Acuzat de procurori de comiterea mai multor infracţiuni Managerul Spitalului Orăşenesc Cernavodă, Marius Ion Sponoche, sub control judiciar (document)

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia au decis să-l plaseze sub control judiciar pe Marius Ion Sponoche, managerul Spitalului Orăşenesc Cernavodă. Acesta este acuzat de procurori de comiterea mai multor infracţiuni prin care ar fi prejudiciat instituţia pe care o conduce cu aproape 36.500 de lei plus TVA. Este vorba despre un contract de renovare a secţiei interne a spitalului din Cernavodă, contract ce ar fi fost atribuit „cu dedicaţie“ de Sponoche.

În urma probelor administrate în cauză, Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a formulat următoarea acuzaţie: „În perioada noiembrie-decembrie 2014, în calitate de manager interimar al Spitalului Orăşenesc Cernavodă, inculpatul S.M.I (Sponoche Marius Ion) şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu ce decurgeau din funcţia de manager interimar al Spitalului Orăşenesc Cernavodă, respectiv din ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1836/2007, pct. 55, care instituie răspunderea managerului pentru nerespectarea prevederilor legale, precum şi din dispoziţiile art. 2 alin. 1 din OUG 34/2006, care instituie principiile garantării tratamentului egal, nediscriminatoriu, asigurării integrităţii procesului de achiziţie publică, acţiunile inculpatului având drept consecinţă vătămarea intereselor legale ale spitalului şi cauzarea în patrimoniul acestuia a unui prejudiciu. Astfel, în contextul intenţiei Spitalului Orăşenesc Cernavodă de a contracta serviciul de «Renovare a secţiei interne a Spitalului Orăşenesc Cernavodă», prin achiziţie directă, inculpatul S.M.I, pe parcursul derulării procedurii achiziţiei directe, a pus la dispoziţia inculpatului C.I, administrator în fapt al SC CSN SRL, contraoferta (devizul provizoriu) SC UPC SRL în valoare de 38.340.42 de lei, document ce nu era destinat publicităţii, pentru ca SC Cerna Steel NAV SRL să poată oferi, pe baza aceloraşi materiale devizate de SC Utilităţi Publice Cernavodă, un preţ mai mic, ceea ce s-a şi întâmplat. Prin aceste demersuri frauduloase, SC CSN SRL, reprezentată în fapt de inculpatul C.I., s-a folosit în mod ilegal de contraoferta SC UPC, oferind un preţ mai mic decât cel oferit de SC UPC SRL, respectiv 36.476,75 de lei faţă de 38,340.42 de lei (fără TVA), câştigând astfel fraudulos, prin informaţii la care nu putea avea acces, atribuirea directă a lucrării respective, conform notei de fundamentare fără număr de înregistrare aprobate de inculpatul S.M.I, prin care s-a propus preţul «cel mai mic», cu consecinţa cauzării în patrimoniul Spitalului Orăşenesc Cernavodă a unui prejudiciu calculat în principal la 36.476,75 de lei (fără TVA), reprezentând suma de bani plătită de Spitalul Orăşenesc Cernavodă ca urmare a obţinerii în mod fraudulos a lucrării de către SC CSN SRL. Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul S.M.I pentru o durată de 60 de zile. Inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la o condamnare definitivă“.

Cui aparţin cele două societăţi 

Potrivit Registrului Comerţului, consultat pe data de 29 iunie 2015, SC Cerna Steel-Nav SRL a fost înregistrată în anul 2014 şi are sediul social în localitatea Cernavodă, strada Matei Basarab. Firma are un capital social subscris de 220 de lei, integral vărsat, compus din 22 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociat unic şi administrator al societăţii este Carmen Elena Tudoraşcu, născută în 1984, în Cernavodă. Activitatea principală a societăţii se referă la „repararea şi întreţinerea navelor şi bărcilor“.
 
Cât priveşte SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL, potrivit Registrului Comerţului, consultat la data de 29 iunie 2015, aceasta a fost înregistrată în anul 2010 şi are sediul social în Cernavodă, strada Fundătura Viorelelor. Capitalul social al societăţii este de 300.000 de lei, integral vărsat, compus din 150 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 2.000 de lei. Asociat unic al societăţii este Primăria Cernavodă, reprezentată de Gheorghe Hânsă. Administratorul societăţii este Laurenţiu George Dumitrescu. Activitatea principală a societăţii se referă la „furnizarea de abur şi aer condiţionat“.

Averea lui Marius Ion Sponoche

Potrivit declaraţiei de avere completate în anul în curs, Marius Ion Sponoche deţine cota parte de ½ dintr-un teren agricol de 5.000 mp, în Cernavodă, şi dintr-un teren intravilan de 1.200 mp, în Dâmboviţa. La acestea se adaugă un apartament de 77,5 mp, în Cernavodă. Directorul Sponoche a vândut, în 2014, două terenuri, tranzacţii în urma cărora a câştigat 7.500 de euro şi 20.400 de dolari. În anul fiscal 2014, acesta a câştigat suma de 5.184 de lei de la Spitalul Cernavodă, 3.718 lei de la Consiliul Local Cernavodă, 10.686 de lei de la o societate din Bucureşti şi 4.214 lei de la SC RAJA SA Constanţa. Din document aflăm că acesta nu deţine acţiuni la vreo societate comercială.
 
Am încercat să discutăm şi cu Marius Ion Sponoche cu privire la acuzaţiile ce i se aduc. În acest sens, am sunat de câteva ori la unitatea sanitară în care activează, însă, de fiecare dată, de la secretariatul spitalului ni s-a spus să revenim. Am sunat şi pe numărul de mobil al lui Marius Ion Sponoche, dar acesta nu a putut fi contactat. Nici la SMS-ul trimis de noi nu am primit răspuns. Dacă managerul spitalului va dori să îşi exprime un punct de vedere în legătură cu cele prezentate, opinia sa va fi publicată într-o ediţie viitoare a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
În secţiunea „Documente“, pot fi vizualizate declaraţiile de avere şi de interese ale lui Marius Ion Sponoche, completate în anul 2015.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

carol

30 Jun, 2015 18:21

Domnul Sponoche se lauda si cu o locuinta in zona Rucar-Bran care vad ca nu apare in declaratia de avere.

Articole asemanatoare

Șeful Spitalului din Cernavodă, acuzat că şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu. Procesul, amânat pentru 2016

29 Dec 2015 1905

Șeful Spitalului din Cernavodă, acuzat că şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu. Procesul, amânat pentru 2016

28 Dec 2015 2165