Adâncimea de navigare pe Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri. Anunțul ​Ministerului Infrastructurii din Ucraina


Ministerul Infrastructurii din Ucraina a transmis printr-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri. 

„Pentru prima dată în timpul independenței Ucrainei, pescajul care trece prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri a porturilor de export. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”, se arată în postarea publicată vineri pe Twitter.




Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 20 februarie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Bruxelles.  

Miniștrii europeni de externe vor avea un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și privind situația din Afganistan și diplomația climatică și energetică. Oficialii europeni vor aborda și evoluțiile din Iran, cu accent pe situația drepturilor omului și cooperarea Iranului cu Rusia în domeniul militar.

În marja CAE, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii informal, în cadrul unui dejun de lucru, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu – punct introdus pe agendă la propunerea ministrului de externe Bogdan Aurescu.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au loc în contextul împlinirii unui an de la debutul războiului. Ministrul de externe Bogdan Aurescu va reitera solidaritatea cu Ucraina și va susține necesitatea menținerii sprijinului UE pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Va reafirma sprijinul pentru continuarea asistenței militare, pentru consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei și a demersurilor de izolare internațională a statului agresor. De asemenea, va reitera importanța tragerii la răspundere a celor vinovați de atrocitățile din Ucraina, în baza unor soluții juridice solide. Ministrul român de externe va reaminti sprijinul multidimensional oferit de România pentru Ucraina încă din prima zi a războiului și va informa în legătură cu datele actualizate referitoare la exportul de cereale ucrainene prin România, care până în prezent au ajuns la aproximativ 13 milioane de tone.

În cadrul dejunului de lucru cu ministrul de externe Nicu Popescu, ministrul Bogdan Aurescu se va referi la evoluțiile recente din Republica Moldova, în contextul recentei învestiri a noului guvern de la Chișinău, cu accent pe tentativele ruse de destabilizare și poziția fermă a României pe acest subiect. Șeful diplomației române va evidenția necesitatea sprijinului UE pentru Republica Moldova pe toate dimensiunile, în vederea consolidării rezilienței și stabilității statului, precum și în vederea ancorării ireversibile a Republicii Moldova în UE. Va susține, astfel, avansarea rapidă a discuțiilor privind consolidarea securității Republicii Moldova, inclusiv prin crearea unei misiuni civile a UE dedicate acestui stat, și continuarea asigurării asistenței financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace pentru următorii ani. Cu privire la parcursul european, va sublinia angajamentul implementării reformelor necesare, asumat de noul guvern, și va puncta domeniile prioritare de sprijin pentru perioada imediat următoare.

Discuțiile privind Afganistanul vor avea loc în contextul deciziilor luate de autoritățile de facto talibane privind îngrădirea accesului femeilor la educație și a dreptului de a lucra în organizații neguvernamentale internaționale ce activează în Afganistan. Ministrul român de externe va sublinia că, având în vedere inclusiv calitatea României de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în perioada 2023-2025, va susține un răspuns ferm și principial al UE, inclusiv prin sancționarea celor responsabili.


Discuțiile privind situația din Iran vor viza reconfirmarea poziției ferme a UE având în vedere represiunile violente ale protestelor pașnice în urma asasinării lui Mahsa Amini. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima îngrijorarea cu privire la degradarea situației drepturilor omului și susținere pentru menținerea unei poziționări ferme a UE, inclusiv prin noi sancțiuni.

Discuțiile privind diplomația climatică și energetică vor avea ca obiectiv reconfirmarea ambițiilor UE privind tranziția verde, atât intern, cât și pe plan global, precum si consolidarea mesajului UE în raport cu partenerii globali pentru a încuraja intensificarea eforturilor acestora în domeniul climatic și energetic, inclusiv din perspectiva consecințelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și instrumentalizarea energiei împotriva unor state.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar ortodox Ce sfânt este pomenit astăzi, 25 aprilie 2024?

25 Apr 2024 662

Ministerul rus al Apărării va înfiinţa un centru de producție drone

20 Apr 2024 400

Valeriia Nails SRL. O femeie din Ucraina și-a deschis firmă la Constanța

16 Apr 2024 697

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 469

Prohibiţia pescuitului se extinde şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria

15 Apr 2024 727

CSM Constanța box Amalia Niță, pentru a patra oară campioană europeană! (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 826

Tenis România, calificare la turneul final al Billie Jean King Cup, după o victorie memorabilă cu Ucraina. Căpitan nejucător, Horia Tecău, din Constanța (GALERIE FOTO)

14 Apr 2024 693

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 386

Alertă la centrala nucleară Zaporojie! Rusia acuză armata ucraineană că ar fi lovit-o

07 Apr 2024 622

Papa Francisc i-a încurajat pe politicieni „să se oprească puţin şi să încerce să negocieze" pacea în Ucraina şi în Orientul Mijlociu

07 Apr 2024 469

Autoritatea Vamală RomânăReuniunea grupului vamal regional de coordonare dintre România - Republica Moldova - Ucraina

05 Apr 2024 309

Pe surse Barca răsturnată în apropiere de Tuzla ar aparține Marinei din Ucraina și are la bord sisteme de bruiaj și radare

04 Apr 2024 1182

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 486

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 647

Istoria Dobrogei - Bibliografie Scutul de la Dura-Europos

23 Mar 2024 2581