Acord în vederea dezvoltării Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

Sursa foto: NuclearelectricaAcordul de sprijin între Statul român – Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor - și Societatea Națională Nuclearelectrica, în vederea dezvoltării Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă a fost semnat astăzi, 9 iunie 2023. 
 
Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, semnarea Acordului de sprijin între Statul român și Nuclearelectrica pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă permite demararea activităţilor aferente Etapei a II-a a Proiectului, și anume: Încheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizării proiectului; actualizarea bugetului Proiectului; Structurarea și contractarea finanțării și agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului; Obținerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene în urma notificării Proiectului conform art. 41 din Tratatul EURATOM și respectiv a unei decizii pozitive în conformitate cu dispozițiile europene relevante în materia ajutorului de stat;  Obținerea Autorizației de Securitate Nucleară pentru etapa de Construcție și luarea Deciziei Finale de Investiție, pentru trecerea în Etapa III (Construcție).
 

„Semnarea Acordului de sprijin între Statul român și Nuclearelectrica pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă arată sprijinul ferm al Statului român pentru dezvoltarea programului nuclear românesc. Mulțumim Președinției României, Guvernului și Parlamentului României, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Energiei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanțelor pentru implicare și sprijinul acordat în continuarea acestui proiect! Unitățile 3 și 4, al căror termen de intrare în exploatare comercială sunt anii 2030, respectiv 2031, vor adăuga încă 10TWh energie curată, stabilă și accesibilă în sistemul energetic național, sprijinind securitatea energetică. În plus, cele 4 unități de la Cernavodă vor genera aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact în atingerea țintelor de decarbonare ale României. Proiectul Unităților 3 și 4 este deosebit de important pentru viitorul energetic al României și pentru protecția consumatorului și, în același timp, un motiv de mândrie pentru întreaga echipă Nuclearelectrica. Felicit și mulțumesc tuturor colegilor implicați în proiect și în atingerea acestei etape importante, precum și întregii echipe care contribuie zi de zi la menținerea companiei la cele mai înalte standarde de operare, siguranță nucleară și productivitate”. - Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

 
Prin semnarea Acordului de sprijin, statul român s-a angajat să realizeze demersurile necesare pentru finanțarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavoda inclusiv prin: acordarea de garanții de stat finanțatorilor proiectului, în cadrul oricăror acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin sau în afara unor astfel de acorduri; implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferență” și adoptării măsurilor administrative și/sau legislative în vederea asigurării îndeplinirii criteriilor tehnice prevăzute în Actul Delegat Complementar al Comisiei Europene; aportul în natură prin cantitatea de apă grea și de octoxid de uraniu aferent primei încărcături de combustibil nuclear, apa de răcire pentru funcționarea celor 2 unități nucleare și finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare în scopul racordării la Sistemul Energetic Național și evacuarea energiei electrice produse în cele două unități nucleare.
 
Intenția statului român și a SNN, în conformitate cu noua strategie de dezvoltare a proiectului, este de a realiza acest proiect într-un consorțiu euro-atlantic în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.
 
În cadrul COP 27, în noiembie 2022, US Exim Bank a anunțat emiterea a două scrisori de interes pentru finanțarea serviciilor tehnice furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, dezvoltat de filiala Societății Naționale Nuclearelectrica S.A.
 

„Pe baza informațiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanțarea până la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) în faza a doua a proiectului. Ulterior, in faza a III-a a proiectului va putea lua în considerare finanțarea până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.
 
Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă va fi implementat în baza Strategiei de continuare, aprobată de acționarii SNN în anul 2021, în trei etape, în conformitate cu experiența internațională în construcția de centrale nucleare:
 
Etapa 1, demarată la sfârșitul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, inițiată prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Această etapă va dura până la 24 de luni, timp în care se va pregăti/actualiza un set de documentații de inginerie și securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de bază de licențiere, a ghidurilor de securitate, a modificărilor de proiect legate de securitate nucleară, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investiție“ - au mai precizat reprezentanții Nuclearelectrica.

 
În cadrul acestei etape, la 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membră a Grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de proiectare și OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. În cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentației necesare pentru inițierea Proiectului Unităților CANDU 3 și 4.
 
  • Etapa 2 a proiectului, Lucrări preliminare – prezentată mai sus.
  • Etapa 3 a Proiectului, etapă estimată la 69-78 de luni, constă în mobilizarea șantierului, începerea lucrărilor de construcție, punerea în funcțiune și începerea exploatării comerciale a Unității 3 în 2030 și a Unității 4 în 2031.
  

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională "Nuclearelectrica" SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013.

 
Sucursala CNE Cernavodă exploatează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.
www.nuclearelectrica.ro
 
 
Citește și: 

Premierul Nicolae Ciucă„Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este o investiţie necesară viitorului României“ (VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Societatea Națională Nuclearelectrica SA cumpără echipamente de protecție respiratorie de peste 3,29 de milioane de euro (DOCUMENT)

24 Sep 2023 529

Nuclearelectrica salută anunțul făcut de Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei și Resurselor Naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă

20 Sep 2023 582

Nuclearelectrica anunță că a semnat o Scrisoare de Intenție cu Fondul de Investiții Inițiativa celor Trei Mări

07 Sep 2023 446

Licitații Constanța Nuclearelectrica Serv SRL investește până la 5 milioane de euro în produse de curățenie. „Aceste activități influențează activitatea curentă a CNE Cernavodă“ (DOCUMENT)

01 Sep 2023 800

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA, 600.000 de euro pentru serviciile de urmărire a Clădirii Reactorului și a construcțiilor cu specific nuclear de la CNE Cernavodă (DOCUMENT)

28 Aug 2023 503

Licitații Constanța Societatea Națională Nuclearelectrica SA contractează lucrări de etanșare pentru Sala Mașinii la Unitatea 1 și Unitatea 2 (DOCUMENT)

25 Aug 2023 758

Licitații Constanța Societatea Națională Nuclearelectrica SA instalează un subsistem cu detector de radiații la Unitatea 2 Cernavodă. Contract estimat la 770.000 de euro (DOCUMENT)

25 Aug 2023 517

Licitații Constanța Nuclearelectrica Serv SRL cumpără autoutilitare de transport de aproape 200.000 de euro (DOCUMENT)

15 Aug 2023 754

Județul Constanța Unitatea 1 a CNE Cernavodă, deconectată de la Sistemul Energetic Național

09 Aug 2023 672

Firme Constanța Administratori provizorii în firma din Cernavodă, Nuclearelectrica Serv SRL

24 Jul 2023 726

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power semnează un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul combustibilului nuclear

28 Jun 2023 687

Contract între Nuclearelectrica și o firmă din Coreea pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavodă

27 Jun 2023 831

Licitații Constanța Nuclearelectrica Serv SRL achiziționează electrostivuitor și autoutilitare de transport marfă (DOCUMENTE)

17 Jun 2023 856

Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR

13 Jun 2023 797

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA, peste 1,25 de milioane de euro pentru noul sistem de detecție a incendiului la CNE Cernavodă (DOCUMENT)

05 Jun 2023 1068