ABADL Operatorii de plajă care au contracte de închiriere pe sectoarele din Năvodari și Mamaia, invitați pe teren

  • Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral i-au invitat în aceste zile pe teren pe cei 130 de operatori de plajă care au contracte de închiriere pe sectoarele din Năvodari și Mamaia.
Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral i-au invitat în aceste zile pe teren pe cei 130 de operatori de plajă care au contracte de închiriere pe sectoarele din Năvodari și Mamaia pentru a le prezenta riscurile la care vor fi supuse construcțiile temporare de pe plajă în timpul lucrărilor de înnisipare.

Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au solicitat prin notificările trimise în luna august și noiembrie, operatorilor de plajă care dețin construcții temporare de tipul beach-barurilor sau anexe tehnice și de depozitare aflate pe plajă în zona în care acum se execută înnisiparea în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene, să îndepărteze construcțiile pe timpul sezonului rece 2020 – 2021, dar unii dintre aceștia au refuzat pe motivul deținerii unei autorizații de construcție emisă de Primăria Constanța.

În contextul actual al pandemiei, operatorii economici au fost invitați în teren, pe parcursul a 3 zile, la o analiză a situației actuale (a beach – barurilor aflate pe suprafața de plajă) raportată la implementarea proiectului “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)”. Solicitările repetate ale ABADL vin în urma faptului că orice zi de întârziere a proiectului de înnisipare vă genera costuri substanțiale și suplimentare pentru statul român.

“Construcțiile temporare de pe plajă sunt prevăzute în PUZ și au autorizație de construcție emisă de administrația locală, astfel că apelăm la bunavoința operatorilor de plajă ca acestea să fie ridicate în timp util, până la finalizarea lucrărilor de înnisipare. În același timp în urma solicitării sprijinului Primăriei Constanța și a participării la aceste întâlniri, reprezentanții acesteia le-au dat asigurări operatorilor de plajă că vor primi sprijinul noii conducerii a administrației locale și i-a asigurat că activitatea lor în anul 2021 se vă desfășura în condiții normale și potrivit dispozițiilor locale.

Mulți dintre operatorii de plajă deja au început dezafectarea construcțiilor temporare, iar în urma întrunirilor avem încrederea că aceștia au înțeles care este impactul acestui proiect cu finanțare europeană de aproape 1 miliard de euro asupra vieții economice, sociale și turistice și ne bazăm pe colaborarea lor în acest sens.

Precizăm că proiectul nu este unul de amenajare peisagistică a plajelor constănțene, ci este un proiect care are ca scop diminuarea efectelor eroziunii costiere și trebuie să avem în vedere că anual se pierd, în medie, 2 metri din lățimea plajelor, iar în prezent sunt sectoare de plajă care nu mai au deloc nisip”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

Menționăm că, aceste construcții temporare ar putea fi afectate de lucrările aflate în desfășurare pentru că acestea presupun pomparea pe plajă a unui amestec de apă și nisip sub presiune și dispersarea sedimentelor cu ajutorul utilajelor terasiere grele. Mai mult decât atât, pe lângă pericolul reprezentat de execuția lucrărilor, ridicarea nivelului plajei vă genera la final o diferență de nivel, care în funcție de zonă poate depăși un metru, între podeaua construcției temporare (ex beach - bar) și nivelul plajei noi.

Din aceste motive este imperios necesar ca aceste construcții temporare aflate în zona de plajă Mamaia (subsector Mamaia VII - 14 la sud și subsector Năvodari II - 45 la nord), aferentă lucrărilor de înnisipare să fie demontate pe parcursul sezonului rece 2020-2021.


“Instituția noastră își dorește ca lucrările de înnisipare să nu aibă niciun impact negativ asupra desfășurării normale a activităților turistice specifice pe timpul sezonului estival următor (2021). Orice întârziere a proiectului poate duce la o amânare a debutului sezonului estival ce poate afecta atât turiștii, cât și activitatea instituției noastre și a operatorilor de plajă", a mai precizat Bogdan Bola.

Reamintim că, în luna noiembrie a anului curent au demarat lucrările cuprinse în cadrul proiectului “Protecția și Reabilitarea părții Sudice a litoralului Românesc al Mării Negre în zona Mamaia”, parte a proiectului major “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)” și care reprezintă o continutate a proiectului implementat cu succes la sfârșitul anului 2015, în Faza I.

Lucrările la tronsonul Mamaia au început în toamna acestui an și se estimează că se vor finaliza în luna aprilie 2021. Acesta implică lucrări de înnisipare a plajelor pe o lungime de 6.950 de metri (cuprinsă între hotel Sulina și plaja Năvodari - reper Arena Regia) și extinderea unei construcții hidrotehnice existente. Profilul plajei emerse înnisipate va fi de cel puțin 100 m lățime, la cota de cel puțin +2 m, pe o perioada de timp de 50 de ani, a transmis Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Sursa foto: Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mamaia, statiunea vacantelor la mare

27 Nov 2023 815

Un sejur în Antalya te va conduce direct spre o vacanță inedită cu "parfum" oriental! Iată de ce!

20 Nov 2023 742

Primăria a desemnat elaboratorii PUZ-urilor care vizează regenerarea urbană a două zone importante din municipiul Constanța. Despre ce este vorba? (DOCUMENT)

20 Oct 2023 1163

Editorial Constanța animată, starea din timpul sezonului estival

18 Aug 2023 1102

Marcel Ciolacu - „Trebuie toleranţă zero faţă de toţi aşa-zişii bombardieri care fac scandal şi confundă plajele cu maidanul în România“

18 Aug 2023 863

Gunoaie pe plaja de la Eforie Nord! Furtuna puternică face ravagii (FOTO+VIDEO)

17 Aug 2023 1091

Atenționare de călătorie în Franța! Avertizare de furtuni și intensificări ale vântului

02 Aug 2023 865

ANUNȚ Administrația Națională „Apele Române” publică rezultatele etapei a III-a de licitație publică privind închirierea suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre

20 Jul 2023 974

Controale pe litoral! Amenzi uriașe vor fi aplicate pentru circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze

05 Jul 2023 1255

Apele Române O nouă etapă din cadrul licitației publice pentru închirierea suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre

03 Jul 2023 995

„Blue Flag” Plajele care au primit eticheta de calitate. O plajă din Năvodari, în faza pilot a programului

30 Jun 2023 1043

Deputații au decis că suprafeţele de plajă nou create pot fi atribuite direct unor operatori economici

14 Jun 2023 900

Compania administrată de George Lipoveanu câștigă contractul de salvare acvatică pe plajele din sudul litoralului (DOCUMENT)

13 Jun 2023 1473

Ce spune ANAR despre majorarea taxelor pentru amplasarea de beach-baruri pe litoral?

02 Jun 2023 1123

Alte 39 de subsectoare de plajă au fost adjudecate în Etapa II a licitației naționale. Cine sunt câștigătorii?

11 May 2023 2187