Actualitate

A venit primăvara şi s-a dat startul sezonului alergiilor. Care sunt simptomele. La ce plante trebuie să fiţi atenţi

Chiar dacă temperatura de afară nu este neapărat în concordanţă cu ideea de primăvară, constănţenii trebuie să ştie că din luna martie începe sezonul alergiilor. Aşa că polenurile sunt cele care îşi fac primele prezenţa în aer, mai ales cele din familia mestecenilor, urmate fiind de alte plante, din iunie, cea mai periculoasă fiind ambrozia.
 
Alergia este o reacţie a sistemului imunitar la contactul cu substanţe străine din mediul înconjurător - din aer, alimente sau medicamente. În funcţie de substanţă, alergia poate duce chiar la deces, în cele mai grave situaţii. Începând cu luna martie, polenurile prezente în atmosferă sunt mai întâi ale arborilor din familia mestecenilor, după care urmează în mai-iunie, de graminee - adică cereale sălbatice şi de cultură - şi apoi de ambrozia.
 
Dintre „vinovaţii” alergiilor amintim: anin, frasin, plop, fag, cedru, chiparos, ulm, ienupăr, arţar, stejar, măslin, palmier, pin, plop, salcie, lavandă, paius, timoftica, vitelar, distichlis spicata.
 
În funcţie de tipul polenului care provoacă reacţia alergică, alimentele susceptibile a crea reacţii încrucişate sunt:

1. Polen de graminee: banane, seminţe de floarea soarelui, castraveţi, pepene galben.
2. Polen de ierburi: piersici, ţelină, pepene verde, roşii şi portocale.
3. Polen de arbori: foarte multe legume, fructe, nuci, cartofi, ţelină, alune, mere, pere, piersici, cireşe.
 
În majoritatea ţărilor europene există calendare referitoare la prezenţa în aer a polenului şi la buletinul meteo se prezintă concentraţiile diverselor specii de polen, informaţii deosebit de folositoare pentru polinozici, adică persoanele cu alergii la polen. Numărul acestora este în continuă creştere, de la un an la altul, afectând aproape 20-30% din populaţie.
 
Daca nu aţi fost diagnosticat în mod oficial cu alergii de primăvară, dar observaţi că apar scurgeri şi mâncărimi la nivelul nasului şi ochilor în timpul lunilor de primăvară, consultaţi medicul de familie pentru a vă recomanda un medic alergolog pentru analize.
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Violetta Petre Dor mi-a fost de mine

25 Aug 2017 1324

Uitarea

16 Apr 2017 1337

„Pâinea albinelor” te scăpa de toxine

21 Feb 2017 798

Un fenomen meteo ciudat a ucis șase oameni (video)

27 Nov 2016 1043

Sănătate Multiplele acţiuni terapeutice ale ceaiului de coada şoricelului

28 Apr 2016 1461

Sănătate Propolisul poate distruge 21 de bacterii

01 Dec 2015 1324

Sănătate Polenul, un factor important de întreţinere a sănătăţii organismului

16 Aug 2015 922

Sănătate Păstura conţine toate componentele esenţiale organismului

23 Jul 2015 3068

Sănătate Efectele poluării asupra plămânilor și complicațiile bolilor respiratorii

24 May 2015 2344

Sănătate Polenul, unul dintre cele mai pure alimente

01 Apr 2015 818

Sănătate Mierea de tei, multiple proprietăţi terapeutice pentru organism

13 Feb 2015 3001

Sănătate Păstura, un produs apicol benefic organismului

21 Dec 2014 1023

Sănătate Polenul crud, un aliment natural complet

19 Dec 2014 1107

Mierea de lavandă, multiple beneficii pentru sănătate

26 Sep 2014 7036

Utilitatea polenului crud

19 Sep 2014 1363