ABADL a propus elaborarea studiului de fezabilitate pentru refacerea falezei din localitatea Costinești (galerie foto)


Faleza din Costinești ar fi trebuit să intre demult într-un complex proces de reabilitare, dar acest lucru întârzie să se întâmple.
În luna petrecută în cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (#ABADL), Bogdan Bola spune că a primit nenumărate sesizări și solicitări pentru a lua măsuri urgente privind faleza, atât din partea persoanelor fizice și instituțiilor publice naționale, dar mai ales din partea Primăriei Costinești.
În acest context, directorul ABADL, face câteva precizări asupra acestui subiect.

“Ultimele lucrări de stabilizare a țărmului mării în zona falezei Costinești au avut loc în 2012, dar și acelea au fost cu caracter provizoriu. Starea falezei s-a agravat însă extrem de mult în iarna anului 2018-2019, când fenomene hidrometeorologice complexe au dus la punerea în pericol a stabilității întregii faleze și a construcțiilor din zonă. De atunci, se întâmplă des fenomene de alunecare și de prăbuşire a falezelor, care, în contextul nerealizării de urgență a lucrărilor de stabilizare, conduc la un impact negativ asupra țărmului mării.

Absența unei intervenții urgente va genera în timp, cel mai probabil, prăbușirea întregii faleze, putând antrena chiar și afectarea căilor de comunicații – stradă, rețele de alimentare cu energie electrică, canalizare, apă etc. De asemenea, având în vedere că fenomenul de cedare a a lucrărilor de consolidare a falezei este unul progresiv și continuu, proces accentuat și de faptul că pe anumite tronsoane nu mai există practic plajă iar valurile se sparg direct în faleză, încă din anul 2018, la nivelul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral a fost contractat serviciul de expertiză tehnică privind stadiul lucrărilor hidrotehnice de protecție a falezei Costinești. Acel studiu a stabilit clar că o bună parte din faleză se află într-o stare critică, existând pericolul real ca planșele de beton, care au rol de susținere, să se disloce și să se prăbușească.

Având în vedere aceste aspecte, ABADL elaborează un proiect "Reabilitare Faleză Costinești - Zona Centrală", care primește aviz pozitiv de la Administrația Națională "Apele Române" (ANAR). În același an, Ministerul Apelor și Pădurilor dă și el aviz favorabil cu observația că proiectul este "condiționat de existența sursei certe de finanțare [...] în vederea contractării serviciilor de proiectare". Însă nu se întâmplă nimic la Ministerul de Finanțe... Ba mai mult, în iarna anului 2018-2019, fenomenele meteorologice afectează și mai mult lucrările de consolidare a falezei Costinești. Acest lucru determină Comitetul Județean de Situații de Urgență Constanța, la solicitarea ABADL, să adopte în ianuarie 2019 mai multe rapoarte operative și un proces verbal pentru calamități pentru această construcție”, afirmă Bola.

Directorul ABADL mai spune că toate aceste documente, plus multe alte situații din teren, au fost transmise în cursul anului 2019 către Administrația Națională Apele Române, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor Publice.

“Inexplicabil, cu toată gravitatea situației și a faptului că eram "tigrul economic al Europei" (după cum ni se tot explica în mass-media), în luna august suntem înștiințați de ANAR că proiectul de promovare a unei hotărâri de guvern, în regim de urgență, pentru îndepărtarea și prevenirea efectelor inundațiilor a primit aviz negativ din partea Ministerului de Finanțe. Astfel, în pofida eforturilor ABADL, Ministerul Finanțelor Publice a transmis proiectul de hotărâre NEAVIZAT de ei Guvernului României, prin care specifică foarte clar că nu permite alocarea sumei solicitate de noi pentru reabilitarea falezei Costinești”, completează Bola.

Din aceste motive, ABADL a propus pentru anul 2020 în cadrul "Listei obiectivelor de investiții pe anul 2020 cu finanțare integrală sau parțială din surse proprii" elaborarea studiului de fezabilitate, pentru refacerea falezei din localitatea Costinești. Deja am alocat fondurile necesare pentru refacerea studiului de fezabilitate anul acesta, lucru prioritar pentru începerea lucrărilor. Trebuie neapărat să reușim să punem în mișcare acest proiect de reabilitare, deoarece de el depinde siguranța constănțenilor care locuiesc în zonă dar și o mai bună promovare a turismului în Coștinești. Cu toate că zona falezei, unde există pericol de prăbușire, este închisă, mulți inconștienți se aventurează sub plăcile și grinzile grele de sute de kg, pentru amuzamentul propriu. Sper doar ca blocajul economic în care ne aflăm, din cauza epidemiei cu coronavirus, să treacă mai repede și sunt convins că vom putea găsi astfel, fondurile necesare pentru începerea lucrărilor.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Situație incredibilă la Costinești, județul Constanța Monumentul statuar de pe faleza sud a ajuns un morman de piatră. Un consilier local cere explicații autorităților

16 Feb 2024 1352

Pentru siguranța turiștilor și localnicilor Garduri de stuf, amplasate în zona falezei unei stațiuni de la malul mării. Este monitorizată permanent (GALERIE FOTO)

25 Jun 2022 1561

UPDATE Faleza din Costinești, pericol pentru turiști. Cum arată plaja cu câteva zile înainte de debutul sezonului estival (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 May 2022 1841

Apelul disperat al unei mame- Vă rog ajutați-mă! Fiul ei cu dizabilități, dispărut în Costinești. Unde a fost găsit de jandarmi

06 Aug 2021 2040

Dosar penal pentru „alba-neagra“, în Costinești

22 Aug 2020 1793

„Alba-neagra“ în Costinești. S-a lăsat cu dosar penal

02 Jul 2020 1488

Depistat în flagrant pe faleza stațiunii Costinești

17 Jul 2019 1661

Incendiu la Costinești. Vezi ce s-a întâmplat

25 Jul 2016 3797

Escrocii cu „alba-neagra“, depistaţi în Costineşti

07 Jul 2015 2347

Foloseau cutii de chibrituri „Alba-Neagra” în stațiunea Costinești

06 Jul 2015 2097

Numeroase nereguli descoperite de jandarmi pe plajele româneşti

25 Jul 2014 2750

Sub „clar” de lună....

17 Jul 2014 1527

Tineri surprinşi cu substanţe halucinogene în Costineşti şi în Constanţa

17 Jul 2014 2480