Actualitate

Administrația Prezidențială, despre desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat

Referitor la Ordinul nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, emis joi, 5 septembrie a.c., de ministrul Educației Naționale, interimar, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:
 
Guvernarea PSD continuă să facă experimente cu efecte grave asupra educației copiilor din România. Cea mai recentă măsură luată de ministrul interimar al Educației Naționale cu privire la admiterea în licee, pentru anul școlar 2020-2021, este nu doar îngrijorătoare, ci și extrem de nocivă pentru întreg sistemul de învățământ.
 
Ordinul emis ieri, care prevede repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Națională în învățământul profesional, este un demers mai degrabă segregaționist, care nu ține cont de individualitatea fiecărui elev. Măsura, luată din nou pe genunchi, ignoră faptul că evaluarea națională nu este un test de aptitudini și nu reflectă nici competențele specifice fiecărui copil, nici preferințele individuale pentru o carieră ulterioară.
 
În loc să crească atractivitatea și calitatea învățământului profesional, acest Guvern, care suferă de reformită cronică, încearcă să ascundă sub preș problema promovării slabe la examenele naționale. Măsura forțează elevii să meargă, fără o minimă orientare și consiliere, într-o direcție care nu are poate nicio legătură cu ceea ce știu și le place. Efectul va fi amplificarea abandonului școlar, nicidecum creșterea calității procesului educațional.
 
Cu incompetența caracteristică, această guvernare se dovedește încă o dată incapabilă să rezolve problemele de fond, care generează, de multe ori, rezultatele slabe ale copiilor la Evaluarea Națională, și nu ține cont de rata mare de sărăcie în rândul copiilor din România sau de alți factori, precum lipsa profesorilor calificați, lipsa dotărilor ori a suportului familial. Ca și în alte cazuri, această guvernare folosește dubla măsură: profesorii care au luat sub 5 la examenul de titularizare pot preda în continuare, însă elevii care au luat sub 5 nu au drept de acces la ruta care li se potrivește.
 
Măsura luată de ministrul PSD transmite și un semnal profund greșit legat de rolul învățământului profesional în societatea noastră.
 
Se perpetuează, astfel, ideea că „la profesional” merg cei mai nepregătiți și că această rută educațională este mai degrabă o penalizare, decât o șansă de împlinire.
Învățământul profesional este esențial pentru formarea viitorului României și trebuie sprijinit în demersul de a forma specialiștii și meseriașii de care avem nevoie.
 
Dar acest sprijin înseamnă să investești resurse, să dotezi și să modernizezi infrastructura, să atragi și să formezi personalul, să dezvolți parteneriate cu mediul privat. Guvernarea PSD nu face însă nimic din toate acestea.
 
Învățământul profesional trebuie să fie unul în care se construiesc cariere și destine, nu unul în care se ascunde eșecul unui sistem de învățământ ce nu oferă șanse egale tuturor.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate cu privire la scenariile întoarcerii la școală

06 Aug 2020 267

Decrete semnate azi de președintele României

02 Jun 2020 1173

Preşedintele Klaus Iohannis, vizită la Unitatea de Suport Medical "Bucureştii Noi"

24 Apr 2020 1122

Klaus Iohannis, în vizită la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției

08 Apr 2020 1046

Klaus Iohannis va participa la ceremonia de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între OMS și Ministerul Sănătății, prin videoconferință

06 Apr 2020 461

Live VIDEO. Klaus Iohannis, declaraţie de presă la Palatul Cotroceni „Respectați măsurile impuse de autorități, împreună vom trece peste această perioadă grea“

31 Mar 2020 1205

Ultimă oră! Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat!

12 Mar 2020 1650

Klaus Iohannis, declarație de presă, după decizia CCR „Nu voi desemna un premier PSD“

24 Feb 2020 765

București Klaus Iohannis participă la marșul de comemorare a eroilor Revoluției

22 Dec 2019 1447

Ședința CSAT Au fost avizate propunerile de buget pe anul 2020 pentru instituţiile din domeniul apărării şi securităţii naţionale

17 Dec 2019 1336

Palatul Cotroceni, iluminat în albastru, cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului

20 Nov 2019 697

Palatul Cotroceni, luminat astăzi în roz Administrația Prezidențială marchează Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului de sân

01 Oct 2019 553

Administrația Prezidențială, despre respingerea propunerii în funcția de ministru al justiției a judecătorului Dana Gîrbovan

29 Aug 2019 760

Nicolae Moga a depus jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni

24 Jul 2019 1066

Klaus Iohannis, declarație de presă la Palatul Cotroceni - „Am decis să semnăm un acord național” (video)

05 Jun 2019 799