Acord între Patriarhia Română și MAI privind sărbătorile pascale

Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au semnat ieri, 14 aprilie 2020, un acord privind stabilirea unor măsuri cu ocazia sărbătorii Sfintelor Paști.

Între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne s-au stabilit următoarele:

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 –17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.

În Declarația pe propria răspundere, la Locul deplasării, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Paști de la Biserică (numele lăcașului de cult) din zona de rezidență a persoanei respective.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri și Poliție Locală) vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Paştilor.

Angajaţii parohiei, membrii Consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în Ordonanțele militare pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă (17 și 18 aprilie) sau în prima zi de Paşti (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție, mască sanitară și mănuși.
Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliția locală, cât și cadrele Ministerului Apărării Naţionale), începând cu orele 20.00.
Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.

În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilor Interne de la Centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.


În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină la casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecție.

Echipajele care acționează în posturile fixe și cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele militare anterioare) sau care tranzitează fronitera.

Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.

Sursa text: basilica.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu preotul Dănuț Marius Bertea, paroh al Bisericii Buna Vestire „După această perioadă, cred că toți vom aprecia mai mult creația Lui Dumnezeu“

24 Apr 2020 5610

Șeful Poliției Române „Am un mesaj pentru cei care nu respectă legea - toleranță 0“.

20 Apr 2020 2199

Mesajul președintelui CJC, Horia Țuțuianu, cu ocazia sfintelor sărbători Pascale

18 Apr 2020 1657

ZIUA de Constanța vă dorește sărbători pascale pline de speranță, iubire și credință!

17 Apr 2020 2033

ÎPS Teodosie la adresa lui Iohannis „Este ca un soi de blestem. Să nu se mai facă astfel de afirmaţii“

17 Apr 2020 6439

În atenţia contribuabililor Programul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa în perioada sărbătorilor pascale

17 Apr 2020 3508

CT Bus Programul de circulație al autobuzelor în perioada Sărbătorilor Pascale

15 Apr 2020 1750

Ce metode au găsit crescătorii de ovine din Constanța pentru a vinde mielul de Paște? Ce recomandă autoritățile

07 Apr 2020 2539

Primăria Constanţa organizează licitaţia pentru atribuirea evenimentului „Tărâmul Iepuraşilor”, în parcul Tăbăcărie

05 Mar 2020 543

Mesajul ministrului apărării naționale, Gabriel Leș, cu ocazia sărbătorilor pascale

28 Apr 2019 1155

Sărbători pascale îmbelşugate Vârstnicii cu venituri reduse şi persoanele cu dizabilităţi din Cumpăna au primit pachete cu alimente (galerie foto)

24 Apr 2019 1269

Poliţiştii rutieri, la datorie de sărbători. Recomandările Poliției Române pentru o călătorie în siguranță

07 Apr 2018 1309

Legumele s-au scumpit. Anul acesta, cel mai sărac coş pascal sare de 150 de lei!

06 Apr 2018 1652

Program de lucru Serviciul Stare Civilă în perioada sărbătorilor pascale

06 Apr 2018 2261

Spectacol pentru militarii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti”, în pragul Sfintelor Sărbători Pascale (galerie foto)

05 Apr 2018 1315