său pe scena constănţeană, ascensiunea fulminantă care i-a înscris numele în topul celor mai mari tenori ai lumii, precum şi nedreptatea făcută acestuia de statul comunist, care l-a condamnat la moarte deoarece a ales să-şi împlinească destinul artistic în străinătate.
 
Marele tenor nu a mai ajuns acasă, la Constanţa, de peste 50 de ani, nici nu l-a invitat nimeni vreodată, deşi a fost, în ultimii cinci ani, prezent în România. La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, marele artist liric, elogiat de presa internaţională, a ajuns, în toamna acestui an, în sfârşit, acasă. Evenimentul a fost dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Vasile Moldoveanu s-a născut pe 6 octombrie 1935, la Constanţa. A urmat cursurile primare la Şcoala Generală nr. 11, de pe strada Călăraşi. Îşi aminteşte de străzile pe care îi umblau paşii: Ştefan Mihăileanu, Mihai Viteazul, Panait Moşoiu, Topraisar, Gen. Eremia Grigorescu... Un cartier cu cele mai multe case din chirpici, dar văruite în alb, ca strigătul spre libertate al locatarilor împovăraţi de sărăcie. A urmat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân“, dar în clădirea de pe strada Traian, unde funcţionează astăzi Colegiul „Mihai Eminescu“, clase doar de băieţi, după moda timpului.
 
Vasile Moldoveanu a urcat pe scenele operelor din marile oraşe germane, din America, Franţa, Elveţia, Anglia - Covent Garden, Italia, Olanda, Portugalia, Iran, Africa de Sud.
 
A cântat alături de artişti celebri precum Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé, Boris Christoff, Nicolai Ghiaurov, Renato Bruson, Renata Scotto, Mirella Freni, Eva Marto şi a colaborat cu regizori de talia lui Roman Polanski, Franco Zefirelli sau Jean-Pierre Ponnelle.
 
Activitatea muzicală a tenorului Vasile Moldoveanu a fost transpusă şi în paginile unei cărţi, a cărei autoare este Ioana Diaconescu. Intitulată sugestiv „Vasile Moldoveanu: Un tenor român pe patru continente. Pasiune şi credinţă“, volumul cuprinde principalele coordonate din viaţa tenorului.
 
Şi colegul său de liceu Ioan Roman, în cartea sa intitulată „Întâlnirea“, i-a dedicat tenorului constănţean un capitol. „Mi-l amintesc pe Lică din anii de şcoală ca pe un băiat înalt, filiform, cu tenul smead, cu un chip deosebit de atrăgător, din care ieşeau în evidenţă ochii negri, sprâncenele arcuite, maxilarul cu contur ferm şi părul uşor ondulat“, relatează acesta despre fostul său coleg, ajuns acum mai cunoscut în restul lumii decât în oraşul în care a văzut lumina zilei.
 
Unul dintre cei mai importanţi critici de specialitate ai Americii, Bruce Duffie, nota, în 1982, despre tenorul constănţean: „Revelaţia este Vasile Moldoveanu, un Luigi absolut superb. Acest Luigi al lui Vasile Moldoveanu este esenţa tenorului, asta face publicul să înnebunească, ar trebui pusă secvenţa pe orice generic al unei emisiuni despre operă!“
 
Citeşte şi 
 
Vasile Moldoveanu, tenorul constănţean de la Metropolitan Opera, împlineşte, astăzi, opt decenii de viaţă (I) (video)

Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa Făgădău - „Poate nu am ştiut să arătăm respect valorilor oraşului“ (galerie foto + video)

În cinstea tenorului Vasile Moldoveanu Concert spectaculos la TNOB „Oleg Danovski“ din Constanţa (galerie foto + video)

Recunoaştere a valorii după 60 de ani Maestrul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului Constanţa (galerie foto)

Tenorul Vasile Moldoveanu se întoarce în orașul natal după şase decenii de exil

„E teribil de emoţionant!“ Celebrul tenor Vasile Moldoveanu şi-a revăzut după 60 de ani locurile natale (galerie foto)

La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa Tenorul Vasile Moldoveanu revine, astăzi, acasă

Tenorul constănţean Vasile Moldoveanu, „unul dintre acei interpreţi despre care se poate spune, astăzi, că este un superstar“ (video) (V)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru tenorul Vasile Moldoveanu

08 Aug 2018 1001

#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănţean. Tenorul Vasile Moldoveanu

11 Jun 2018 1080

Celebrul tenor Vasile Moldoveanu, la ceas aniversar! Maestrul constănţean de la Metropolitan Opera, împlineşte, astăzi, 81 de ani

06 Oct 2016 2076

Ar putea deveni profesor asociat la Universitatea Ovidius. Vasile Moldoveanu - „Voi reveni ca să continui această muncă“ (galerie foto + video)

21 May 2016 4032

Lobby la premierul Cioloş Tenorul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al Constanţei - „Viitorul primar trebuie să rezolve problema Teatrului de Operă şi a Cazinoului!”

20 May 2016 2434

Tenorul Vasile Moldoveanu a revenit pentru un Master Class de artă vocală. „La Constanţa, cultura există, dar mocneşte“ (galerie foto + video)

17 May 2016 3592

Tenorul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului natal - „Să facem din Constanţa un oraş de lumină, prosper!“ (galerie foto)

21 Dec 2015 1680

Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ Vasile Moldoveanu - „Îi îndemn pe tineri să înveţe şi să ajungă oameni de valoare“ (galerie foto + video)

19 Dec 2015 2717

Exclusiv Vasile Moldoveanu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”

08 Dec 2015 1193

Primarul Decebal Făgădău dă garanţii Tenorul Vasile Moldoveanu cere restaurarea cazinoului

31 Oct 2015 2221

Editorial Tenorul Vasile Moldoveanu. Statuia vie a speranţei renaşterii Cazinoului din Constanţa

31 Oct 2015 1643

Maestrul Vasile Moldoveanu, la întâlnire cu foştii colegi (galerie foto)

30 Oct 2015 2134

În cinstea tenorului Vasile Moldoveanu Concert spectaculos la TNOB „Oleg Danovski“ din Constanţa (galerie foto + video)

30 Oct 2015 2662

UPDATE 5. Aplauzele nu se mai opresc pe scena TNOB Maestrul Vasile Moldoveanu, în Portul Constanţa (galerie foto+video)

29 Oct 2015 2246

Recunoaştere a valorii după 60 de ani Maestrul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului Constanţa (galerie foto)

29 Oct 2015 3084