A revenit acasă la invitaţia ZIUA de Constanţa Tenorul Vasile Moldoveanu primeşte, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa

Emoţii mari pentru tenorul Vasile Moldoveanu, care, astăzi, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“, la propunerea Facultăţii de Arte. Festivitatea va avea loc începând cu ora 11.00, în Sala Senatului din cadrul universităţii.
 
„Pentru valoarea sa artistică excepţională, pentru faptul că nu a uitat de unde a plecat - în toate prezentările pe care le-a făcut în prestigioasa sa activitate, apare înscris ca fiind născut la Constanţa, dând astfel oraşului nostru recunoaştere şi respect -, pentru reprezentarea remarcabilă a artei lirice româneşti în lume şi pentru cariera sa impresionantă, Senatul Universităţii «Ovidius» din Constanţa, la propunerea Facultăţii de Arte, acordă titlul de Doctor Honoris Causa domnului Vasile Moldoveanu, un corifeu al artei spectacolului“ - se arată în Laudatio.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a prezentat, într-o serie de materiale dedicate maestrului Vasile Moldoveanu, debutul său pe scena constănţeană, ascensiunea fulminantă care i-a înscris numele în topul celor mai mari tenori ai lumii, precum şi nedreptatea făcută acestuia de statul comunist, care l-a condamnat la moarte deoarece a ales să-şi împlinească destinul artistic în străinătate.
 
Marele tenor nu a mai ajuns acasă, la Constanţa, de peste 50 de ani, nici nu l-a invitat nimeni vreodată, deşi a fost, în ultimii cinci ani, prezent în România. La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa, marele artist liric, elogiat de presa internaţională, a ajuns, în toamna acestui an, în sfârşit, acasă. Evenimentul a fost dedicat aniversării a 15 ani de existenţă a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Vasile Moldoveanu s-a născut pe 6 octombrie 1935, la Constanţa. A urmat cursurile primare la Şcoala Generală nr. 11, de pe strada Călăraşi. Îşi aminteşte de străzile pe care îi umblau paşii: Ştefan Mihăileanu, Mihai Viteazul, Panait Moşoiu, Topraisar, Gen. Eremia Grigorescu... Un cartier cu cele mai multe case din chirpici, dar văruite în alb, ca strigătul spre libertate al locatarilor împovăraţi de sărăcie. A urmat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân“, dar în clădirea de pe strada Traian, unde funcţionează astăzi Colegiul „Mihai Eminescu“, clase doar de băieţi, după moda timpului.
 
Vasile Moldoveanu a urcat pe scenele operelor din marile oraşe germane, din America, Franţa, Elveţia, Anglia - Covent Garden, Italia, Olanda, Portugalia, Iran, Africa de Sud.
 
A cântat alături de artişti celebri precum Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé, Boris Christoff, Nicolai Ghiaurov, Renato Bruson, Renata Scotto, Mirella Freni, Eva Marto şi a colaborat cu regizori de talia lui Roman Polanski, Franco Zefirelli sau Jean-Pierre Ponnelle.
 
Activitatea muzicală a tenorului Vasile Moldoveanu a fost transpusă şi în paginile unei cărţi, a cărei autoare este Ioana Diaconescu. Intitulată sugestiv „Vasile Moldoveanu: Un tenor român pe patru continente. Pasiune şi credinţă“, volumul cuprinde principalele coordonate din viaţa tenorului.
 


Şi colegul său de liceu Ioan Roman, în cartea sa intitulată „Întâlnirea“, i-a dedicat tenorului constănţean un capitol. „Mi-l amintesc pe Lică din anii de şcoală ca pe un băiat înalt, filiform, cu tenul smead, cu un chip deosebit de atrăgător, din care ieşeau în evidenţă ochii negri, sprâncenele arcuite, maxilarul cu contur ferm şi părul uşor ondulat“, relatează acesta despre fostul său coleg, ajuns acum mai cunoscut în restul lumii decât în oraşul în care a văzut lumina zilei.
 
Unul dintre cei mai importanţi critici de specialitate ai Americii, Bruce Duffie, nota, în 1982, despre tenorul constănţean: „Revelaţia este Vasile Moldoveanu, un Luigi absolut superb. Acest Luigi al lui Vasile Moldoveanu este esenţa tenorului, asta face publicul să înnebunească, ar trebui pusă secvenţa pe orice generic al unei emisiuni despre operă!“

 
Citeşte şi 
 
Vasile Moldoveanu, tenorul constănţean de la Metropolitan Opera, împlineşte, astăzi, opt decenii de viaţă (I) (video)

Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa Făgădău - „Poate nu am ştiut să arătăm respect valorilor oraşului“ (galerie foto + video)

În cinstea tenorului Vasile Moldoveanu Concert spectaculos la TNOB „Oleg Danovski“ din Constanţa (galerie foto + video)

Recunoaştere a valorii după 60 de ani Maestrul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului Constanţa (galerie foto)

Tenorul Vasile Moldoveanu se întoarce în orașul natal după şase decenii de exil

„E teribil de emoţionant!“ Celebrul tenor Vasile Moldoveanu şi-a revăzut după 60 de ani locurile natale (galerie foto)

La invitaţia cotidianului ZIUA de Constanţa Tenorul Vasile Moldoveanu revine, astăzi, acasă

Tenorul constănţean Vasile Moldoveanu, „unul dintre acei interpreţi despre care se poate spune, astăzi, că este un superstar“ (video) (V)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Tenorul constănțean Vasile Moldoveanu împlinește 87 de ani. La mulți ani, maestre!

06 Oct 2022 2322

#DobrogeaDigitală Vasile Moldoveanu, celebrul tenor constănțean, împlinește astăzi 86 de ani. Exemplu de pasiune și credință, iubit de patru continente

06 Oct 2021 2289

#DobrogeaDigitală Vasile Moldoveanu, tenorul plecat de la Constanța să cucerească lumea

12 Jan 2021 2921

#DobrogeaDigitală Zguduitoarele amintiri ale tenorului Vasile Moldoveanu, din timpul războiului, la Constanța

08 Oct 2020 4164

„Vasile Moldoveanu – Un tenor român pe patru continente. Pasiune și credință”

06 Oct 2020 4641

#DobrogeaDigitală „Vasile Moldoveanu – un tenor român pe patru continente”, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

06 Oct 2020 3828

Retrospectivă 2019. Evenimentele marca ZIUA de Constanța au resuscitat viața cultural-istorică a urbei

02 Jan 2020 3274

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru tenorul Vasile Moldoveanu

08 Aug 2018 2989

#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănţean. Tenorul Vasile Moldoveanu

11 Jun 2018 2923

Celebrul tenor Vasile Moldoveanu, la ceas aniversar! Maestrul constănţean de la Metropolitan Opera, împlineşte, astăzi, 81 de ani

06 Oct 2016 3103

Ar putea deveni profesor asociat la Universitatea Ovidius. Vasile Moldoveanu - „Voi reveni ca să continui această muncă“ (galerie foto + video)

21 May 2016 5726

Lobby la premierul Cioloş Tenorul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al Constanţei - „Viitorul primar trebuie să rezolve problema Teatrului de Operă şi a Cazinoului!”

20 May 2016 3482

Tenorul Vasile Moldoveanu a revenit pentru un Master Class de artă vocală. „La Constanţa, cultura există, dar mocneşte“ (galerie foto + video)

17 May 2016 5424

Tenorul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului natal - „Să facem din Constanţa un oraş de lumină, prosper!“ (galerie foto)

21 Dec 2015 2701

Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ Vasile Moldoveanu - „Îi îndemn pe tineri să înveţe şi să ajungă oameni de valoare“ (galerie foto + video)

19 Dec 2015 4090