A ţinut capul de afiş, în 2010, la Poliţia Română Cătălin Chelu şi legăturile sale cu Constanţa

Cătălin Chelu s-a născut la data de 21 mai 1967, la Craiova. A fost un om de afaceri din Galați, care deținea companiile Celule Electrice Băilești, Galgros Galați, Vulturul Comarnic și Mecanica Rotes Târgoviște, conform Wikipedia. Averea omului de afaceri era estimată la 70 milioane de euro în anul 2006.
 
Cătălin Chelu mai deține casa de brokeraj City Invest Galați și acțiuni la firmele Comat Galați, Vitimas Tecuci, Spit Bucovina, Transtec Tecuci, Minexfor Deva, Mecanica Rotes, Altur Slatina, Galgros Galați, precum și la societățile de investiții financiare (SIF): la SIF 5 Oltenia - 1,8073%, la SIF 1 Banat-Crișana - 1,297%, la SIF 3 Transilvania - 1,298%, la SIF 4 Muntenia - 1,4474%.

Cătălin Chelu, conexiuni cu Constanţa

Povestea lui Cătălin Chelu la Argus Constanţa începe în iulie 2011, când omul de afaceri a cumpărat, prin intermediul a 11 companii pe care le controlează, 13,3% din acţiunile societăţii Argus Constanţa. Suma plătită pentru cele peste 4,76 milioane de acţiuni cumpărate a fost de 15,25 milioane de lei.
 
La doar câteva zile de la preluarea pachetului majoritar de către Chelu, se anunţa deja o bătălie pentru supremaţia la Argus. Nu mai puţin de 19 firme controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu raportau deţinerea împreună a peste 40% din acţiunile UARG (simbolul bursier pentru Argus). La rândul său, SIF Oltenia raportase deţinerea a peste 32% din acţiunile UARG, iar tranzacţiile acţiunilor erau încă în desfăşurare. Acţiunile Argus au început să fie vândute.
La începutul lunii august 2011, producătorul de piese auto Altur Slatina, controlat de omul de afaceri Cătălin Chelu, a vândut o participaţie de circa 600.000 de titluri ale producătorului de ulei Argus Constanţa, reprezentând aproape 1,7% din capitalul companiei pe care a încasat peste 1,8 milioane de lei. Cumpărătorii participaţiei au fost alte două companii din grupul de firme controlat de Chelu, respectiv firma Favil SA, care a achiziţionat 233.400 de titluri Argus, şi distribuitorul de produse alimentare Galgros Galaţi (GALV), la care Cătălin Chelu deţine aproape 50% din acţiuni.

La un pas de a pierde Argus

La începutul lunii septembrie, Cătălin Chelu era deja în situaţia de pierde conducerea la Argus. Avocatura.com nota, la data de 3 septembrie, că acţionarii procesatorului constănţean Argus au decis alegerea unui nou Consiliu de Administraţie, iar acest moment ar putea fi decisiv pentru cei trei acţionari majoritari ai companiei. Astfel, Business Capital for Romania-Opportunity şi SIF Oltenia puteau prelua controlul noului CA, ceea ce ar fi făcut ca celălalt mare acţionar, afaceristul Cătălin Chelu, să piardă controlul asupra companiei.
Deja, în octombrie, neînţelegerile dintre Cătălin Chelu şi conducerea SIF Oltenia, majoritari la Argus, au ajuns în instanţă. La finele lunii octombrie, un număr de nouă firme controlate de Cătălin Chelu solicitau în instanţă obligarea mai multor acţionari ai Argus (UARG), printre care SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana şi BCR, să facă ofertă de preluare a companiei, deşi omul de afaceri trebuia să lanseze o astfel de operaţiune încă din luna august.
Cele nouă firme controlate de Cătălin Chelu au înregistrat în data de 17 octombrie 2011 dosare pe rolul Tribunalului Galaţi, în care sunt citaţi de fiecare dată SIF Oltenia şi Tudor Ciurezu, preşedinte CA şi director general al SIF, Prodplast, fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity, SIF Banat-Crişana şi BCR.
La aproape un an de la preluarea conducerii Argus, prin deţinerea unui pachet majoritar de acţiuni, prin firmele sale, scandalul dintre Cătălin Chelu şi reprezentanţii SIF Oltenia nu se încheiase. Reprezentanţii SIF Oltenia au fost nevoiţi să intre cu ajutorul unui executor judecătoresc în societate. Doar că norocul nu le-a surâs, iar reprezentanţii firmelor din „universul” lui Cătălin Creţu au intrat peste ei şi i-au împiedicat să organizeze o şedinţă a Consiliului de Administraţie, aşa cum le ceruse Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Cum era cunoscut Cătălin Chelu

Cătălin Chelu nu s-a bucurat de o reputaţie tocmai curată. Se spunea despre el că ar fi fost şcolit de Sorin Ovidiu Vântu şi i se punea în cârcă încercarea de a devaliza societatea Electroargeş, al cărei pachet majoritar îl preluase prin diverse firme pe care le controla, exact ca în cazul ARGUS. Problemele la ARGUS au început la puţin timp după ce Chelu a preluat acţiunile, acesta spunând că va decide dacă va face oferta publică de preluare a companiei după finalul bătăliei din piaţă cu SIF Oltenia, al doilea mare acţionar al companiei.
La începutul lunii noiembrie 2012, problemele cu legea au reînceput pentru Chelu. Procurorii DIICOT au transmis printr-un comunicat că „învinuitul Cătălin Chelu, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi - societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ. Pentru realizarea acestui obiectiv, învinuitul a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale tip SRL, mare parte cu sediul în municipiul Galaţi, şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare. Cu titlu de exemplu, în decursul perioadei 2001 -2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF-uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 RON, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 RON şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 RON. Ulterior, învinuitul a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora".

SIF Oltenia a făcut o ofertă publică obligatorie

Într-un final, în septembrie 2013, SIF Oltenia a anunţat că va face o ofertă publică obligatorie de preluare a ultimului mare producător independent de ulei comestibil, Argus Constanţa, după mulţi ani de zile de conflicte cu tabăra omului de afaceri Cătălin Chelu. SIF Oltenia anunţa că va începe, pe 23 septembrie 2013, oferta publică obligatorie de preluare a ultimului mare producător de ulei comestibil, Argus Constanţa, la un preţ de 2,4 lei / acţiune. SIF ar trebui să dea peste 38 de milioane de lei pe pachetul de 44,3% din acţiunile UARG. Oferta va dura până la 11 octombrie şi se va derula prin casa de brokeraj a SIF Oltenia, Voltinvest.

Condamnat definitiv în dosarul mită la MAI

Anul acesta, în luna septembrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea definitivă la şase ani de închisoare a omului de afaceri Cătălin Chelu. Acesta a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul „Mită la MAI”, pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu.
Două zile mai târziu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, Cristina Tatulici, declara că omul de afaceri a fost dat în urmărire naţională imediat după pronunţarea sentinţei, deoarece acesta nu s-a predat Poliţiei pentru încarcerare. Existau voci care susţineau că omul de afaceri ar fi părăsit deja ţara şi se află, cel mai probabil, în Republica Moldova, unde ar avea relaţii de afaceri cu diverşi cetăţeni moldoveni.
Ieri, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat în mod oficial că omul de afaceri Cătălin Chelu a decedat, luni, într-un spital din Amman.

„În urma demersurilor întreprinse de Ambasada României în Regatul Haşemit al Iordaniei, vă transmitem că, potrivit informării primite din partea unui spital din Amman, se confirmă decesul cetăţeanului român în cauză. Decesul a survenit la data de 8 decembrie 2014. În prezent, reprezentantul Ambasadei României la Amman se află la spital, formalităţile specifice fiind în curs de îndeplinire. După obţinerea tuturor documentelor eliberate de autorităţile iordaniene, Ambasada României la Amman va proceda la înregistrarea decesului în registrele de stare civilă române, conform solicitării aparţinătorilor”, se precizează în răspunsul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Despre Argus Constanţa

Argus Constanța este o companie producătoare de ulei vegetal din România. Fabrica de ulei a companiei a fost înființată în anul 1943 și a fost privatizată în 1948. Compania a fost privatizată în anul 1996, prin metoda MEBO. Argus deține o fabrică de ulei în Constanța și mai multe spații de depozitare a cerealelor în județele Constanța, Călărași și Tulcea.
 
Principalele mărci aflate în portofoliul companiei sunt Argus, Tomis și Sora Soarelui.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.